Ecourile vizitei președintei Ungariei la Carei. Reclamații la CNCD pentru doi români

• publicat la: 2 iunie 2023
Ecourile vizitei președintei Ungariei la Carei. Reclamații la CNCD pentru doi români

Românii trebuie să dea socoteală în țara lor pentru că se manifestă ca români! Guvernul udemeristo-pesedisto-liberal când va da socoteală pentru că nu apără interesele poporului român și discriminează românii pe legea 154/2021?

La Carei a avut loc la data de 12 aprilie 2023 o ceremonie de dezvelire a unui grup statuar pentru care nu au existat toate avizele legale. Organizator a fost Primăria Carei, Consiliul Județean Satu Mare sub patronajul președintei Ungariei. Cel puțin așa scria pe invitațiile în limba maghiară.

În fapt era vorba despre  o statuie a unui politician maghiar autor al actualului Imn al Ungariei și o coloană dorică frântă. Niciunul dintre elementele grupului statuar  nu are vreo legătură cu Primăria din Carei – România. Politicianul maghiar a lucrat câțiva ani la Carei la Prefectura de atunci a comitatului, o clădire care se află la câteva străzi distanță de actuala Primărie. Inițiatorii proiectului grupului statuar sunt consilierii UDMR. Proiectul supus aprobării Consiliului Local precum și cel înaintat la comisiile de cultură spre avizare nu conținea nicio inscripție darmite o strofă din Imnul Ungariei.

Urmare a intervenției redacției Buletin de Carei și a câtorva parlamentari, s-a aflat că de fapt grupul statuar nu are toate aprobările legale  pentru a fi amplasat în fața Primăriei Carei. Ca de obicei, primarul UDMR Kovacs, evazionist și datornic la bugetul de stat, a trecut peste partea legală.

La circul organizat de primarul Kovacs au luat parte  numeroși cetățeni maghiari veniți cu mașinile din Ungaria precum și un cor adus tot din Ungaria de  parcă în Carei nu ar exista posibilitatea asigurării momentelor  muzicale.

Ceea ce a omis să consemneze TOATĂ presa prezentă sau care a scris despre vizita privată a președintei Ungariei la Carei a fost  faptul că TOATĂ muzica ambientală de dinaintea începerii manifestării era  în limba maghiară, sfidând românii prezenți în fața primăriei unui oraș din România. Muzica maghiară a răsunat din numeroasele boxe amplasate în fața gardurilor de protecție pe perioada în care președinta Ungariei se întreținea  în sala mică de ședințe din Primăria Carei cu parlamentari și politicieni UDMR precum și cu autoritățile județene și locale din partea UDMR.

Ceea ce a omis să consemneze TOATĂ presa prezentă sau care a scris despre vizita privată a președintei Ungariei la Carei a fost și faptul că președinta Ungariei s-a adresat la începutul discursului său doar maghiarilor, niciun cuvânt de salut către  localnicii români. Nici invitații la manifestare nu au fost prezentați în limba română ci doar în limba maghiară.

Când îți urlă în cap doar muzică maghiară înainte de începerea ceremoniei de dezvelire a statuii politicianului maghiar care nu are nimic de-a face  cu Primăria Carei din România nu e de mirare că românii prezenți au cerut, prin scandare, limba română și au scos în evidență faptul că suntem în România unde limba oficială este limba română.

Un primar care reprezintă întreaga comunitate, nu doar pe cea maghiară, ar fi trebuit să dea dovadă de bun simț, de respect pentru fiecare locuitor și să se asigure că fiecare discurs va avea traducere și în limba română, că muzica ambientală va fi și în limba română, că în fața unei primării din România  nu are ce să caute o strofă din Imnul Ungariei, țara care a avut atâtea legi și restricții împotriva românilor.

În total dispreț față de românii prezenți, primarul Kovacs a etichetat ca scandalalgii românii care își apărau dreptul la identitate, la folosirea limbii române  pe domeniul public.

Victimizarea jucată de evazionistul Kovacs nu mai păcălește pe nimeni. Știm că este deranjat de faptul că publicăm realitatea dar reînvierea practicilor de pe vremea ocupației hortyste când românii erau expulzați din oraș nu este de acceptat.

Atragem atenția primarului evazionist că românii din Carei nu sunt de etnie română ci de naționalitate română pentru că suntem în țara noastră, România!

Exprimări ale primarului din Carei ce amintesc de Inchiziție și de regimul hortyst

A fi naționalist nu este o infracțiune, dovadă faptul că primarul se manifestă ca naționalist de 15 martie la Teatrul Municipal Carei.

Are cocardă maghiară și nu este catalogat ca și naționalist extremist nici măcar de către fundația maghiară Szekler din Harghita care e cititor fidel Buletin de Carei.

Nici manifestările elevilor de la liceul Teoretic nu sunt catalogate nationalist-extremiste și nici sunetele clopotelor din mâna pelerinilor de la pelerinajul religios de la Șumuleu.

Doar românii care au scandat lozinci pentru apărarea limbii române și a integrității teritoriale au deranjat.

Nu au fost deranjați maghiarii din Carei și nici fundațiile sau ONG-urile maghiare din Carei sau județ de prezența românilor cu steaguri tricolore ci culmea, cineva care nu a fost prezent la Carei, care s-a informat doar din frânturi de înregistrări și articole. Fundația Szekler nu e la prima sa imixtiune în problemele careienilor fără a deține toate datele concrete, a fost deranjată până și de faptul că am cerut și inscripție în limba română pe poarta de intrare a cimitirului unde sunt îngropați eroii români căzuți pentru eliberarea Careiului de sub ocupația hortystă la 25 octombrie 1944.

E normal să avem anunțuri în limba română la intrările cimitirelor din Carei! Curtea de Apel  Târgu Mureș respinge acuzațiile Szekler Monitor

Până acum, fundația Szekler a reclamat la CNCD atât pe Mihai Tîrnoveanu cât și pe subsemnata, Daniela Ciută pentru manifestările românești din 12 aprilie 2023 de la Carei. Așteptăm să vedem dacă va avea curaj să reclame și membrii AUR care au fost  prezenți în frunte cu președinta AUR Carei și s-au manifestat ca români.

Buletin de Carei reclamat la CNCD de o fundație din județul Harghita

Daniela Ciută

 

 

Lasati un comentariu