Români care au salvat evreii din România

• publicat la: 19 mai 2024
Români care au salvat evreii din România

La data de 19 Mai 1946 s-a pronuntat sentinta împotriva lui Radu Lecca directorul „Centralei Evreiești” – CE, pe toată durata războiului: „Radu Lecca – de ani 53, industriaș, fost împuternicit al guvernului pentru problemele evreiești, condamnat la moarte”.

„Eu i-am salvat pe evreii din Romania”, este o carte bazată  pe manuscrisul in care Radu Lecca, comisar general pentru probleme evreiești, director fără titlu al Centralei Evreilor din România în timpul guvernării  lui Ion Antonescu, si-a scris propriile memorii. Manuscrisul a fost descoperit in Arhivele Statului din Bucuresti si publicat in anul 1994 sub titlul „Eu i-am salvat pe evreii din România”, într-un tiraj de 15.000 de exemplare, cu o prefață de dr. Dan Zamfirescu și cu un studiu introductiv de Alexandru V. Diță, la editura Roza Vânturilor.

Textele gasite in memoriile lui Radu Lecca sunt extrem de critice la adresa unor lideri politici din România, autorul lor exprimându-si dezgustul si dezaprobarea față de unele acte de coruptie si de trădare ale politicienilor români, fiind necrutător cu toti acei indivizi pusi pe căpătuiala, pe care îi considera „putregaiul vieții politice românești”.

Dar poate cea mai interesanta parte a memoriilor lui Radu Lecca este aceea legata de faptul că România  din perioada 1940-1944, desi a fost o tara aflata practic sub ocupație nazista nedeclarata, a fost si tara cu cel mai mare număr de evrei salvati din ghearele celor care doreau sa le aplice „solutia finală”. Nimeni nu poate nega astăzi  faptul ca peste 400.000 de mii de evrei din România  au fost sustrasi „solutiei finale” naziste de catre autoritatile române, iar multi dintre acesti evrei au stat la baza  întemeierii  actualului stat Israel.

Acest lucru l-a confirmat pana si Shimon Perez intr-o declaratie prin care recunostea contributia Romaniei in salvarea vietii a 400.000 de evrei:

„Nu vom uita niciodată că, în perioada cea mai întunecată din istoria Europei, în perioada nazistă, românii au salvat viețile multor evrei din România. 400.000 de evrei au venit din România în Israel și au contribuit și contribuie în continuare la edificarea Israelului.”

In timp ce în actuala Ungarie antisemitismul este in floare, fapt recunoscut până si de oficialitătile Comisiei Europene într-un raport recent prin care se facea analiza socio-economica actuala din Ungaria, comisiile înfiintate în România  de un oarecare „Wiesel”, acuzat de impostura chiar de un membru al propriei comunități, îsi fac de lucru pornind adevarate vânători de vrăjitoare, îndreptate împotriva amplasării de statui, busturi sau alte monumente închinate unor personalitati românesti.

In timp ce Ungaria  a reprezentat în cel de-al doilea război mondial  pentru evrei un adevărat abator si astăzi  nu este supărată nici măcar cu o floare, României i se tin lectii de etică din partea unuia care este acuzat de impostura de un adevărat supravietuitor al holocaustului, trimis la moarte către lagărele naziste nu de România  ci de către autoritătile maghiare.

integral pe glasul.info

Unul dintre cele mai mari ghetouri cu evrei din județul Satu Mare a fost la Carei. Ultimul transport către lagărele de exterminare a fost în luna mai 1944 atunci când aici era administrația Ungariei hortyste. Astăzi, în semn de  mulțumire pentru ajutorul acordat de români evreilor din România, deputatul Silviu Vexler vrea amânarea la infinit a aplicării Legii 154/2021 pentru români în timp ce evreii, maghiarii și alte minorități beneficiază de prevederile legii amintite și întărite apoi prin legea 210/2022. Nu vă plac românii domnule deputat Vexler sau aveți doar memoria scurtă?

 

Lasati un comentariu