Fetiţă din Carei salvată de americani!

• publicat la: 4 iulie 2010
Fetiţă din Carei salvată de americani!

Acum opt ani medicii îi mai dădeau de trăit doar două săptămâni. Azi, Andreea Nemethi, fetiţa de 12 ani din Carei, zâmbeşte în Boston, acolo unde o echipă de chirurgi i-a salvat viaţa şi i-a readus bcuria de a trăi.

Când avea patru ani, ochiul drept al Andreei a început să se mărească, inexplicabil. Familia a dus-o la Cluj, pentru un control amănunţit, dar rezultatul a fost cutremurător: Andreea avea o tumoare, care îi presa ochiul şi îl obliga să îşi părească locul natural. Medicii au sfătuit familia să se împace cu implacabilul şi rosteau un verdict sumbru: Andrea mai are de trăit doar cîteva săptămâni.

„A fost incredibil, groaznic şi dureros. Ne-am întors de la Cluj, numărând zilele şi vă daţi seama ce a fost în sufletele noastre” spune, cu lacrimi în ochi, Martha, mama Andrei. „Nu ne-am pioerdut speranţa şi credinţa în Dumnezeu. Am început tot felul de tratamente, mai ales naturiste şi am căutat alţi şi alţi medici, cu speranţa că unul dintre ei o va putea vindeca pe Andrea” îşi mai aminteşte mama.

Anii, care au urmat, au infirmat verdictul medicilor din Cluj, iar Andrea s-a înscris în clasa I. Tumoarea n-a ucis-o, dar i-a schimbat toată viaţa. Regim alimentar sever, fără lapte, dulciuri, interdicţia de a ieşi în ploaie, dar mai ales toate greutăţile cauzate de aspectul fizic deloc obişnuit. Probleme de socializare cu ceilalţi copii, o frustrare continuă şi un şir mult prea lung de întrebări fără răspunsuri, care creştea odată cu trecerea anilor.

„Trăiam într-o stare inexplicabilă. Mă aşteptatm ca Andreea să moară în orice clipă”, îşi aminteşte bunica fetiţei. „Am dus-o la muţi medici, in România şi Ungaria, dar niciunul dintre ei nu şi-a asumat riscul de o opera pe Andreea.” mai spune aceasta.

La începutul acestui an minunea din viaţa Andreei Nemethi  începea să se contureze.  Renata Dragoş, profesoara de engleză a Andreei, de la Şcoala Generală nr. 3, împreună cu directoarea şcolii, Eva Demether, au considerat că eleva lor trebuie ajutată.

Cele două cadre didactice au luat legătura cu o fundaţie umanitară din SUA, prin intermediul căreia doctorul Aaron Fay, şeful clinicii de chirurgie oftalmologică a Spitalului Universitar Harvard a aflat despre cazul Andreei.  Ceea ce a urmat pare desprins dintr-un basm.

Medicul a  insistat ca Andreea că ajungă în America, pentru a putea fi consultată. Familia a găsit sprijinul necesar pentru acoperirea cheltuielilor într-un timp extrem de scurt.

„A început o luptă contra cronometru, cu birocraţia şi pentru strângerea banilor.” spune profesoara Renata Dragoş.

O parte din banii necesari familiei Nemethi au fost oferiţi de CONTITECH, societatea unde lucrează mama Andreei. O altă parte a banilor a venit de la ARDEALUL S.A. şi de la POLIPOL. Andreea a ajuns în SUA, împreună cu tatăl său, în urmă cu două luni..

Rose Shea, managerul cabinetului medical al doctorului Aaron Fay, cel care a realizat dificila operaţie, a făcut legătura între familia româncei cu membrii comunităţii de români. Astfel Camelia Roşca, cercetător asociat la Boston College, s-a oferit să-i găzduiască pe Andreea şi pe tatăl acesteia pe durata operaţiei şi a recuperării postoperatorii. Alţi doi români din Boston, Valentin Neacşu şi Marcel Filimon, membri ai organizaţiei locale Boston Romanian Professionals (BRP), au donat serviciile site-ului andreainboston.com.

În acelaşi timp, un grup de românce cu iniţiativă s-a mobilizat şi a donat suma necesară pentru a cumpăra un laptop, astfel încât Andreea să poată vorbi cu familia din România.

Operaţia a avut loc pe 25 mai şi a fost efectuată de doctorul Fay, un chirurg oftalmolog renumit în SUA, şi de echipa sa. A fost primul pas dintr-un şir de operaţii în urma cărora Andreea va putea duce o viaţă normală. Doctorul Fay a precizat că şansele de recuperare sunt destul de mari, chiar dacă fetiţa a pierdut funcţiile ochiului drept.

Andreea va trece în perioada următoare printr-un lung şir de intervenţii. Prima etapă a urmărit înlăturarea tumorii uriaşe de pe partea dreaptă a feţei. Va urma apoi etapa de reconstituire a globului ocular şi a părţii de faţă afectată. Doctorul Fay a precizat că operaţia de vineri a decurs normal şi că a realizat chiar mai mult decât spera. Specialiştii conduşi de Fay au reuşit să salveze vasele de sânge şi muşchii din jurul ochiului, ceea ce va conduce la o recuperare cu şanse foarte mari.

Singurul regret al doctorului Fay a fost că nu a putut să o opereze pe Andreea mai devreme, când putea să-i salveze ochiul şi să-i ofere o şansă mai bună de însănătoşire.

Paul Sarvadi

comentarii

de Gabi D la 4 iulie 2010 - 16:37

Exista totusi in tara noastra oameni cu suflet si multumesc lui Dumnezeu ca acestei fetite semenii nostri si medicii americani i-au intins o mana…,i-au dat o sansa la viata!Felicitari in primul rand profesorilor care nu au ramas indiferenti si tuturor celor care i-au oferit un sprijin acestei fetite,care are acum croit un alt drum in viata!

de corina la 4 iulie 2010 - 19:32

Felicitari doamnei Renata Dragos si directiunii Scolii Nr. 3 din Carei!

de meda la 28 ianuarie 2017 - 22:31

Multa sanatate draga Andrea!
Sper sa ajungi cat mai repede la medicii ingeri care te ajuta!

Raspunsuri

Lasati un comentariu