Președinta Ungariei sau bornele nesimțirii!

• publicat la: 24 aprilie 2023
Președinta Ungariei sau bornele nesimțirii!

Îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru! Dar atât noi, cât și maghiarii, trebuie să fim supărați pe acțiunile președintei, nu pe ce descriu eu că face ea. Aș fi vrut să-i spun Domnia Sa, dar acest apelativ nu poate fi adresat decât unei persoane care inspiră prin faptele sale noblețe și echilibru.

Nu mai reiau acum incidentul cu vopsitul bornei în culorile Ungariei.

În schimb, ce s-a aflat între timp la Carei despre vizita „particulară” a președintei, vizită particulară asigurată printr-un dispozitiv de forțe de ordine ale Jandarmeriei române impresionante? Toate acestea au fost descoperite de către doamna Ciută căreia  i s-au refuzat documentațiile privind avizarea statuii dar s-au oferit detalii unor  parlamentari.

Cu o zi înainte de vizita președintei Ungariei, Novak Katalin, deci pe data de 11 aprilie, Comisia pentru Monumente a Ministerului Culturii, a trimis o adresă primăriei Carei și primarului Kovacs, prin care i se semnala acestuia faptul că statuia lui Kolcsey din fața primăriei, cea care urma să fie dezvelită de către președinta Ungariei, nu îndeplinește avizul de construcție aprobat. Adică statuia este construită ilegal.

Cu toate că dacă știa primarul de acest lucru, nu avea cum să nu informeze și președinta Novak și pe vicepreședintele României, Kelemen Hunor, cei care urmau să fie personalitătile dezvelitoare ale statuii, de faptul că sunt în ilegalitate. Cu toate acestea, cei trei au decis ca dezvelirea statuii fără aviz să aibă loc. Adică, trei oameni, doi de stat și unul din administrație, au decis să facă o ilegalitate. Președinta Ungariei, a doua pe teritoriul României.

Această ilegalitate a făcut ca peste 200 de români, printre care și eu, să ia poziție și să meargă la Carei. De unde am știut că va fi o ilegalitate? Fiindcă cine vopsește ilegal o bornă într-o țară străină nu poate acționa decât la fel în continuare. Și pentru că avem cunoștință de modalitatea perversă a UDMR-ului de a acționa impotriva intereselor României, deși de zeci de ani conduce țara.

Datorită ilegalităților lor de la Carei, noi românii care am fost acolo, am fost numiți oi, needucați, valahi împuțiți (eu personal), turmă…..etc.

Faptele celor trei, cu acoperirea autorităților românești, ar fi putut provoca un incident interetnic. Dar înțelepciunea manifestanților români, care au arătat că nu au nimic cu populația maghiară lângă care manifestau, ci cu cei care îi manipulează și pe ei, pe maghiari, UDMR-ul și președinta Ungariei, a făcut ca totul să se reducă doar la o avertizare a acestora, ca să nu mai facă aceste lucruri, care nu vor altceva decât să învrăjbească cele două etnii între ele.

Ca dovadă că nu au existat altercații de nici-un fel, mai puțin provocarea președintei Ungariei, care s-a îndreptat agresiv înspre noi, românii.

Doamnă președintă, alături de Kelemen Hunor și primarul Kovacs, vă declar aici părerea mea: Sunteți iresponsabili!

Să știi că ești în ilegalitate și să jignești românii și să încerci sa-i provoci, să creezi momente în care aceștia sunt jigniți gratuit in presa prezentă, care în marea ei majoritate a distorsionat adevărul, nu înseamnă decât că, conștient, doriți ca cele două etnii să se războiască între ele. Pentru posturile voastre de politicieni. Noroc că noi și maghiarii trăim în înțelegere fără voi. Problemele apar numai când vă băgați voi, politicienii, coada, pe principiul divide et impera.

Sunteți niște inconștienți la bornele nesimțirii, împreună cu politicienii nostri, cei care au acoperit acțiunea de la Carei, prin paza oferită vouă, celor care comiteți ilegalități!

Adică, sunteți toți la fel!

Emanuel Petran

Lasati un comentariu