Creșteri de pensie pentru o parte dintre beneficiari și director nou la Casa Judeteană de Pensii Satu Mare

• publicat la: 27 aprilie 2020
Creșteri de pensie pentru o parte dintre beneficiari și director  nou la Casa Judeteană de Pensii Satu Mare

Din această lună,  Casa Judeteană de Pensii are o nouă conducere în persoana domnului CRISTIAN SOPONOȘ acesta preluând conducerea după ce, domnul MARCEL ERDEI și-a încheiat mandatul de interimar.

Noua conducere implementează cât mai repede chestiunile de interes pentru pensionari. Cea mai așteptată măsură este cea legată de recalcularea pensiilor persoanelor care nu au beneficiat de indice de corecție la calculul pensiei. Aici ne referim la persoanele care s-au înscris la pensie de invaliditate în intervalul 01.04.2001 – 31.12.2010 și au trecut la pensie de limită de varsta dupa 01.01.2011 și nu au beneficiat de indice de corecție.  Deci ne referim la pensiile de invaliditate acordate și care au devenit pensii pentru limită de varstă anterior datei de 10.02.2020, acestea fiind revizuite din oficiu. Persoanele care au intrat în pensie după data de 10.02.2020  au beneficiat deja de indicele de corecție stabilit în prezent la 1,41, aceste pensii nefacand obiectul recalculării. La fiecare persoană în drept se va aplica indicele de corecție aferent anului în care au trecut la pensie de limită de varstă, avand în vedere precizările Deciziei Curții Constituționale nr. 702 din 31 octombrie 2012,  indicele de corecție fiind diferit de la an la an.

Informăm persoanele că, pentru recalcularea pensiei prin aplicarea la punctajul mediu anual aferent pensiei de limită de varstă a indicelui de corecție,  nu este necesară depunerea unei cereri, pensiile fiind revizuite din oficiu după analizarea dosarelor de pensie și selectarea persoanelor în drept. Deja colectivul Casei Județene de Pensii Satu Mare a analizat peste 6000 de dosare de pensie care  intră  în procesul de recalculare a aplicării prevederilor Curții Constituționale. Acestora  le va crește pensia în urma recalculării,  persoanele în cauză primind cuantumul revizuit doar dacă cuantumul  rezultat este mai mare decat cel aflat în plată.

Primele decizii de pensie au ieșit pe poarta instituției. Pentru acestea, persoanele vor beneficia deja,  în intervalul 10-15 mai, prin poștă, de diferențele restante pe perioada 10.02.2020-31.05.2020 dintre pensia nouă și cuantumul vechi al pensiei, urmand ca, pensia majorată să o  primeasca începand cu luna iunie .

Foarte important de adus la cunoștința beneficiarilor este că, noul cuantum al pensiei se va acorda cu data de 10.02.2020 pentru toate persoanele, indiferent de data emiterii deciziilor, iar în funcție de data comunicării la plată, vor primi și restanțele a declarat directorul executiv al instituției domnul Cristian Soponoș. Până  în prezent s-au emis în jur de 1000 de decizii de pensie recalculată.

Lasati un comentariu