Zilele Iancului în satul ce aparține de Primăria Carei care refuză reabilitarea Căminului Cultural. Afiș fără fir de tricolor

• publicat la: 1 august 2023
Zilele Iancului în satul ce aparține de Primăria Carei care refuză reabilitarea Căminului Cultural. Afiș fără fir de tricolor

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Carei, prin Centrul Cultural al Municipiului Carei și în parteneriat cu Societatea Cultural- Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Carei, duminică, 27 august 2023, va avea loc cea de-a XXII – a ediție a festivalului „Zilele Iancului”, în localitatea Ianculești, se specifică în comunicatul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Satul Ianculești aparține de Primăria Carei care refuză  reabilitarea Căminului Cultural, a demolat școala din sat, a luat în administrare lacul satului la fel cum a luat  și cimitirul de la parohia ortodoxă.

La ședința CL Carei din data de 17 iulie 2023 s-a introdus ca proiect suplimentar pe Ordinea de Zi aprobarea de fonduri pentru desfășurarea Zilelor Iancului, zilele satului Ianculești. Aflat la cea de-a XXII-a ediție, evenimentul va beneficia de 30 de mii de lei din bugetul careian. Evident că nu vor evolua interpreți ca Sava Negrean Brudașcu sau Veta Biriș sau Cristian Fodor sau Tudor Furdui Iancu sau Mariana Anghel, recunoscuți pentru repertoriul patriotic.

Evenimentul este susținut financiar și de către Consiliul Județean Satu Mare dacă afișul tot nu are fir de tricolor românesc….

Spre deosebire de edițiile  în care nu era un delegat sătesc agreat de alianța PSD-UDMR,  consilierii locali UDMR au aprobat tacit suma solicitată, nu au cerut explicații pentru modul de cheltuire pe fiecare activitate în parte și nu au limitat bugetul alocat la 12 mii de lei. 

Politizarea forţată a evenimentului cultural a devenit  realitate la UAT Carei dar nici în aceste condiții nu se postează pe pagina primăriei  afișul cu programul aprobat. Nici măcar analfabetul funcțional Szasz angajat la cabinetul primarului evazionist ca și consilier nu mai cere desfășurătorul activităților ce necesită 30 de mii de lei așa cum proceda când era Ciprian Chiorean delegat sătesc. 

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 12:30, moment în care va fi susținută o slujbă religioasă în fața bustului lui Avram Iancu din localitatea Ianculești, urmată de depuneri de jerbe de flori.
De la ora 17:00 în cadrul spectacolului folcloric vor evolua: Maria și Mihai Nemeș; Petrică Mureșan; Cosmina Mateș și Taraful Moților; Ansamblul Folcloric „Ceatăra” din Carei; Ansamblul Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE” – Iulian Goste, Sara Nistor, Karina Molnar, Luca Molnar, Aida Negrea; Lina Șchiop alături de tulnicăresele și tulnicarii din Ianculești; Marius Mateș și formația; Iulia Balaj și formația.

Satul Ianculești a fost supus atrocităților hortyste în 1940 când cei rămași în viață au fost obligați să își părăsească locuințele și să se refugieze pe  unde au apucat. Victoria Armatei Române de la 25 octombrie 1944 le-a permis să se reîntoarcă la casele lor ocupate între timp de maghiari.

Troița din centrul satului a fost ridicată în memoria românilor persecutați. E trist că la 83 de ani de la începerea perioadei de persecuție etnică a românilor din nordul Ardealului încă nu e bine văzut steagul tricolor românesc pe un afiș al unui eveniment românesc cum este acest festival al moților, Zilele Iancului.

Buletin de Carei

P.S.

Așa se desfășurau zilele satului în vremea când udemeristul evazionist Kovacs nu avea control asupra delegatului sătesc.

Da’ cu sărbătoarea moţilor ianculeşteni ce aveţi domnule primar?

Zilele Iancului merg mai departe. A XVI-a ediţie duminică 16 august

Demolarea Şcolii din Ianculeşti satul de moţi ce aparţine de UAT Municipiul Carei

Cristian Fodor a încins spiritele moţilor la Ianculesti

Consilierii UDMR Carei umilesc românii din satul Ianculești și amână proiectul pentru sărbătoarea Zilele Iancului

Dacă doriţi să revedeţi cum s-au sărbătorit Zilele Iancului în anii trecuţi

Buletin de Carei

  • Buletin de Carei se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: AICI.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

Lasati un comentariu