Criză de taxi-uri la Carei. Municipiul fără transport în comun

• publicat la: 16 iunie 2017
Criză de taxi-uri la Carei. Municipiul fără transport în comun

Municipiul Carei este un oraş unde nu există transport în comun de peste 20 de ani. Autobusele care asigurau transportul călătorilor de la Gara feroviară până în centrul oraşului sau la alte destinaţii sunt  astăzi doar amintiri.

Tinerii din Carei nici nu îşi pot  imagina că se poate ajunge dintr-o parte în alta a oraşului cu alt mijloc de transport decât un taxi. Fiecare careian are salvat un număr de la o firmă de taxi în agenda  telefonică.

Nu e de mirare atunci că sunt zile  când ne confruntăm  cu situaţii în care ni se spune de la dispeceratul firmelor de taxi că …,,nu avem maşină disponibilă,,.

Când ninge, când plouă, când e final de an şcolar sau început de an şcolar , când e zi de sărbătoare, dimineaţa în special  dar nu numai ne confruntăm cu o criză de taxi-uri. Deoarece nu există niciun fel de transport în comun nu ai la ce alt mijloc de transport să apelezi.

Din ce în ce mai mulţi careieni ne-au semnalat că în ultimul timp  este foarte dificil să găseşti o maşină disponibilă la Carei.

Unul dintre patronii firmelor de taxi are un parc de 20 de maşini dar ar mai avea nevoie de 2 şoferi pentru a lucra la capacitate maximă. Un alt  proprietar se confruntă cu o acută lipsă de personal, şoferi şi mecanici auto deopotrivă. Anunţurile sunt postate peste tot  dar degeaba.

Administratorii firmelor de taxi din Carei   afirmă că sunt dezavantajaţi faţă de cei din Satu Mare  unde procentul de  ,,timp gol ,,  e  foarte redus.

,,Dacă cei din Satu Mare circulă cu 2,2 lei  km la noi preţul este între 1,7 şi 1,9 lei km. La ei dacă maşinamerge la comandă în ceva cartier sigur revine în oraş cu alt client dar la Carei  mergi gol la o solicitare pe Brâncoveanu şi apoi  revii ca să mergi  pe Viilor de unde vii gol înapoi. Despre lipsa de personal să nu mai vorbim, mâine  pot să angajez 20 de şoferi …dar din păcate lumea nu mai vrea să muncească, nici măcar cu salariul nu îi mai pot motiva. Mulţi sunt obişnuiţi să lucreze la ciupeală …le facem carte de muncă dar nu vin ….,,

Lipsa claselor de meserii de-a lungul atâtor ani îşi arată acum consecinţele. Nu numai în domeniul taximetriei există lipsă de forţă de muncă ci în absolut toate domeniile. Toţi copii au fost îndrumaţia ani de zile spre şcoli înalte, cu pregătire superioară, indiferent dacă au avut sau nu aptitudini. Vrem nu vrem va trebui să facem faţă de acum provocărilor  noii societăţi  pentru care cei mai mulţi dintre noi nu au fost pregătiţi.

Buletin de Carei

 

comentarii

de e4rrr la 17 iunie 2017 - 16:18

la carei si astia-s multi,mai ales cat de disciplinati sunt in trafic si la opriri,ar trebui sa li se construiasca drumuri numai ptr.ei !!!

Lasati un comentariu