Sfidare Secuiască de Ziua Naţională

• publicat la: 3 decembrie 2014
Sfidare Secuiască de Ziua Naţională

Fără conflicte politice, cu parade militare în marile oraşe, cu focuri de artificii, cu spectacole şi concerte, cu mâncare şi băutură oferite de administraţiile locale (mai putin cea de la Carei,unde sarmalele au fost oferite de o societate privata,la fel ca si concertul folcloric)  . Aşa au sărbătorit toţi românii, Ziua Naţională.

Nici măcar vremea rea de ieri nu i-a împiedicat pe români să vină într-un număr foarte mare în Piaţa Constituţiei din Capitală unde s-a organizat parada militară de Ziua Naţională. Desfăşurarea evenimentului lângă Palatul Parlamentului întrerupe tradiţia paradelor de sub Arcul de Triumf, aflat în renovare, anunţă EVENIMENTUL ZILEI. Potrivit datelor furnizate de Jandarmeria Română, la parada militară de ieri din Bucureşti au participat aproximativ 25.000 de români, aceasta fiind o prezenţă record.

Aproximativ 1.500 de localnici la Sfântu Gheorghe, români şi maghiari, şi peste 2.000 la Miercurea Ciuc au participat anul acesta la ceremoniile organizate pentru celebrarea Zilei Naţionale a României. Numitorul comun al evenimentului însă l-a constituit, ca de obicei în Covasna şi Harghita, după cum remarcă GÂNDUL, absenţa tuturor oficialilor udemerişti – consilierii locali, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene şi parlamentarii.

În timp ce în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară Armata Română defila pe străzi, CURENTUL anunţă că drapelul României a lipsit de pe străzile din municipiul Târgu Secuiesc de Ziua Naţională. În ciuda faptului că legea îl obligă, primarul UDMR din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, a refuzat să arboreze drapelul României în oraş de Ziua Naţională. În schimb în oraş au fost arborate zeci de steaguri secuieşti şi steaguri de doliu cu panglici în culorile drapelului Ungariei.

ANTENA3 caracterizează acest gest ca o batjocură faţă de Ziua Naţională a României şi Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Mai ales că, sâmbătă, sute de maghiari au ieşit în centrul oraşului Sfântu Gheorghe pentru a cere autonomia Ţintului Secuiesc. Manifestanţii au afişat pancarte pe care scria „Autonomia Ţinutului Secuiesc – Promisiune nerespectată din 1918“, „Transilvaniă liberă – Ţinut Secuiesc autonom“, „Drepturi colective minorităţii maghiare“. Partidul Civic Maghiar, organizatorul protestului, ar fi vrut ca mitingul să aibă loc chiar de 1 Decembrie, dar nu au primit aprobare din partea autorităţilor locale.

„Am dispus deja o anchetă şi se vor aplica sancţiunile legale, în măsura în care acest lucru este posibil, întrucât prevederile referitoare la sancţionarea ofensei aduse însemnelor şi simbolurilor naţionale nu mai există în noua formă a legii. Consider că este vorba de un gest al câtorva extremişti înfierbântaţi, care nu trebuie însă generalizat pentru că nu caracterizează comunitatea maghiară în ansmblul ei”, a declarat pentru GÂNDUL prefectul de Covasna, Marius Popica.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să ne răspundeţi la următoarea întrebare: „Cum caracterizaţi atitudinea primarului UDMR din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, care a refuzat să arboreze drapelul României în oraş de Ziua Naţională ci a arborat zeci de steaguri secuieşti şi steaguri de doliu“? Este „Sfidătoare, pentru că era datoria primarului să arboreze însemnele naţionale de Ziua Naţională“ sau este „Normală, pentru că cetăţeni privaţi au arborat drapelele respective la geamurile unor locuinţe private“?

Pe de altă parte, Ziua Naţională i-a găsit pe români mai  optimişti şi mai puţin îngrijoraţi cu privire la conducerea ţării, politică sau economie. Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), citat de JURNALUL NAŢIONAL. Astfel, 91% dintre români se simt mândri că sunt români, dar cred că românii sunt mai degrabă ghinionişti decât norocoşi. Evaluarea fericirii românilor în prezent raportată la perioada de dinainte de 1989 este mai degrabă negativă: 27% dintre respondenţi cred că oamenii sunt mult mai fericiţi şi ceva mai fericiţi în prezent, în timp ce 48% îi evaluează ca fiind mai nefericiţi, iar 13% cred că sunt la fel de nefericiţi.

În timp ce România sărbătorea Ziua Naţională, peste Prut au fost organizate alegeri parlamentare, iar cetăţenii Republicii Moldova au încredinţat soarta ţării pentru următorii patru ani, partidelor pro-europene. Rezultatele parţiale ale alegerilor parlamentare de duminică arată că partidele care îşi doresc o apropiere de Uniunea Europeană conduc în faţa celor care vor să revină în sfera de influenţă a Federatiei Ruse, susţine ADEVĂRUL.

Împreună formaţiunile proeuropene , Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM), Partidul Liberal (PLR), vor avea majoritatea în Parlament, 55 de mandate din totalul de 101, pentru a forma şi învesti viitorul guvern. Stânga pro-Rusia, adică Partidul Comuniştilor (PCRM) şi Partidul Socialiştilor (PSRM) vor avea, adunate, 46 de locuri în noul Legislativ. Celelalte 20 de partide ce au participat la scrutin nu au trecut pragul electoral de 6%.

Moldova a rămas pe calea europeană, dar nu s-a desprins de Moscova, susţine ROMÂNIA LIBERĂ. Alegătorii moldoveni au salvat majoritatea pro-europeană de la Chişinău, dar victoria neconvingătoare a coaliţiei nu rezolvă nici parcursul european al Moldovei şi nici reducerea influenţei Rusiei în politica de la Chişinău. Corupţia face guvernul moldovean vulnerabil la influenţa insidioasă a Rusiei şi toată lumea ştie acest lucru, de la Chişinău la Bucureşti şi Bruxelles.

Presa rusă, citată deZIUA VECHE, a apreciat că alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova reprezintă „o palmă pentru Europa“ şi arată că „poziţiile forţelor proeuropene din această ţară sunt slabe“. „Toţi s-au obişnuit că în ultimii 15 ani cea mai mare susţinere din partea populaţiei o primeau comuniştii, deşi ţara este condusă de o coaliţie formată din partide mai puţin populare“, scrie Nezavisimaia Gazeta  într-un articol cu titlul „Vladimir Putin l-a întrecut pe cancelarul german la alegerile din R.Moldova“,potrivit ziare.ro.

In municipiul Carei,primarul care e şi preşedinte al UDMR Carei, a participat la manifestările dedicate Zilei Naţionale fără eşarfa tricoloră.

Lasati un comentariu