Acţiuni ale poliţiştilor de ordine publică pe linia combaterii delictelor silvice

• publicat la: 17 decembrie 2012
Acţiuni ale poliţiştilor de ordine publică pe linia combaterii delictelor silvice

Poliţiştii structurilor de ordine publică în cooperare cu angajaţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare şi ai Direcţiei Silvice Satu Mare continuă acţiunile pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice. În această perioadă sunt intensificate patrulările şi controalele pe fondul forestier naţional, pe drumurile publice, dar şi în pieţe, târguri sau oboare pentru prevenirea şi combaterea comercializării ilicite a ,,pomilor de Crăciun”.

Astfel, în ultima săptămână, în urma celor 52 de controale efectuate pentru combaterea activităţilor ilegale din acest domeniu, poliţiştii au constatat comiterea a 87 de contravenţii, sancţionate cu amenzi în valoare de peste  23.000 lei, şi au depistat 3 infracţiuni prevăzute de Legea nr.46/2008 – Codul Silvic.

Spre exemplu, în noaptea de 13/14 decembrie a.c., poliţiştii Secţiei 6 Tăşand Poliţie Rurală, fiind angrenaţi în acţiuni pe această linie, au oprit în trafic un autovehicul ce transporta 27 de pomi de Crăciun, dintre care 20 nu aveau aplicat sigiliu crotaliu, conform legii. Poliţiştii au confiscat materialul lemnos, iar conducătorul auto a fost sancţionat conform Legii 171/2010 cu amendă în valoare de 2.000 lei.

Un alt caz instrumentat de poliţişti, are drept obiect comiterea infracţiunii de tăiere fără drept şi furt de arbori, din fondul forestier, de către un tânăr de 19 ani, din Turţ. În sarcina acestuia, poliţiştii Secţiei 8 Gherţa Mică Poliţie Rurală au reţinut tăierea fără drept a 19 arbori, din locul cunoscut sub denumirea „Babiu”, şi sustragerea acestora, prejudiciul cauzat ridicându-se la suma de 4.800 lei.

Pentru prevenirea şi combaterea actelor ilicite îndreptate împotriva fondului forestier naţional, în special a celor de tăiere, transport, prelucrare şi comercializare a speciilor tinere de arborete de răşinoase (brad şi molid), valorificate sub forma ,,pomilor de Crăciun”, la data de 15 noiembrie a.c. a fost    pusă în aplicare Dispoziţia privind intensificarea activităţilor desfăşurate de structurile cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii faptelor ilegale asociate din tăierea, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase şi a „Pomilor de Crăciun”, aprobată de către conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române, a Direcţiei Generale Păduri şi a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, pentru perioada 15 noiembrie – 24 decembrie 2012.

Lasati un comentariu