În ,,România educată,, există copii români obligaţi să înveţe în maghiară. „Fiica mea plânge de când a început şcoala”

• publicat la: 19 septembrie 2023
În ,,România educată,, există copii români obligaţi să înveţe în maghiară. „Fiica mea plânge de când a început şcoala”

Update: Conducerea școlii în cauză anunță că au fost luate deja măsuri pentru rezolvarea situației.

.

Stupoare! Copiii românilor dintr-un sat clujean sunt obligați să învețe  în limba maghiară! Dictatul de la Viena își mai produce efectele!

Într-un sat aflat la doar 5 kilometri de Cluj-Napoca, mai mulţi copii români merg la grădiniţă sau la şcoală cu predare în limba maghiară. ISJ Cluj a aflat, CULMEA, de la REALITATEA TV, notează la data de 24 august 2023   romaniadeazi.biz. 

La şcoala din satul Gheorgheni nu există secţie în limba română, iar cei şapte copii români studiază în maghiară. Părinţii a şase dintre ei sunt revoltaţi, întrucât copiii lor nu înţeleg limba, iar educatoarele sau învăţătorii nu le traduc lecţiile. Ei cer clasă în limba română sau microbuz şcolar care să îi ducă pe micuţi în Cluj-Napoca. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a dispus de urgenţă o anchetă la sesizarea REALITATEA TV, pentru a găsi o soluţie.

„Fiica mea plânge de când a început şcoala, că numai maghiară se vorbeşte”, susţine o altă mămică.„Nu o înţeleg pe învăţătoare, zice pe ungureşte. Nu înţeleg nici eu, nici colegii mei”, se destăinuie unul dintre cei şapte copii care au ghinionul de a vorbi doar limba română.

Directorul şcolii nu a fost de găsit. O educatoare ne-a spus că ea le traduce copiilor. „Eu, cel puţin, traduc la copii ca să înţeleagă, la grădiniţă. La şcoală nu ştiu ce se întâmplă”.

Deci nu doar statuile românilor sunt luate cu asalt ci se acționează și împotriva învățământului în limba oficială, limba română!

Lasati un comentariu