Bani pentru cazare și masă aprobați prin OUG de Guvern pentru persoanele ce provin din zona de conflict din Ucraina. NIMIC pentru românii cuprinși în LEGEA 154/2021

• publicat la: 31 martie 2024
Bani pentru cazare și masă aprobați prin OUG de Guvern pentru persoanele ce provin din zona de conflict din Ucraina. NIMIC pentru românii cuprinși în LEGEA 154/2021

Guvernul de la București a aprobat în cadrul ședinței din 28 martie 2024 o Ordonanță de Urgență  pentru modificarea art.1 alin.(10) şi (11) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. Menționăm că zona de conflict este mai puțin de jumătate din suprafața țării.

Prin ordonanța de urgență aprobată, Guvernul prelungește cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, perioada până la care POT FI ACORDATE  sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă și cazare pentru beneficiarii protecției temporare provenind din zona de conflict din Ucraina.

În acest sens, se modifică aliniatele 10 și 11 ale art.1 din OUG nr.15/2022  privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Cheltuielile pentru acordarea sumelor forfetare pentru hrană și cazare vor fi suportate inițial din fondul de rezervă bugetară, potrivit  OUG nr.15/2022.

Ulterior, bugetul de stat va fi întregit 17.163.270 euro, sumă provenită de la Uniunea Europeană, în cadrul apelului de proiecte depus de Departamentul pentru Situații de Urgență. Contribuția Uniunii Europene se acordă cu condiția modificării perioadei de acordare a sumelor forfetare și după data de 31 martie a.c., și aprobării de către Comisia Europeană a variantei revizuite a  Programului Național 2021-2027 Azil, Migrație și Integrare.

La convorbirea cu premierul Ciolacu la Satu Mare în data de 27 ianuarie 2024, am solicitat tratament egal pentru puținii urmași ai românilor expulzați în 1940 cu refugiații străini adică până la rectificare bugetară sau identificare de alte fonduri să se achite indemnizațiile din fondul de rezervă bugetară. Am înmânat premierului la acea dată un TABEL cu numărul beneficiarilor români ai Legii 154/2021 din fiecare județ în parte precum și efortul bugetar acordat minoritarilor față de cel prevăzut pentru români. DECI premierul Ciolacu nu vrea să elimine  DISCRIMINAREA românilor persecutați etnic în 1940 față de minoritari! Orice este posibil dacă vrei, mai ales când ești în postura de premier.

La ședința din 28 martie 2024 s-au aprobat nu mai puțin de 6 Ordonanțe de Urgență, niciuna însă pentru eliminarea discriminării românilor și aplicarea Legii 154/2021 și pentru români!

Daniela Ciută,

urmaș de român expulzat în 1940

 

Deci premierul Ciolacu

Lasati un comentariu