Primăria Carei, sufocată de datorii

• publicat la: 5 aprilie 2013
Primăria Carei, sufocată de datorii

Municipalitatea careieană se bazează în acest an pe prevederi bugetare în valoare de peste 53 milioane de lei din care 18,27 milioane lei venituri proprii,sume defalcate din TVA pentru cheltuieli descentralizate alocate de DGFP Satu Mare-16,26 milioane lei,cote si sume defalcate din impozitul pe venit-9,35 milioane,transfer de la bugetul de stat -5,14 milioane,sume primite pentru proiectele de la UE-13,14 milioane lei.

Proiectul de buget pe 2013, iniţiat de Primăria Carei , a primit 10 voturi favorabile din partea grupului de consilieri locali UDMR. Aceleaşi voturi  şi in cazul proiectului privind aprobarea execuţiei bugetelor de venituri şi cheltuieli la data de 31 decembrie 2012.

Sedinţa ordinară a CL Carei din data de 4 aprilie 2013 a fost una deosebit de sobră şi tensionată. Majoritatea proiectelor de pe ordinea de zi vizau aprobări de bugete şi execuţii bugetare.Din cei 19 consilieri au fost prezenţi 18,Adrian Bucureştean de la USL fiind preşedinte de şedinţă.Primul punct  de pe ordinea de zi a fost  proiectul pentru aprobarea execuţiei bugetelor de venituri şi cheltuieli la data de 31 decembrie 2012.

Dezbaterile au fost iniţiate de Ilie Ciută,acesta afirmând că “ In cursul anului trecut, la aprobarea bugetului de  venituri  si cheltuieli pe 2012, ni s-a prezentat un buget catalogat ca unul dintre cele mai bune. Marimea bugetului era de 58,7 milioane si se propunea  pe secţiunea de dezvoltare  52,5% din suma totală iar pentru cea de funcţionare  47,5%.  Din toate colţurile sălii răzbătea optimismul, toată presa,timp de 7-8 luni, lăuda acest buget şi ce se va realiza in Carei. Doar că laudele erau pe bani,pe bani grei, mai mult de 150.000 lei fiind alocaţi pentru interviuri,emisiuni şi articole laudative,etc.

Eram supărat pe mine că nu pot fi aşa optimist şi că nu pot inţelege că se poate realiza acest buget. Realitatea de acum este că nu am realizat decât 78,7 % din prevederi iar la sectiunea de dezvoltare doar 30%, funcţionarea având un procent de 70%.Aceasta e de fapt realitatea .

Mă refer in continuare la venituri din impozite si taxe pe proprietate. Am avut prevăzut  initial 6,29 milioane iar in octombrie, prin rectificare, prevedeam a se incasa 7,11 milioane.

Daţi-mi voie să vă citesc din PV de la acea  şedinţă din 15 oct 2012: Domnul consilier Ciută, referitor la rectificarea prezentă, arată că toată lumea e conştientă că nu se pot realiza prevederile pe 2012 , mai sunt de incasat 1,27 milioane la care se include incă 1 milion lei plus. “dacă crede cineva că se va realiza o incasare de 100% la care se mai adaugă suma de 1 milion,inseamnă că nu mai avem capacitatea de a raţiona.Acest  aspect va lovi fie in investitii fie il acoperim din noi credite.

Propun amânarea acestui  punct pentru a găsi soluţii adecvate ,reale. Domnul primar arată că dumnealui este optimist.Noi am planificat să incasăm toate datoriile atât de la persoane  fizice cât şi de la cele juridice,rectificarea e realistă, depinde noi dacă o realizăm sau nu”

Incasările au fost de fapt de 5,8 milioane. La cheltuieli o să mă refer doar la cele ale autorităţilor publice,cheltuieli de personal.Pentru aparatul propriu al primarului,compus din 75 de persoane,fondul de salariu a fost de 3,56 milioane. Dacă scad indemnizaţiile consilierilor  ,de 106.671 lei,rezultă un salariu mediu brut,cu contribuţiile aferente,de 3.837 lei.(adică 870 de euro).

La cele afirmate de Ilie Ciută,primarul Kovacs nu a putut adăuga decât că este în continuare optimist şi se bazează pe ajutorul USL care este la guvernare,scrisoarea înmânată celor doi lideri USL locali fiind o dovadă în acest sens.

Nu intru în polemici cu domnul Ciută.M-aş fi mirat să fie de acord cu această execuţie.Era favorabilă o scrisoare pentru  un ajutor pentru terminarea proiectelor,  era bun un ajutor de la USL in loc să ne piscălim aici.  Domnilor consilieri ,execuţia bugetară e istorie,e corectă aşa cum e „.

