Regele Mihai, singurul invitat la trei nunţi regale în Anglia

• publicat la: 28 aprilie 2011
Regele Mihai, singurul invitat la trei nunţi regale în Anglia

Presa străină scrie pe larg despre viaţa tumultuoasă a fostului rege Mihai I, care se pare că intră în istorie ca singura persoană care a fost invitată la nunta prinţesei Elisabeta şi a prinţului Philip în 1947, la nunta prinţului Charles şi a Dianei în 1981 şi la căsătoria prinţului William cu Kate Middleton.

Cu titlul „Ex-regele României, invitat pentru a treia oară la o nuntă regală în Anglia”, ziarele „The Washington Post”, ABC News, Yahoo! news şi „Miami Herald” relatează istoria importantă, dar tragică a regelui Mihai, care a stat 50 de ani în exil. Evident, nu sunt pomeniţi nicăieri nici Paul de România, nici preşedintele Băsescu.

Se scrie că regele Mihai, „regele taciturn din România”, este singura persoană care a participat la trei nunţi regale în peste 60 de ani în Marea Britanie. Mihai, care va împlini 90 de ani în acest an, a plecat din România în 1947 pentru a participa la nunta prinţesei Elisabeta şi a vărului său, Prinţul Philip. El se întoarce la Londra vineri pentru nunta nepotului lor, prinţul William, cu logodnica sa, Kate Middleton. Cu treizeci de ani în urmă, el a participat la nunta în 1981 a părinţilor lui William, prinţul Charles şi prinţesa Diana.Mihai este unul dintre puţinii şefii de stat din al Doilea Război Mondial care este încă în viaţă. El este un stră-stră-nepot al reginei Victoria

a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. A fost rege încoronat prima data la vârsta de şase ani şi a domnit între 1927 şi 1930, şi din nou din 1940 până în 1947. Tânărul rege s-a întors la Bucureşti după nuntă regală din 1947, într-o perioadă în care comuniştii, sprijiniţi de conducătorul sovietic Iosif Stalin, au preluat puterea în România. El a fost forţat să abdice o lună mai târziu, şi-a pierdut cetăţenia şi a fost trimis în exil, unde a lucrat ca pilot comercial şi a avut o fermă de pui.
Chiar şi după prăbuşirea comunismului în România, în 1989, liderii ţării nu l-au primit pe fostul rege. El a fost expulzat abuziv din România în 1990, la un an după revolta sângeroasă împotriva comunismului în care mai mult de 1.300 persoane şi-au pierdut viaţa. În cele din urmă, în 1997, un guvern pro-european i-a redat cetăţenia. De asemenea, i-au fost acordate despăgubiri pentru castelele sale, care au fost confiscate de către comunişti, acum fostele palate regale putând fi utilizate.

În această săptămână, fostul rege va sosi în Anglia din Elveţia, unde şi-a petrecut o parte din exilul de 50 de ani.

Principele William şi domnişoara Catherine Middleton au cerut participanţilor la nuntă să nu facă daruri, ci să depună o sumă de bani în favoarea unor fundaţii de caritate.

Cu toate acestea, Familia Regală a României oferă, de fiecare dată, tuturor Familiilor Regale care au adresat invitaţii cu diverse ocazii, daruri cu specific românesc. Acum, au fost pregătite două obiecte din piele, create special de domnul Dan Coma, Furnizor al Casei Regale a României. Principele William va primi o cutie din piele, iar viitoarea Principesă o ramă foto dublă, ambele în culorile steagului britanic.
Cum s-au schimbat vremurile. În 1947, dramaturg şi personaj comic, Noel Coward a fost şi el oaspete la nuntă. Elisabeta şi-a pus deoparte cartelele ei pentru a plăti ţesătura pentru rochia de nuntă şi femeile din toată Marea Britanie şi-au trimis cupoanele să o ajute. Slujba oficiată la nunta regală a fost prima difuzată la radio în direct.
Nunta fastuoasă a lui Charles şi a Dianei a fost urmărită de 750 milioane de oameni din întreaga lume, şi regele Mihai s-ar fi întâlnit cu Nancy Reagan, soţia fostului preşedinte american Ronald Reagan, care s-a numărat printre cei 3.500 de oaspeţi.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de IANOS R la 29 aprilie 2011 - 17:06

Pacat ca nu-l avem pe rege in fruntea tarii,multe lucruri s-ar schimba in bine.In mod sigur , alta impresie ar avea tarile Europene despre Romania.

de Ianos R. la 29 aprilie 2011 - 17:12

Pacat ca nu-l avem pe rege in fruntea tarii,multe lucruri s-ar schimba in bine.In mod sigur , alta impresie ar avea tarile Europene despre Romania.Chiar si in lume.

de kovacs antal (puha) la 29 aprilie 2011 - 19:54

oamenii din bucuresti ii saruta mana pe strada!de ce nu l-au invitat pu basescu ,iliescu s-au pe ceilalti mari conducatori ai tarii?!

de fanica.t la 26 octombrie 2012 - 14:09

domnule ai fost odata rege, dute !!!!!!!!!1ai supt singele acestui popor, de tiai facut pelesul si sa nu mai insisit cite alte averi dar tu chiar insisti sa zici ca sint ale TALE?bagati mintile in cap!!!!!!totul este al; poporul;ui roman!!!!!!!nu ai nici un drept in tara asta!nici macar nu esti roman!dute 100000000 de ani de aici de ce tot incerci sa ni te bagi pe subt piele ce dracu mai vrei si tu?nu sint destui ciini in tara asta care se bat pentru un OS?si tu mai vrei OS/

de Fieraru Eugen la 26 octombrie 2012 - 17:27

@fanica.t la 26 October 2012 – 14:09

Respect părerea oricui, fiindcă într-o țară democratică oricine are dreptul la opinii. Doar că Dvs, stimate domnule Fanica T., s-au n-aveți decât vre-o 3 clase primare, și alea făcute pe la țară, fiindcă n-ați învătat nimic din istoria neamului; sau sunteți debil/labil mintal; sau sunteți un comunist nostalgic și împuțit. Altceva care să vă caracterizeze mai bine nu mi-a trecut prin cap atunci când am citit aberațiile/invectivele Dvs de mai sus.

Ar mai fi totuși o variantă: vi s-a urcat subit la cap palinca locală și ați scris respectivele rânduri căzut – de beat ce erați, în șanțul ce înconjoară castelul Grofului Karolyi. Așa v-aș mai putea ierta, se mai întâmplă, dar altfel – în nici un caz!

Lasati un comentariu