Festival de vin la Carei. Eveniment comun cu ministerul Agriculturii din Ungaria, Primăria Carei și Consiliul Județean Satu Mare

• publicat la: 2 august 2023
Festival de vin la Carei. Eveniment comun cu ministerul Agriculturii din Ungaria, Primăria Carei și Consiliul Județean Satu Mare

Tandemul Kovacs-Keizer angrenează Primăria Carei pentru al doilea an consecutiv în organizarea unui eveniment  internațional, un festival de vinuri, în colaborare cu ministerul Agriculturii din Ungaria, fundații maghiare și din România constituite pe criterii etnice. Perioada de desfășurare este 5-6 august 2023.

În acest an s-a renunțat  la denumirea Crama Comorilor din Partium, o denumire a unei regiuni care nu mai există așa cum nu există nici ținut secuiesc. Evenimentul din Carei face parte dintr-o serie de evenimente, ale cărei antecedente au avut loc la Miecurea Ciuc, sub numele de Borszereda.

Se confirmă încă o dată că primăria Carei duce o politică de discriminare pe criterii etnice având în vedere că asociațiile culturale care promovează limba și cultura românească sau cele sportive conduse de antrenori români neaserviți nu sunt susținute financiar deși se plătesc și de către români taxe și impozite locale. Primarul evazionist nu a reușit nici până la vârsta pensionării să învețe respectul reciproc în comunitățile mixte și favorizează vădit comunitatea maghiară. Nici Consiliul Județean Satu Mare nu procedează altfel decât Primăria Carei.

Organizatorii anunță prezența cramelor din Slovacia, Moravia, Voivodina, Ungaria, Transilvania, Partium, Transcarpatia și Serbia. Înafară de Transilvania românească nu apare nicio cramă din țară.

,,Pentru Asociatia pentru Dezvoltare Rurală Sămareană este important ca, pe lângă promovarea vinurilor, să promoveze și cultura, așa că festivalul, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Petőfi Sándor, va reînvia timpul, viața și poezia poetului pe meleagurile noastre. În legătură cu această tematică, va avea loc un concurs de cultură generală intitulat „Atmosfera Pilvax”.

Atmosfera cafenelei Pilvax va fi însuflețită în ambele zile de actorii Trupei Harag György, care vor interpreta cântecele de petrecere și poeziile cele mai cunoscute ale lui Sándor Petőfi.

Duminică, de la ora 20.00, va evolua pe scenă trupa Acoustic Station din Carei la ora 20:00, a cărei recital va încheia festivalul, încununând atmosfera „Vinului în Castel”,, se specifică în comunicat.

Să sperăm că poeziile antiromânești ale lui Petoffi vor fi evitate. După cum remarcați pe afiș, lipsește cu desăvârșire folclorul românesc precum și poezii românești despre vin.

 

Buletin de Carei – mereu în slujba comunității!

  • Buletin de Carei se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: AICI.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

Lasati un comentariu