Tenis de masă cu banii de acasă!

• publicat la: 18 martie 2010
Tenis de masă cu banii de acasă!

Pentru cei mai mulţi dintre noi tenisul de masă e jocul practicat în curtea casei, în garaj sau la ştrand. Se joacă neapărat după o bere, la bustul gol şi numai în zilele libere, de cei curajoşi, care riscă şi altceva în afara tablelor, a „şepticului”, mai nou a pokerului, ori a perpelitului de mici.

Povestea

Ei bine, într-o fostă centrală termică, dintr-un cartier cu blocuri necăjite – Eliberării – ping-pongul e „religie” la Carei. Fără banii Primăriei, fără nevoia de expunere gratuită, dar cu performanţe pe care o ţară întreagă le invidiază: cel mai bun club de copii în 1997, titluri de campioni naţionali,  selecţii în loturile naţionale, participări la cele mai importante turnee internaţionale, vizite din partea membrilor federaţiei şi, cel mai important, o generaţie actuală de 15 copii, dintre care doi sunt în primii cinci din ţară, patru au devenit vicecampioni naţionali, cu echipa, în februarie, iar alţi doi au şanse mari de a deveni cei mai buni din ţară la dublu.

Mircea

Istoria careiană a acestui sport, ce provine din Anglia secolului al XIX-lea, dintr-un spaţiu ce nu are nimic în comun cu felul nostru de a fi, ar putea deveni, uşor, punctul de plecare al ecranizării unei poveşti de mare succes. Chiar în 3D!

Existenţa,dezvoltarea şi reuşitele lui se leagă de Mircea Podoabă, ajuns pentru o perioadă chiar antrenor al lotului naţional de perspectivă, care a început predarea sportului „cu mingea de celuloid” într-o sală de clasă a fostului Club al Elevilor. De acolo, prin acumularea tuturor atributelor, devenite, prin utilizare prea deasă şi fără sens, locuri comune – ambiţie, perseverenţă, nebunie, noroc – a ajuns să transforme o fostă centrală termică în sală de tenis de masă omologată pentru competiţii naţionale, să deţină opt mese, a câte 930 de euro bucata, valabile la orice concurs internaţional, chiar şi campionate mondiale, bachiar să aibă, la un moemnt dat şi o echipă în liga a II-a, la seniori

Peste toate, însă, a atras copii spre o formă de existenţă, i-a transformat în performeri şi le-a oferit un viitor, ce are la bază toate calităţile necesare tenisului de masă: capacitatea de concentrare, disciplina, viteza de reacţie, rezistenţa fizică şi mai ales cea psihică. Dacă le analizaţi cu atenţie, sunt exact acele particularităţi ce ne lipsesc, celor mai mulţi dintre noi, pentru a fii nemţi, elveţieni sau măcar croaţi ori şvabi, o singură dată în viaţă.

Meciul

Joi, 18 martie, echipa de juniroi III a clubului TAPO Carei a disputat un meci amical împotriva echipei de juniori II a echipei din Nyirbator Ungaria. Careienii în componenţa Măran Alin, Heinrich Kevin, Sek Kristof, locul cinci pe ţară şi Toth Mark, locul patru în România, echipa ce a cucerit titlul de vicecampioană naţională în februarie. De cealaltă parte, Toth Gabor, locul III în Ungaria,alături de colegii lui. Maghiarii, cu o categorie de vârstă peste careieni! Şi totuşi… La final, scorul: 16-2 pentru Carei. Ceea ce însemană că din 18 meciuri jucate, copiii mai mari, de 14-16 ani, au fost învinşi de cei de 11-13 ani de 16 ori!

Alin, Kevin, Kristof şi Mark

Cei patru sportivi careieni, copiii, au  stixuri în loc de picioare. Braţe şi mai subţiri, iar paletele mai mari decât circumferinţa obrajilor. Sunt infimi pe lângă mese, dar ochii, mişcările şi mai cu seamă concentrarea sunt supranaturale. Mingea circulă cu viteze ce o fac invizibilă, iar ei o nimeresc mereu. Îi imprimă efecte,trimit dintr-un colţ al mesei în altul şi câştigă punct după punct.

Pe margine, antrenorul Mircea, dă indicaţii şi îi ceartă în fiecare pauză. Culmea e că nu vorbeşte în gol, iar jocul celor patru e din ce în ce mai bun.

De la un meci la altul, echipa de tenis de masă TAPO, a celor de 11-13 ani, e din ce în ce mai bună.

Părinţii

Deplasările TAPO carei sunt suţinute din banii părinţilor sportivilor. În luna aprilie, copiii celor care îşi permit vor pleca la Linz, în Austria, iar în mai, tot ei vor participa la cel mai important turneu de copii din Europa, la Zagreb, în Croaţia.

Ceilalţi

TAPO Carei a fost nevoită să renunţe la echipa de Liga a II-a din lipsă de fonduri. La mijlocul anului 2009 primarii au sistat sprijinul financiar oferit tenisului de masă careian, iar la începutul anului 2010 autorităţile au declarat că nu vor sprijini cu bani nici o organizaţie non guvernamentală.

Clubul TAPO Carei este un O.N.G.

Epilog

În sala de tenis de masă, pe un perete, sunt fixate trei steaguri: al României, al Uniunii Europene şi cel al… Careiului. Simboluri ale apartenenţei şi nu simple podoabe pentru clubul TAPO, pentru copii şi pentru Mircea. Mircea Podoabă!

Paul Sarvadi

comentarii

de ionica la 19 martie 2010 - 04:54

Felicitari Mircea Podoaba !
Suntem mandri de tine!

de Gabi D la 22 iunie 2010 - 19:23

Felicitari acestui mare OM care face cinste Careiului!Asa,poate vom fi si noi auziti in tara!Bravo,acestor minunati copii si parintilor lor,sincere felicitari!MERITA!!!

de podoaba mircea la 22 iunie 2010 - 20:01

multumesc ptr increderea acordata. Absolut totul fac ptr copii.Daca aveam eu conditiile pe care le ofer acestor copii,poate nu as fi acum in Carei,dar ma bucur ca am puterea ,forta si sanatatea sa le ofer,ceea ce poate oferi un antrenor unor sportivi de performanta,iar Ei sa fie atat de „smecheri”,incat sa profite de aceasta situatie si sa ajunga jucatori profesionisti,ca sa reprezinte Careiul la campionate europene,mondiale,olimpiada.

Lasati un comentariu