Referitor la scrisoarea trimisă de primar ( şi publicată de noi în cursul dimineţii), consilierul Ciută întreabă dacă „acum 2 ani,când eraţi la guvernare,v-aţi trimis această scrisoare ?Deoarece pentru cele 90 de apartamente socilale  ar fi trebuit să primim banii demult,recepţionarea acestora trebuia făcută de anul trecut.Oricum,la fel ca  şi până acum,tot ce depinde de mine voi face pentru a ajuta oraşul,şi ştiţi asta”.

Consilierii USL au  fost singurii care au tras un  semnal de alarmă în ce priveşte gestionarea banului public la primăria Carei.Marius Ciucoş,a  scos în evideţă situaţia creditelor contractate de administraţia careiană până la această dată.

Am in faţă un grafic al rambursărilor de credite (si dobânzile aferente) pe următorii ani.Suma se ridică la 8,572 milioane de euro!Vârful e prevăzut pentru 2015 dar nu e de neglijat nici anul 2014.De unde vom plăti aceşti bani?”

Cifrele reci ale acestui grafic l-au determinat pe primarul Kovacs să recunoască că in lipsa banilor din  fondurile prevăzute,lucrările la proiectele începute vor fi sistate.

Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului local de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 a fost un alt punct greu de pe ordinea de zi.

Din bugetul de 53 de milioane propus,funcţionarea e mai mare decât dezvoltarea,conform celor declarate de consilierul Ciută care atrage atenţia că nu sunt bugetate salariile decât până în septembrie.

Probabil anul  trecut  a trebuit să dăm cu capul de pragul de  sus ca sa-l  vedem pe cel de  jos.Din punctul meu de vedere,bugetul de venituri  si cheltuieli pare unul realist.L-am diminuat faţă de anul trecut deci ne propunem a incasa 53,44 milioane,repartizat pentru sectiunea de funcţionare avem 31 milioane iar pentru dezvoltare 22,4milioane.In ce priveşte veniturile locale,avem propus 18,27 milioane,si risc un prognostic că vom depăşi această sumă şi vom incasa peste 20 milioane.Va fi greu să primim subvenţii de la Stat şi de la UE, care sunt in jur de 19,3 milioane.

Acelaşi consilier motivează  neputinţa de a vota această propunere de buget din cauza a două puncte din repartizarea cheltuielilor de capital si anume proiectul privind Revitalizarea grădinii aferente castelului, unde in proiectul tehnic sunt prevăzuţi a se tăia   încă 79 de copaci,si a favorizării amenjării şi reabilitării manejului din parc în detrimentul unui Teatru de Vară pentru care a fost deja plătit un Studiu de Fezabilitate.în opinia lui,locuitorii oraşului ar prefera un Teatru de Vară pe locul fostului cinematograf .

Scoaterea acestor  doua puncte  contradictorii de la capitolul Cheltuieli de capital a fost propusa de Adrian Bucurestean pentru ca bugetul sa fie votat cu unanimitate.

Problema tăierilor prevăzute a se realiza  în următoarea perioadă în parc a fost motivată de Beko Tamas prin faptul că cei 78 de copaci propuşi spre tăiere ar fi bolnavi iar aceste lucrări se fac sub stricta îndrumare a proiectantului, proiectul Hu-Ro fiind în derulare.

Au mai avut intervenţii consilierii Bujor Păuşan,Adrian Bucureştean şi Ionuţ Oneţ de la USL şi consiliera Venig Gabriela care a propus sa se scoata suma de 10 mii lei din capitolul Autoritatri Publice prevazuta pentru  Zilele Iancului,sărbătoarea satului Ianculeşti ,si sa fie transferata  la capitolul Cultura,Recreere si Religie.

Bugetul a fost votat de cei 10 consilieri UDMR cu aceasta ultima propunere.

Daniela Ciută

comentarii

de lili la 6 aprilie 2013 - 11:35

pentru cei care tot ridica mana fara sa aiba si o parere a lor este mai important un manej cu cai in mijlocul orasului cand acesta ar avea locul undeva la periferie ca sa fie bine si pentru cai!
inca nu au ajuns la nivelul de a aprecia un teatru de vara in mijlocul naturii desi se cred ca fac parte din rasa superioara doar ca ii da de gol calul,.
careieni…la calarit cu voi.

de Horia Mărieș la 6 aprilie 2013 - 12:08

Mare finanțist mai este și Kovács ăsta!

