Personalități careiene. 166 de ani de la nașterea pr.Gheorghe Mureșan, cetățean de onoare al Careiului și primul președinte al ASTRA

• publicat la: 6 iulie 2024
Personalități careiene. 166 de ani de la nașterea pr.Gheorghe Mureșan, cetățean de onoare al Careiului și primul președinte al ASTRA

Numele părintelui Gheorghe Mureșan este cunoscut tuturor românilor care prețuiesc istoria locală dar nu numai. S-a remarcat pentru dârzenia cu care a luptat pentru drepturile românilor, chiar dacă lupta i-a adus și privarea de libertate. Nu a dat înapoi!

Părintele Gheorghe Mureșan a fost primul președinte al ASTRA Carei, primind ulterior și titlul de Cetățean de Onoare al orașului Carei.

Careiul a fost recunoscut în toate timpurile ca fiind un focar de cultură. Este de remarcat faptul că din rândurile românilor s-au ridicat importante și renumite personalități în pofida faptului că până în anul 1919 nu aveau acces la școli sau clase cu predare  în limba română așa cum asigură acum statul român pentru toate minoritățile.  Ceea ce  nu a împiedicat familiile de români din acele vremuri să își păstreze limba maternă, obiceiurile și tradițiile multimilenare.

Una dintre personalitățile marcante aniversate în luna iulie este preotul Gheorghe Mureşan, cel de la a cărui naştere aniversăm acum  166 de ani. Părintele Gheorghe Mureşan a văzut lumina zilei la data de 5 iulie 1858 la Tiream, părinţii săi fiind ţărani săraci. Mama sa, o femeie foarte evlavioasă, a dorit foarte mult ca George să ajungă preot. Cu ajutorul unui frate mai mare care era dascăl într-un sat de lângă Oradea, George Mureşan a urmat şcoala primară, studiile gimnaziale şi liceale la Oradea, absolvind în 1878. În clasele superioare s-a întreţinut din meditaţii, căci era unul dintre cei mai buni elevi. A urmat teologia la Budapesta, finalizându-şi aceste studii în 1882. este hirotonit ca preot în data de 4 ianuarie 1885.

George Mureşan a devenit parohul enoriaşilor din Bozânta Mare, unde a slujit 3 ani. Apoi a fost preot capelan, ajutor al arhidiaconului careian, şi profesor la gimnaziul catolic din Carei între 1888-1897, predând aici limba română şi religia. A avut în această perioadă o vie activitate în cadrul Reuniunii Învăţătorilor Sătmăreni.

A fost primul președinte al ASTRA, Despărțământul Carei.  A fost târât într-un proces la Satu Mare în urma căruia a fost condamnat la un an şi jumătate de temniţă. A refuzat să slujească în limba maghiară în biserică. Nu a cedat! A preferat să intre în temniță decât să renunțe la limba neamului său, limba română. Ocupantul maghiar era neîndurător cu cei care nu renunțau la limba română.

Paștele la români în anul 1913 în comuna Moftin. Preotul Mureșan întemnițat pentru atitudinea sa demnă

Dar apropierea începerii Primului Război Mondial îl determină pe împăratul austro-ungar să intervină în scurtarea sentinţei la 4 luni. În 1922 a fost numit canonic onorariu şi decorat cu Ordinele Ferdinand I, Răsplata Muncii, Coroana României în grad de comandor, şi Steaua României în grad de ofiţer.

În 1938 a devenit Cetăţean de Onoare al localităţii Moftinu Mic, iar la 30 septembrie al aceluiaşi an primeşte şi titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Carei. Primăria Carei i-a oferit locuinţă pentru tot restul vieţii.

Deşi primise aceeaşi facilitate şi de la Primăria Satu Mare, George Mureşan a ales să locuiască la Carei, oraşul de care îl legau amintiri frumoase, iar Tireamul natal era foarte aproape. Aici se va stinge din viaţă la 25 aprilie 1939.

Localitatea unde a slujit cu atâta credincioşie, Moftinu Mic, a avut onoarea să-i găzduiască somnul de veci.

Comunitatea din Moftinu Mic, de al cărei destin tumultuos a fost atât de legat părintele Gheorghe Mureșan, i-a cinstit memoria prin dezvelirea acestui bust, o placă pusă în anii 1990 fiind deja amplasată în memoria luptei sale și a credincioșilor pentru apărarea limbii și credinței strămoșești.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu