Corul de Cameră ,,Psalmodia Varadiensis” în Italia

• publicat la: 27 mai 2012
Corul de Cameră  ,,Psalmodia Varadiensis”  în Italia

Cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor şi cu binecuvântarea şi încuviinţarea Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Italia,  Corul de Cameră  ,,Psalmodia Varadiensis”  dirijat  de preot conf. univ. dr. Mihai Brie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop dr. Vasile Coman”, Universitatea Oradea, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi al  Societăţii Române de Imnologie  a onorat invitația a Ministerului Afacerilor Externe de a participa la conturarea imagini României în anul 2012 prin prisma istoriei, culturii, artei şi a personalităţilor sale, sub genericul ,,Anul Culturii Române” în Italia.

Formaţia corală amintită a susţinut un turneu religios cultural-artistic în cadrul Protoeriei de Modena, la invitaţia PC Prot. Dr. Costică Totolici și a Pr. Florin Haniş, și o serie de concerte ,,a capella” , dintre care amintim cele de la  Teatrul muzical, Sala Auditorium și Biserica „Sfântul Grigorie de Nazianz” din Forli, Biserica „Sfântul Bartolomeu” (sediul parohiei ortodoxe a românilor din Modena), şi  Catedrala Romano-Catolică din Modena (orașul originar a lui L. Pavarotti) unde a avut loc marele concert, care a atras numeroşi spectatori români şi italieni, precum şi turişti care se aflau în vizită la Modena, unde formația corală orădeană va fi invitată și anul viitor (2013), la un jubileu al Protoeriei de Modena.

Menționăm că oficialitățiile italiene din cadrul Primăriei orașului Forli și-au oferit disponibilitatea unui parteneriat religios-cultural-muzical între Oradea și Forli. Autorităţile responsabile române şi italiene precum şi publicul participant au răsplătit cu binemeritate aplauze interpretarea coralei româneşti din Ţara Crişurilor.

Ultimul popas cultural religios al formației corale orădene a fost la Institutul Cultural Român din Budapesta, manifestarea fiind onorată  de prezența Excelenței Sale Alexandru Victor Micula  Ambasadorul României la Budapesta, și a directorului instituției menționate mai sus, prof. dr. Armanca Brândușa. Oficialitățile românești și maghiare și au manifestat dorința ca formația corală din Oradea să revină în capitala ungară pentru diverse momente culturale și religioase.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor aduce mulțumiri tuturor celor implicați în realizarea acestui turneu, în special Ministerului Afacerilor Externe, Departamentul Comunicare, Unitatea Diplomaţie Culturală, pentru încrederea acordată, dorind, în același timp, să își anunțe întreaga considerație  pentru continuitatea acestei benefice colaborări a instituției cu MinisterulAfacerilor Externe.

comunicat

Lasati un comentariu