Evenimente previzibile în 2013

• publicat la: 31 decembrie 2012
Evenimente previzibile în 2013

Anul 2013 vine și cu vești bune, dar și cu unele mai puțin bune. Ne așteaptă unele scumpiri, dar și evenimente politice care, potrivit liderilor care ne conduc, vor reașeza lucrurile pe un făgaș mai normal.

2013 ne aduce, printre altele, o scumpire a energiei electrice, dar şi a gazelor naturale.

Preţul gazelor pentru populaţie este programat să crească cu 10% în 2013, respectiv cu 8% la 1 iulie şi cu 2% din octombrie, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate anunţat de ANRE.

Accizele, plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea, vor urca anul viitor în primul rând ca urmare a creşterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţă de cel utilizat în acest an, de 4,3001 lei/euro, informează Mediafax.

De asemenea, Guvernul a avizat creşterea accizelor la motorină la 1 ianuarie, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.

Din iulie 2013, ar putea avea loc şi o creştere la acciza totală la ţigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 ţigarete, conform calendarului stabilit de Guvern, care va duce la o nouă majorare de preţuri.

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern Boc doar până la începutul anului viitor, va fi din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, însă doar pentru câteva zile, Executivul Ponta urmând însă să analizeze această situaţie. Potrivit premierului Victor Ponta, taxa va fi eliminată şi înlocuită cu alta.

Sunt însă și vești bune pentru unii agenți economici.

Începând cu 1 ianuarie 2013 va fi introdusă şi plata TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Contribuabilii vizați sunt cei cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

În ceea ce priveşte o creştere în 2013 a taxelor şi impozitelor locale cu inflaţia cumulată pentru perioada 2010-2012, primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani şi nu Guvernul. La Bucureşti, dar şi în alte zone ale ţării, autorităţile locale au luat deja decizia să nu crească taxele şi impozitele, însă nu se ştie ce se va întâmpla în cazul altora.

În 2013 va continua şi programul Prima Casă, cu garanţii suplimentate cu 200 milioane de euro, astfel încât fondurile să ajungă cel puţin până la mijlocul anului viitor, iar băncile care nu utilizează până la sfârşitul acestui an sumele alocate le vor putea folosi în 2013.

Evenimente politice previzibile

La începutul lunii februarie sunt organizate alegeri locale parţiale, după ce mai mulţi aleşi au renunţat la funcţii. Guvernul vrea să organizeze pe 3 februarie alegeri pentru ocuparea posturilor vacantate la Consiliul Judeţean Teleorman şi în nouă localităţi. Funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman a rămas vacantă după ce Liviu Dragnea a câştigat un mandat de deputat, la alegerile din 9 decembrie. De asemenea, primarul oraşului Slatina, Darius Vâlcov, a devenit senator, urmând a fi organizate alegeri şi pentru postul pe care l-a părăsit pentru Parlament.

Guvernul şi-a propus în acest an şi modificarea Constituţiei, dar și a legislației electorale. Schimbarea Constituției vizează, printre altele, o delimitare clară a atribuțiilor președintelui și premierului, o reorganizare administrativ-teritorială, dar și un alt tip de Curte Constituțională sau de Parlament. Executivul își dorește ca în viitor la Curtea Constituțională posturile să fie ocupate de magistrați de carieră, și nu de „marionete” numite politic, cum s-a întâmplat până acum. Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar anul acesta, în condițiile în care mandatele a trei judecători CCR expiră. Este vorba de Aspazia Cojocaru, Ion Predescu și Acsinte Gaspar.

În ce privește Parlamentul, și legislația electorală, premierul Victor Ponta declara săptămâna trecută că PSD susţine „întoarcerea la listă” şi o reformă electorală care să permită alegeri din care să rezulte o Cameră a Deputatţilor cu 300 de membri şi un Senat cu câte doi senatori pe judeţ.

Ponta a menţionat că legea uninominalului pur, convenabilă partidului său, va fi greu de acceptat de către partidele „mici” şi, ca urmare, PSD susţine „întoarcerea la listă”.

„Ori ne întoarcem la listă, lista fiecărui partid, cu 300 de deputaţi, iar Senatul trebuie să aibă ca atribuţii doar reprezentarea regiunilor şi a autorităţilor administraţiei publice locale, cu un număr mult mai mic de senatori. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca fiecare judeţ să aibă ca în America un număr de doi senatori”, a spus Ponta, care a ţinut să dea asigurări că în 2016 „ne vom întoarce la o cifră cât de cât normală”. Rămâne însă de văzut dacă și PNL va agrea „întoarcerea la listă”

Premierul a precizat că în 2013 va fi făcută şi regionalizarea României, lucru care va fi realizat odată cu modificarea Constituţiei.

„Dacă n-o facem în 2013, iar mai aşteptăm câţiva ani. Acum putem, avem şi majoritate, nu avem alegeri, nu avem niciun impediment. Avem şi obligaţia ca de la 1 ianuarie 2014 să avem structurile pregătite pentru un nou exerciţiu financiar multianual, iar în cazul Olteniei chiar avem şi pregătite psihologic toate cele cinci judeţe. Nu mă întrebaţi cine va fi însă preşedinte, că aici…”, a spus premierul.

Ponta a menţionat că o regiune nu va avea o capitală propriu-zisă, ci centre de decizie.

„Ar fi o mare greşeală să strângi totul într-un singur oraş. Noi fugim să nu mai strângem totul la Bucureşti, aşa încât ideea de dezvoltare uniformă într-o regiune este aceea de a avea centre diferite, în funcţie de atribuţiile care revin regiunii”, a spus Ponta.

Alte evenimente politice previzibile în 2013 sunt Congresul PNL (prevăzut pentru prima parte a anului), Convenția Națională a PDL (în luna mai) și Congresul PSD (care va avea loc în a doua parte a anului).sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu