Ziua Dacilor Liberi la a VI-a ediție

• publicat la: 28 august 2023
Ziua Dacilor Liberi la a VI-a ediție

Cea de-a şasea ediţie a Zilei Dacilor Liberi din Onceşti, judeţul Maramureş, a fost prilej de reuniune a sute de fii ai satului, care s-au bucurat de sărbătoare alături de zeci de invitaţi din Ţara Oaşului. Zeci de membri ai Asociaţiei socio-culturale cu acelaşi nume au dovedit, şi la acestă ediţie, faptul că folclorul autentic, portul popular strămoşesc şi tradiţiile ancestrale sunt la mare cinste în rândul descendenţilor dacilor liberi din cele două judeţe, Maramureş şi Satu Mare.

Sărbătoarea organizată de moroşeni a început cu Sfânta Liturghie, oficiată la Biserica parohiei Ortodoxe Onceşti, de la ora 10:00. Demn de menţionat şi de apreciat este faptul că întreaga comunitate a îmbrăcat portul popular autentic, de la cel mai mic, la cel mai în vârstă onceştean. Cu o foarte bună organizare, invitaţii oşeni şi-au făcut simţită prezenţa încă de la momentul oficierii serviciului religios, după cum se obişnieşte în fiecare an.

Slujbă de Te Deum pentru eroii căzuţi pe câmpurile de luptă

 

Ca în fiecare an, eroii care şi-au dat viaţa pentru nemurirea neamului românesc au fost cinstiţi şi rememoraţi aşa cum se cuvine de către autorităţile locale şi judeţene. Imnul Naţional şi cântecele patriotice au fost intonate de fiecare moroşan prezent, dar şi de către invitaţi, acordându-se importanţa cuvenită momentului desfăşurat la Monumentul Eroilor, de la intrarea în localitate. Pe placă sunt trecute numele numele eroilor din comună care au căzut pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale. Dumnezeu să dea odihnă veşnică sufletelor lor!

A urmat parada porturilor populare, care a fost foarte apreciată de românii ieşiţi în curţile proprii, pentru a vedea şi caii foarte frumos împodobiţi, dar şi carele pline cu moroşeni şi oşeni.

Delegaţia de la Satu Mare a fost reprezentată de ţâpuritorii Irina Man şi Adrian Negru, ceteraşul Vasile Nemeş şi zongoraşul Dănuţ Ciobai care, alături de perechile de dănţăuşi, au făcut un spectacol de zile mari, fiind răsplătiţi cu ropote de aplauze. Ca de fiecare dată, portul popular al oşenilor a fost de o aleasă originalitate, iar ţâpuriturile autentice au ajuns la sufletul fiecărui spectator. Cei prezenți au putut admira  o colecție de obiecte dacice cu o vechime de 9 mii de ani.

integral pe informația zilei.ro

 

Lasati un comentariu