În atenția CNCD! La Oradea au fost spânzurați mai mulți români în 21 septembrie 1940

• publicat la: 21 septembrie 2023
În atenția CNCD! La Oradea au fost spânzurați mai mulți români în 21 septembrie 1940

Potrivit dosarului numărul 37/1940 volumul I de la Serviciul Special de Informații, conținând 216 file, cazurile concrete de atrocități, banditism și teroare la care a fost supus orașul Oradea au fost unele de proporții înfricoșătoare. Redăm o parte din prima filă despre crimele și torturile îndurate de românii din Oradea după intrarea horthiștilor în oraș:

„Imediat după intrarea trupelor ungare, bande înarmate din organizația  „Garda în zdrențe” (n.r. Garda Zdrențăroșilor / Rongyos Gárda) și  „Foștii Luptărori” (Front harcosok) au pornit prigoane maltratând și  devastând locuințele românilor. Cei care încercau să se opună, erau  omorâți în bătaie sau suprimați.

În oraș s-a interzis vorbirea limbii române pe străzi și în localuri.

Cine vorbea românește, era imediat arestat și schingiut.

Toți intelectualii români de notorietate din Oradea au fost arestați și  maltratați. Se citează: Simion Iancu, avocații dr. Trifu, dr. Emil Boieru, dr. Ion Candrea, T. Popa și dr. Dumitru Mangra cu soția, d-na Emilia Tămaș, medicii dr. Victor Gherman și dr. Tămăreanu, precum și  funcționarii de poliție Alexandru Meșter și Sărățeanu.

Ionel Șeitan, directorul unei bănci din Oradea, a fost dat în judecata Curții Marțiale, pentru delicte imaginare.

Ungaria horthystă făcuse după 30 August 1940 din măcelărirea românilor o industrie a spectacolului.

La 21 septembrie (n.r. 1940) au fost spânzurați mai mulți români.

Intrarea populației la acest spectacol, a fost admisă contra plată.

Așa arăta în 1940 moneda de 1 pengo cu care puteai asista la astfel de  spectacole macabre. Ungaria horthystă făcuse din măcelărirea românilor o  industrie a spectacolului.

În după amiaza zilei de 23 septembrie 1940, ora 17, în Oradea au fost executați 30 de români, printre care și polițiști. La execuție a asistat și public, plătind o taxă de spectacol de 1 pengo.”

Dosarul numărul 37/1940 volumul I de la Serviciul Special de Informații

Iar azi, în loc să avem monumente dedicate acestor martiri ai neamului românesc, niște trădători din Partidul ANTInațional Liberal inaugurează monumente dedicate criminalilor neamului românesc, în vreme ce distrug  statuile românești!

Rușine Bolojan! Rușine Birta! Rușine Oradea!

www.glasul.info

CNCD consideră că suferințele românilor din perioada ocupației hortyste nu sunt comparabile cu ale minoritarilor

Lasati un comentariu