PS Justin Sigheteanu va sluji pe 7 ianuarie la Mănastirea „Sf Ioan Botezătorul” din Scărişoara Nouă

• publicat la: 4 ianuarie 2013
PS Justin Sigheteanu va sluji pe 7 ianuarie la Mănastirea „Sf Ioan Botezătorul” din Scărişoara Nouă

O sărbătoare laică împământenită de ani buni în sufletele neamurilor pământului este marcarea cu mare fast a trecerii dintre ani, când toţi meditează la ce au făcut în anul care a trecut şi îşi propun idealuri pe care vor să şi le împlinească „la anul care vine”. Astfel, câteva clipe dintr-un an calendaristic devin clipe de aducere-aminte şi de privire cu îndrăzneală şi bucurie spre un nou început.

Însă, în creştinism, se cere ca acest lucru să-l facem continuu: ni se cere să punem mereu înaintea noastră păcatele, neajunsurile, neimplinirile făcute şi cu nădejde, să privim spre viitorul pe care ni-l va da Domnul, motiv pentru care tot mai mulţi îşi dau seama de adevăratul rol al lui Hristos în mijlocul lor. Ca şi creştini adevăraţi, practicanţi, s-ar putea spune că nu am avea nevoie de sărbători laice care să ne facă să tragem linia şi să vedem ce am realizat sau nu. Ori care  să ne aducă mai multă determinare.

Mulţi credincioşi au demonstrat acest lucru prin participarea, într-un număr impresionant, la slujba de priveghere care a avut loc „la trecerea dintre ani”, slujbă realizată în cinstea Sfântului Vasile cel Mare, „albină” a lui Hristos, după cum scrie în Minei, care a cules cele mai bune roade ale învăţăturii de credinţă şi a făcut o miere dulce din care ne împărtăşim cu toţii duhovniceşte-scrierile lui.

Slujba de priveghere a avut loc la Mănastirea „Sf Ioan Botezătorul” din Scărişoara Nouă. Au fost prezenţi enoriaşi atât din satele din jur, cât mai ales din Carei şi din Satu Mare.

Sărbătorile duhovniceşti au fost în număr dublu, întrucât l-am prăznuit atât pe Sf. Vasile cel Mare,a cărui liturghie  s-a săvărşit  în prima  zi a Anului Nou civil,(cel bisericesc este pe 1 septembrie) cât şi Marele Praznic al Tăierii Împrejur al Domnului.

Şi dacă tot ne aflăm în preajma sărbătorilor luminoase, ne bucurăm încă de pe acum că îl vom avea în mijlocul nostru pe PS Justin Sigheteanu în data de 7 ianuarie la Mănăstirea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, care va veni cu ocazia hramului mic al Mănăstirii, eveniment la care sunt aşteptaţi credincioşii într-un număr cât mai mare.

În cadrul vecerniei ţinute în 31 decembrie 2012 , s-au rostit şi rugăciunile de mulţumire şi de binecuvântare pentru toate bunele şi relele primite (spre bucuria şi spre îndreptarea noastră), cât şi pentru ca Domnul Dumnezeul nostru să ne ajute şi în noul an calendaristic.

 

prof.Carmen Dindelegan

Lasati un comentariu