O nouă soluţie pentru micii patroni

• publicat la: 15 martie 2010
O nouă soluţie pentru micii patroni

Întreprinderea individuală plăteşte taxe mai mici decât un SRL, nu achită impozitul minim, asemenea unui PFA, însă poate face angajări.

Micii patroni care au firme şi au plătit, până la finele anului trecut, un impozit de 3% pe venitul microîntreprinderilor îşi pot continua activitatea ca întreprindere individuală, îi sfătuiesc consultanţii. EVZ desfăşoară o campanie care îşi propune să-i îndrume pe aceşti întreprinzători să găsească cele mai bune soluţii pentru a-şi desfăşura afacerea cu cele mai mici costuri.

Spre deosebire de persoana fizică autorizată (PFA), întreprinderea individuală poate face angajări. Acest lucru reprezintă un mare avantaj pentru afacerile mici, cu un număr mic de angajaţi, dar care nu pot fi continuate doar de patron. Întreprinzătorii care aleg această formă de organizare scapă şi de impozitul minim, plătit obligatoriu de SRL-uri, indiferent dacă au profit sau nu.

„Întreprinderea individuală oferă o sarcină fiscală relativ mai mică faţă de o persoană juridică şi mult mai multă flexibilitate în folosirea profitului în timpul anului pentru cheltuieli personale, deoarece nu se distribuie dividende”, spune avocatul Gabriel Biriş.

Totodată, el atrage atenţia că, dacă afacerile merg bine şi veniturile cresc, devine mai ieftină organizarea ca SRL. „Contribuţia la asigurările de sănătate de 5,5% se aplică la tot venitul net”, explică avocatul.

Venitul net este suma care rămâne după scăderea cheltuieli lor deductibile. Acestea sunt ori ce cheltuieli făcute în scopul obţinerii de venituri, precizează Biriş.

Denumirea – numele întreprinzătorului

Denumirea unei întreprinderi individuale trebuie să con ţină obligatoriu numele persoanei care o înfiinţează, însoţit de sintagma Întreprindere Individuală sau I.I., potrivit reprezentanţilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Taxele pentru înfiinţarea unei întreprinderi individuale se cifrează la circa 200 de lei, iar procedura de înregistrare şi obţinere a actelor durează cel mult o săptămână, spun specialiştii.

Paşii de urmat pentru înfiinţarea unui PFA

Cei care vor decide să-şi închidă firma şi să-şi deschidă un PFA trebuie să ştie că înfiinţarea va costa între 200 şi 300 de lei, în funcţie de numărul de documente necesare la dosar, spun consultanţii.

Atenţie, „nu pot fi PFA cei care deţin profesii liberale: avocaţi, consultanţi fiscali, arhitecţi, asistenţi sociali, psihologi, medici etc.”, ne-a declarat Luminiţa Ristea, partener la compania de consultanţă fiscală Consulting R, care face parte din Nexia International.

Acte necesare

Ea ne-a explicat ce acte sunt necesare pentru înregistrarea acestei forme de organizare a afacerii. Asfel, sunt obligatorii copia după cartea de identitate sau paşaport şi contractul care dovedeşte că are dreptul să îşi facă sediu (contract de închiriere, comodat, certificat de moştenitor, contract de vânzare-cumpărare, declaraţie de luare în spaţiu etc.).

În plus, dosarul trebuie să conţină declaraţia pe propria răspundere precum că îndeplineşte condiţiile de funcţionare din domeniul sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi a muncii, precum şi copii de pe documentele care atestă pregătirea profesională şi experienţa.

Întreprinzătorul va depune cererea de înregistrare la registrul comerţului de pe lângă tribunalul din judeţul unde îşi stabileşte sediul. De acolo va obţine, în trei zile lucrătoare, dacă dosarul este complet, certificatul de înregistrare. Documentul conţine codul unic de înregistrare şi certificatul constatator, precizează Luminiţa Ristea.

Cui ajută PFA

Pentru microîntreprinderile care au o mică afacere cu un singur angajat soluţia optimă este transformarea în PFA. Beneficiile sunt multiple. În primul rând, nu vor mai plăti impozitul forfetar. Pe lângă fiscalitatea redusă datorită contribuţiilor mai mici la asigurările sociale, PFA nu plătesc impozitul de 16% pe dividende.

În plus, se pot scoate bani din cont şi în timpul anului pentru a-i folosi. Contabilitatea se ţine în partidă simplă şi costă mai puţin. Mai există şi soluţia întreprinderii individuale, o formă mai elaborată a PFA, care poate avea mai mulţi angajaţi.

De ce e bine să ai SRL

O societate cu răspundere limitată (SRL) poate avea oricâţi angajaţi doreşte şi îşi poate creşte afacerea. Nici un patron nu trebuie să neglijeze riscul că businessul ar putea să nu mai meargă şi, în cazul nefericit al unui faliment, răspunderea este limitată la capitalul social al firmei. În schimb, în cazul unui PFA, răspunderea este extinsă asupra întregului patrimoniu al persoanei.

Totodată, o persoană juridică are o prestanţă mai mare în negocierile cu alte companii sau chiar cu statul. Un SRL poate depune proiecte pentru obţinerea de finanţări de la stat sau din fonduri europene şi poate beneficia de o schemă de ajutor de stat.

Lasati un comentariu