Ultravioletele au depăşit pragul de pericol în Banat şi Transilvania

• publicat la: 14 iunie 2010
Ultravioletele au depăşit pragul de pericol în Banat şi Transilvania

Indicele de radiaţii ultraviolete a depăşit pragul de pericol în Banat şi Transilvania, unde potrivit Adminstraţiei Naţionale de Meteorologie se înregistrează un indice UV foarte mare.

Radiaţiile ultraviolete atacă pielea şi ochii, iar oamenii din zonele unde se înregstrează un indice foarte mare sunt sfătuiţi să nu se expună la soare.

Indicele UV din Banat şi Translvania, considerat foarte mare de ANM, se încardează între 8 şi 10, în condiţiile în care acesta este calculat pe o scară de la 0 la 11.

Cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât este mai puternic potenţialul de deteriorare a pielii şi ochilor.

Potrivit subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, radiaţiile solare pot produce apariţia unor afecţiun ale pielii, mai ales cancerul de piele, dacă persoana se expune când acestea sunt puternice.

Medicii recomandă oamenilor să evite plaja şi expunerea la soare între orele 12.00 şi 19.00, mai ales pentru cardiaci, şi să poarte de ochelari de soare pentru protejarea ochilor.

Potrivit ANM, indicele radiaţiei ultraviolete (indicele UV) este o estimare a nivelului radiaţiei ultraviolete la suprafaţa Pământului care se calculează cu scopul de a ajuta populaţia sa se protejeze în condiţiile în care cerul este senin. Valoarea indicelui UV în condiţii de cer senin este estimată în funcţie de concentraţia stratului de ozon, localizarea geografică, poziţia Soarelui şi aerosoli.

infoportal.ro

comentarii

de loredana la 14 iunie 2010 - 19:07

asteptam mai multe articole de acest gen.acestea sunt cu adevarat interesante.

Lasati un comentariu