Fiindcă a împrumutat 28,34 milioane lei, va trebui să returneze (nu el, ci contribuabilul careian) 37,80 milioane lei, adică de 1,33 ori mai mult.

Dobânda și comisioanele bancare însumează 9,56 milioane lei, adică, la cursul valutar de azi, 2 milioane de euro. Nu-i chiar o jucărie. Face exact cât jumătate din renovarea castelului grof Karolyi sau cât un nou-nouț Szarvas Fogado. Dotat cu mașini Audi care parchează automat.

http://www.wimp.com/carparking/

Oare și acasă la el face tot așa? Tot așa se împrumută la bănci? Nu cred, din simplul motiv că băncile (bănuiesc că toate) în consideră insolvabil pe jenöke acasă. N-are săracul nici de unele, n-are nici un vagyon, deci nu poate face nici măcar un credit ipotecr.

Și dacă acasă nu se poate juca de-a împrumuturile bancare, se joacă la Primărie pe banii și pe nervii careienilor.

Oare până când?

de careian la 6 aprilie 2013 - 14:19

Masa tacerii…

de castanul la 6 aprilie 2013 - 14:34

zi nefasta cand a intrat covaci in Carei!
a dat nenorocirea peste careieni si ne afundam pe zi ce trece in mocirla pentru un nechibzuit care nu a fost in stare sa pastreze NIMIC din ce a avut!
singura romanca care i sta alaturi credincioasa!
sa ai valize de bani de la crasna si sa ajungi apoi la mila bancilor pentru casa..si sa o pierzi apoi de tot!
cum ati crezut ca puteti da pe mana lui averea unui oras cand el a falimentat firmele lui personale si inca nici acum nu a platit datoriile dupa ele!?
Am ajuns sa ne ajute strainii ca sa nu ne mai taie copacii un apucat flamand dupa bani!
Aveam cele mai multe flori pe timpul verii si cei mai frumosi copaci!!!!Era o placere sa intri in Parcul unde acum zburda caii!!!
de la semafor pana la primarie era cea mai frumoasa sosea!!!
oare omul asta face alergie la tot ce este frumos?????
Cat de josnic poti sa fii ca sa ciuntesti un oras singur???

de alooooo la 7 aprilie 2013 - 14:16

la emisiunea de duminica a fostei colege de partid a lui jeno’noul presedinte pesedist se mobilizeaza pentru a plati datoriile facute de primar.
si uite asa ramane jeno cu fabricuta facuta pe firma falimentara si cu casa pusa la punct cu pavaj si termopane si cu apartament la copii si cu….
oare ce le iese la pesedisti ca pun atata suflet sa plateasca datoriile facute de primaru cu salaru taiat pentru datorii de la firmele falimentate?

de bulversatttt la 7 aprilie 2013 - 17:32

pai fratele meu cum sa nu aibe datorii primaria daca aveti asa salarii babaneeeeeeee////////ioiiii da bine traiesc uniiii la careii

de student la 8 aprilie 2013 - 08:33

cand se mai fac angajari la primarie?
unde se poate depune un CV pt angajare?

de mirela la 10 aprilie 2013 - 09:16

veniti sa vedeti ce dezastru este in jurul monumentului si cum se distrug spatiile verizi din jurul lucrarilor!!!!!!

de badeaCartan la 13 aprilie 2013 - 16:36

In mod normal cand ai asemenea datorii te mai limitezi la cheltuieli in limita bunului simt.
In ministere nu stiu sa fie asemenea salarii ca cele de la Carei.Se vorbeste ca unii ar avea suta de milioane pe luna de ani de zile.Un medic castiga mult sub salariul mediu din Primaria Carei.
De profesori nu mai vorbim.Cine permite ca angajatii unei primarii sa se lafaie in covata cu bani fara a da socoteala nimanui?
Guvernul Ponta chiar doarme in papuci sau consilierul Frunda a lui Ponta isi face treaba pentru ai lui?

de Lucinus la 13 aprilie 2013 - 19:09

la Carei primaria e formata din membrii ai aceleiasi familii unite de salarii mai mult decat nesimtite cu care primarul isi cumpara sustinerea!
ceilalti nu conteaza.
la fel e si cu copacii.
se taie numai ca sa se poata rep[lanta.
la CAREI se distrug spatii verzi numai ca sa se refaca pe bani grei si pe comisioane grase.Seful de la spatii verzi e tocmai cel cu firma de gradinarit care umbla pe la teoretic sa convinga lumea de ce bine e pentru oras ca se taie copacii!

de janika la 14 aprilie 2013 - 10:18

AVEM PRIMAR,AVEM VICEPRIMAR,AVEM CONSILIERI ALESI,DE CE NEMAI TREBE SI SITY MENEGER? OARE? PONTA STIE DE FUNCTIA RESPECTIVA? OARE STIE CE SALAR ARE OMUL IN FUNCTIE? SI CE FACE EL PT.BANI AIA.BANI ARUNCATI DIN BUGETUL ORASULUI!!!!???

de dinamitaa la 15 aprilie 2013 - 10:26

faina sedintaaaaa de la filmu saptamniii!!!!SUUUUUPERRRRR

de Horia Mărieș la 22 aprilie 2013 - 23:09

Intr-un interviu recent, city-managerul Careiului, Bekö Tamás se declară foarte optimist în privinţa realizării prevederilor bugetare.

Nici nu mai comentăm acum părerile dânsului despre viață, că nu merită, având în vedere și faptul că dânsul nu pomenește nici măcar un cuvânt despre scrisoarea deschisă prin care Kovacs Jenö se milogea recent, adică le cerea pomană persoanele fizice Ilie Ciută și Ionuț Oneț, pentru ca aceștia să-i facă rost, cum o ști ei, de un mizilic de cca 4,5 milioane de Euro.

Reținem însă de la respectivul city-manager că:

Primăria Carei va implementa până la finele anului viitor
alte trei proiecte din fonduri europene, finanţate de această dată prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007- 2013. Valoarea finanţărilor atrase este de 1,7 milioane euro, contribuţia proprie a oraşului fiind de 2% din această sumă.

1. Primul proiect prevede revitalizarea parcului dendrologic din zona castelului. Lucrările vor consta în reabilitarea
trotuarelor actuale, extinderea căilor de acces, dezvoltarea
iluminatului public şi plantarea de arbori. Valoarea finanţării este de 740.000 de euro. Documentaţia de licitaţie a lucrărilor a fost transmisă ieri spre analiză
Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Termenul
de execuţie al lucrărilor este 31 decembrie 2013.

2. Al doilea proiect prevede extinderea Policlinicii
Carei cu o sală şi un bazin pentru tratament hidro- galvano-kineto-terapeutic. Valoarea acestui proiect, având termenul de finalizare 30 aprilie 2014, este de aproximativ 325.000 euro. Proiectul tehnic a fost finalizat şi este în curs de analiză împreună cu conducerea Spitalului Carei.

3. Al treilea proiect prevede amenajarea şi reabilitarea
manejului, valoarea finanţării obţinute fiind de 670.000 euro. Termenul de implementare expiră în 30 iunie
anul viitor. Proiectul tehnic al lucrărilor este în curs de elaborare.

Atenție mare, ochii cât cepele la derularea licitațiilor și la atribuirea contractelor, stiut fiind faptul că prin zonă se fură ca-n codru și că practic singurul scop adevărat al accesării acestor proiecte este obținerea șpăgii și a unor foloase necuvenite.

de Tibi la 10 mai 2013 - 09:17

Cine va plati pentru toate idioteniile primarului facute nu pe banii lui?
O sa ajunga fantanile ca cele facute de udrea..prafu si pulberea se va alege de ele ca doar nu se spune cu ce curent vor functiona cand nu sunt posibilitati nici pentru alimentare normala la case si tot pica curentu???

de Nelu la 10 mai 2013 - 12:32

aici e raspunsul

Pinalti a adus Primăria Piatra Neamţ în pragul falimentului. Ştrandul municipal, pârtia de schi, telescaunul, telegondola sunt doar câteva din investiţiile neinspirate făcute de primarul Gheorghe Ştefan. Toate pentru a atrage turiştii, care nu s-au bulucit deloc în oraşul de sub Pietricica. Oraşul are acum datorii uriaşe, iar primăria este aproape de colaps, trasmite Realitatea.net.

Municipalitatea a intrat cu un picior în groapă după ce a luat credite pentru proiectele de infrastructură turistică. Investiţiile neprofitabile au adâncit şi mai mult criza în care se zbate primăria condusă de Gheorghe Ştefan.

Situaţia financiară a oraşului arată dezastruos: rate lunare uriaşe care nu pot fi achitate şi proiecte abandonate din cauza blocării finanţărilor.

În aceste condiţii, Primăria Piatra Neamţ se numără printre primele administraţii din România care ar putea cere falimentul.

de Bula la 10 mai 2013 - 12:37

gogomanii careiului…

cine sa plateasca ?
cyty managerul ?

de Arpi la 10 mai 2013 - 12:42

mikor meghaljak a fiuk hogy
megbukot a varos…..
akor fognak hasra esni….

Lasati un comentariu