VIDEO. Sfințirea crinilor și binecuvântarea copiilor la hramul bisericii Sf.Anton din Carei

• publicat la: 16 iunie 2024
VIDEO. Sfințirea crinilor și binecuvântarea copiilor la hramul bisericii Sf.Anton din Carei

Sîmbătă, 15 iunie 2024, de la ora 18,00, a avut loc hramul bisericii Sf.Anton de Padova din Carei. Un sobor de preoți în frunte cu protopopul greco-catolic român Lucian Cociorva au liturghisit  la altarul de vară după ce au ieșit din biserică cu Evanghelia în frunte.Au venit pelerini  nu doar din Carei ci și din satele din jur și din alte orașe.

Răspunsurile au fost date de către corul Seminarului Greco-Catolic din Oradea, dirijor Radu Mureșan.

Cuvântul de  învățătură a fost rostit de tânărul preot Antoniu Suciu.

Inainte de sfinţirea crinilor a avut loc binecuvântarea copiilor, ştiut fiind că sfântul Anton este şi  ocrotitorul copiilor.

Alături de protopopul Lucian Cociorva, la altarul de vară au slujit preoții Iulian Palas-preotul paroh, Felician Buzgău, Florin Mădăras, Pop Gheorghe, Alin Vara, Mirel Demian și ipodiaconul Cristian Borota.

GALERIE FOTO

Ritul binecuvântării crinilor şi al copiilor este unul foarte vechi în Biserică. Crinii, florile predilecte ale sfântului Anton, sunt semnul vieţii curate, oferite în totalitate lui Dumnezeu. Crinii devin astfel simbolul virtuţilor sfântului Anton şi invitaţie pentru creştini la o viaţă curată. Sfântul Anton a avut, de asemenea, o grijă deosebită pentru cei mici şi o iubire specială faţă de pruncul Isus. De altfel, statuile sfântului Anton de Padova sunt cunoscute prin faptul că sfântul poartă un crin în mâna dreaptă, iar cu cealaltă mână îl ţine pe Isus aşezat pe Sfânta Scriptură.

Sfântul Anton de Padova a trăit într-o perioadă când oamenii uitaseră dragostea faţă de sfintele Scripturi şi dragostea faţă de Euharistie, fapt pentru care mulţi dintre ei au căzut în diferite erezii. De aceea, după ce el însuşi şi-a umplut sufletul de cunoaşterea şi iubirea Scripturilor şi a Euharistiei, a pornit prin lume pentru a le face cunoscute tuturor celor înşelaţi, viaţa din belşug care izvorăşte din ele (cf. In 10,10).

La finalul evenimentului religios toți cei prezenți au fost  miruiți, au primit câte o icoană cu Sf.Anton de Padova și au fost invitați la  o agapă frățească . A fost o sărbătoare plină de armonie și pace sufletească, nederanjată de niciunul din candidații care făceau turul bisericilor în campanie.

Daniela Ciută

 

Lasati un comentariu