Medicamentele un lux din luna iulie

• publicat la: 11 iulie 2010
Medicamentele un lux  din luna iulie

 

Începând cu 1 iulie, românii au de plătit mai mult pentru medicamente. Cei mai afectaţi de scumpiri sunt cei care suferă de boli cardiovasculare, cei cu diabet, afecţiuni respiratorii sau cu boli ale sistemului nervos.

Pacienţii sunt obligaţi să plătească mai mult dacă vor să se trateze cu medicamentele originale, cu care s-au obişnuit şi se simt bine şi nu cu variantele mai ieftine, ale căror efecte ar putea să nu mai fie aceleaşi.

De când noul mod de compensare a medicamentelor a intrat în vigoare şi de când se decontează o parte mult mai mică din preţul lor, tot mai multe persoane se văd nevoite să renunţe la unele dintre ele.

Pacientului i se decontează cel mai ieftin tratament din categoria de boli unde se regăseşte afecţiunea sa şi nu pentru fiecare medicament în parte, cum era înainte. Pentru tratamentele de ultimă generaţie, mai scumpe, bolnavii sunt nevoiţi să plătească.

Compensatele se dau la fel cum s-au dat şi până acum. Preţul de referinţă s-a schimbat la unele categorii de medicamente şi pentru acestea trebuie să plătească mai mult, după hotărârea Ministrului Sănătăţii. Deci medicamentele nu s-au scumpit, preţul a rămas la fel, doar la compensate e problema. Sunt de exemplu medicamente (aspirina) care s-au scumpit foarte puţin. Încercăm să facem ca adaosul să nu fie mare. Sunt pensionarii care au un anumit tip de medicament ce nu se poate înlocui, deoarece e obişnuit cu el şi cu ce lua până acum. La medicamentele pe care le primim cu TVA-ul de 24% punem adaos mai puţin să nu-i efecteze pe bolnavi. Mai tare se simte la medicamentele din import. Aici bolnavul e avantajat pe undeva pentru că poate achiziţiona produsele româneşti care au acelaşi efect şi la un preţ ceva mai mic. Însă a crescut preţul la vitamine, cosmetice, şampoane.” ne-a declarat o farmacistă de la farmacia Mensura.

Pentru persoanele vârstnice este din ce în ce mai greu şi unii ajung chiar să renunţe la multe din medicamente din lipsa banilor chiar dacă ştiu ca sănătatea lor este în joc şi viaţa lor depinde de ele.

Am o pensie de 500 de lei. Din ea îmi cumpăr medicamente, mâncare şi plătesc şi facturile. Luna trecută am dat 50 de lei pe pastile” o pensionară în vârstă de 69 de ani.

Andrada Vasile

Lasati un comentariu