Președinta Ungariei ar trebui să își înceapă vizita la Carei la Monumentul românilor expulzați de regimul hortyst în 1940

• publicat la: 10 aprilie 2023
Președinta Ungariei ar trebui să își înceapă vizita la Carei la Monumentul românilor expulzați de regimul hortyst în 1940

De astăzi, 10 aprilie 2023, creștinii români intră în Săptămâna Patimilor, premergătoare sărbătorii Învierii Domnului.  Asociația românilor refugiați și expulzați în urma Dictatului de la Viena din 1940 invită președinta Ungariei, Katalin Novak, care se va afla  într-o vizită la Carei în data de 12 aprilie 2023, să treacă și pe la Monumentul comemorativ al românilor persecutați etnic în 1940 de Ungaria hortystă și să depună măcar  o floare.

Ar fi un bun prilej de a demonstra că se delimitează de toate acțiunile statului maghiar din perioada 1940-1944 care au produs atâta suferință românilor din nordul Ardealului și de a dovedi că intențiile sale sunt de reconciliere. Rănile românilor agresați, uciși sau expulzați nu au prins încă crustă și o recunoaștere a greșelilor din trecut ar fi un început pentru o reconciliere. Nu se pot ascunde la infinit agresiunile unui regim care dorea epurare etnică pe un teritoriu ocupat vremelnic.

Zona Carei a fost una dintre cele mai greu încercate în perioada 1940-1944, românii de aici au avut de suferit doar pentru vina de a se fi născut români.

Pentru aprobarea amplasării acestui monument de la Carei, unic în țară, am ,,insistat,, 3 ani de zile iar conducerea exclusiv UDMR a Careiului ne-a oferit ca loc de amplasare, în bătaie de joc, un spațiu din mijlocului unei stații de taxi. De atât au fost capabili cei de la conducerea orașului, aceleași persoane care ne interzic ca să ridicăm pe un domeniu public din România  un catarg cu tricolor românesc. Suntem convinși că astfel de aspecte sunt de neînțeles pentru domnia voastră pentru că în Ungaria se poate ridica catarg cu drapelul țării oriunde se dorește pe domeniul public.

Prin prezența la Monumentul comemorativ al românilor expulzați în 1940 din Carei puteți da un exemplu  conducerii maghiare a orașului  care nu manifestă respect față de români și incită chiar, spunând că primirea unui oaspete de rang înalt cu steagul tricolor al țării noastre ar fi o provocare.

Daniela Ciută,

președinte Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei

 

 

 

Lasati un comentariu