Presa maghiară îl desființează pe Viktor Orban după declarațiile de la Tușnad

• publicat la: 26 iulie 2023
Presa maghiară îl desființează pe Viktor Orban după declarațiile de la Tușnad

Viktor Orban este în centrul unui nou scandal după vizita sa anuală de la Băile Tușnad care a conținut declarații controversate și revizioniste. Prim-ministrul ungar a contestat suveranitatea României și apartenența Transilvaniei și a Ținutului Secuiesc, notează infoactual.ro.

Un șef de stat responsabil nu face declarații care să pună la îndoială suveranitatea unei alte țări în nicio circumstanță, dar mai ales în plin război de rescriere a granițelor”, l-a criticat pe Viktor Orban un ziar maghiar de opoziție, adăugând că „linia roșie a fost în cele din urmă depășită atunci când premierul a făcut afirmații șocante privind Transilvania și Ținutul Secuiesc”, conform Antena 3 CNN.

„Un Viktor Orbán epuizat, limitat și marcând autogoluri. Singurele sale arme rămase sunt cinismul și ironia,” constată Nepszava.

Premierul Ungariei, un personal controversat din Uniunea Europeană, cu o prietenie declarată în fața dictatorului rus Vladimir Putin a atras atenţia că Ungaria va prelua preşedinţia UE făcând aluzie la un comportament „prietenos” al țării noastre pentru sprijinul în problema Schengen.

,,Mă întreb mereu ce ar trebui să vorbesc aici. În fiecare an primesc materiale auxiliare. Într-un document oficial, statul român ne-a sfătuit să nu vorbim despre lucruri care ar putea ofensa sensibilitățile românești, drepturile colective ale minorităților, unitățile administrative românești inexistente. Probabil că se gândesc la Transilvania și Ținutul Secuiesc, dar nu am susținut nici măcar un minut că acestea sunt unități administrative românești,, a declarat obraznic și sfidător premierul Ungariei. Acesta a fost primit de premierul Ciolacu și un alt ministru tot de la PSD la un prânz privat înainte de manifestarea de la Băile Tușnad.

Urmare a acestei întâlniri, jandarmii au acționat agresiv împotriva românilor prezenți cu steaguri, iar Dan Grăjdeanu ce conduce Frăția Ortodoxă a ajuns în situația de a necesita o intervenție chirurgicală pe coloana vertebrală.
Dan Grăjdeanu nu a fost în niciun fel violent, dimpotrivă a îndemnat lumea să nu răspundă la niciun fel de provocări.

În momentul în care însă, coloana oficială a lui Viktor Orban a ieșit din așa zisă universitate de vară de la Băile Tușnad, s-a primit „porunca” ca românii să fie îndepărtați cu violență din calea ei. Jandarmii și trupele speciale si-au făcut treaba cu o forță de nedescris.

Discursul premierului maghiar Viktor Orban de la Băile Tușnad a stârnit reacții la București și la Bruxelles. Politicieni și analiști au catalogat afirmațiile acestuia drept antieuropene, agresive și ironice la adresa României. Și i-au transmis liderului autocrat de la Budapesta să se uite, mai bine, în ograda proprie, unde are inflație și deficit bugetar record.

Ambasadorul Ungariei a fost convocat la ministerul de Externe după afirmațiile de la Băile Tușnad. Aceeași reacție a avut loc și în Slovacia, țară vizată de afirmațiile  lui Orban Viktor, ambasadorul Ungariei fiind chemat de Ministerul de Externe slovac pentru explicații.

La plecare, premierul Ungariei i-a transmis o scrisoare de mulțumire omologului sau român, Marcel Ciolacu, despre care, la Universitatea de Vară a maghiarilor, a spus că este al 20-lea premier al României de când este el în funcție.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu