Maghiarizare forțată în comuna Botiz în perioada ocupației hortyste

• publicat la: 18 septembrie 2023
Maghiarizare forțată în comuna Botiz în perioada ocupației hortyste

17 septembrie 1941: Cu ocazia recensământului, românii cu nume maghiarizate au fost trecuți toți ca având origine etnică maghiară. Maghiarizarea forțată din Transilvania de Nord ocupată de către Ungaria horthysta a îmbrăcat uneori forme dintre cele mai agresive cu putință, îndreptate împotriva populației românești.

Măsurile de maghiarizare au urmat un tipar rapid specific unui regim dictatorial cotropitor, concentrat pe asimilarea populației autohtone  prin orice mijloace posibile.

“Astfel, la 17 septembrie 1941, “cu ocazia recensământului, românii cu  numele maghiarizate au fost trecuți ca având origine etnică maghiară. În comuna Botiz din județul Satu Mare, din 3500 de locuitori doar 500 erau  unguri, 300 evrei și 2700 români, dar autoritățile maghiare invadatoare

au recunoscut ca români doar… 3 (trei)””,  sursa:  Țara Oașului în memoria documentelor,  volumul I, de Emanuil Rus și Adrian Rezeanu

Amploarea fenomenului de maghiarizare forțată a populației nemaghiare a  fost una înfiorătoare pe teritoriul Transilvaniei și al Ungariei,  nefiind elucidată din păcate pe deplin de către istorici nici până azi.

sursa glasul.info

Lasati un comentariu