Transformarea pensiei se face din oficiu: nu necesită depunerea unei cereri la Casa de Pensii

• publicat la: 6 februarie 2024
Transformarea pensiei se face din oficiu: nu necesită depunerea unei cereri la  Casa de Pensii

Casa Județeană de Pensii Satu Mare aduce la cunoștința pensionarilor care se regăsesc în  pensie de invaliditate, pensie anticipată și anticipată parțială că,  la data  îndeplinirii  condițiilor de transformare a pensiei în pensie de limită de vârstă  în acest an,  nu trebuie să se prezinte la Casa Județeană de Pensii Satu Mare pentru a depune cerere în acest sens, deoarece transformarea pensiei se face din oficiu.

    Ca urmare, nu este necesară prezența la ghișeu pentru depunerea unei cereri. ,,În anul 2023 au fost prelucrate un număr de 1686 de transformări ale categoriei de pensie, în luna august fiind cele mai multe, respectiv 239 de transformări”, a declarat directorul executiv al instituției, domnul Cristian Soponoș.

   Atragem pensionarilor atenția că, datorită modalității de comunicare națională la plata  a pensiilor transformate, există un decalaj între data emiterii deciziei de transformare a pensiei și plata pensiei noi.

Persoanelor  care au lucrat în grupă superioară de muncă și care, au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de lege, care au dreptul la pensie de limită de vârstă cu reducerea vârstelor standard de pensionare, le sugerăm să  depună cerere. În situația în care nu au depus la dosar adeverința cu perioada lucrată în grupă de muncă, le recomandăm  să depună  o cerere însoțită de adeverința în original.

   Persoanele care au desfasurat  activăți profesionale după pensionare, fiind in gradul III de invaliditate, au posibilitatea de a solicita adăugarea acestor stagii de cotizare la data îndeplinirii condițiilor cumulative de transformare a pensiei de invaliditate în pensie de limită de vârstă.

Lasati un comentariu