Cătina, cel mai puternic antioxidant din România

• publicat la: 26 august 2011
Cătina, cel mai puternic antioxidant din România

In zona de munte, pe acolo pe unde creşte liber, culesul cătinei este acum in plină desfăşurare. Milioane de bobite galben-aurii sunt desprinse cu migală si adesea, cu durere, de pe ramurile pline de tepi si apoi incărcate, pe câţiva bănuti, in masini mari si transportate in străinătate, de unde se intorc in ţară sub formă de produse naturale pe bază de cătină.

La noi in ţară, cătina creşte sălbatic, mai ales in zonele subcarpatice din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si până la Olt. Cătina este cel mai puternic antioxidant natural pe care, cu atâta generozitate, ni-l oferă flora noastră spontană, fiind de zece ori mai bogată in vitamina C decât citricele si mult mai bogată in betacaroten decât morcovii. Pe lângă bogăţia de vitamina C, fructele mai contin vitaminele A, E, K si vitaminele din complexul B, dar si minerale precum calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu.

Cătina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, ajută la regenerarea tesuturilor, se recomandă impotriva bolilor de piele, a gripei si răcelilor, a imbătrânirii precoce. Datorită compozitiei sale bogate, cătina se recomandă persoanelor care nu au poftă de mâncare si celor care răcesc foarte des şi nu-si găsesc leacul.

Cătina si preparatele din cătină, ceai din fructe sau frunze, pulbere, preparată cu miere, ii ajută pe anemici să se refacă după un efort fizic sau intelectual. Consumată regulat ajută organismul să se refacă mai repede şi mai uşor după o boală grea.

Cătina este adesea folosită ca adjuvant in tratarea gripei si a răcelii. Hepatita, colita, ateroscleroza, dependenţa de alcool si tutun se vindecă mai repede dacă sunt tratate cu cătină. Uleiul de cătină cu actiune antiinflamatoare, antibacteriană, uşor narcotică si sedative, este utilizat in tratamentul ulcerului, al alergiilor si reumatismului. Se pun două picături de ulei de cătină intr-o linguriţă cu miere si se ia, timp de o lună, de trei ori pe zi.

Indiferent sub ce formă este consumată, cătina si produsele de cătină ingraţă, lucru pe care e bine să-l stie persoanele care ţin la siluetă ori fac cură de slăbire.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu