Festival de vinuri la Carei fără exprimări și fără traduceri în limba română

• publicat la: 5 august 2023
Festival de vinuri la Carei fără exprimări și fără traduceri în limba română

Sâmbătă, 5 august 2023, de la ora 18,00, a avut loc deschiderea Festivalului de Vinuri de la Carei.

Scenariul din data de 12 aprilie 2023 de la Carei, semnat de Primăria Carei, a fost preluat și de Consiliul Județean Satu Mare și ceilalți organizatori ai Festivalului de vinuri din perioada 5-6 august 2023. Adică nu s-a asigurat nicio traducere în limba română pentru alocuțiunile vorbitorilor. Singurul care s-a chinuit să rostească două propoziții în limba română a fost evazionistul Kovacs, primarul din Carei.

Deputatul sătmărean Magyar Lorand nu și-a adus aminte de niciun cuvânt în limba română la Carei deși știa că la Carei locuiesc și români nu doar maghiari. Organizatorii nu au asigurat nicio traducere pentru discursul dr. Ökrös Oszkár care a ținut locul secretarului de stat din Ministerul Agriculturii din Ungaria.

Având  în vedere conținutul alocuțiunilor vorbitorilor, le aducem în atenție că înainte de Partium aici a fost Ținutul Dacilor Liberi iar populația majoritară din Transilvania a fost și este cea românească. Până și fondurile necesare bunei organizări au provenit din bugete locale și județene din România. Festivalul vinurilor s-a dorit a fi unul care să unească nu să semene dezbinare pe criterii etnice sau poate doar noi am perceput greșit  intențiile organizatorilor.

Singurii politicieni careieni prezenți la deschidere au fost liberalii care au mai colaborat cu primarul și în privința falsei proveniențe a mirosului din anii trecuți și i-au votat proiectul privind batjocorirea Monumentului Ostașului Român din centrul orașului.

După alocuțiunile invitaților au fost acordate diplome cramelor participante, a urmat un program folcloric maghiar și o seară de poezie Petoffi Sandor.

Nici Consiliul Județean Satu Mare și nici Primăria Carei nu au catadicsit să posteze pe paginile lor oficiale un anunț despre evenimentul pe care l-au sprijinit.

Buletin de Carei

GALERIE FOTO

Lasati un comentariu