Impresii de la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu la Carei

• publicat la: 18 octombrie 2017
Impresii de la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu la Carei

Anul acesta am trăit două momente care mi-au smuls exclamaţia pe care atât de bine o cunoaşteţi cu toţii:”…pot să mor de-acum”(„Peneş Curcanul” de Vasile Alecsandri”).

Unul mi-a fost prilejuit de sosirea neaşteptată a copiilor mei (de peste mări şi ţări) care au venit să mă sărbătorească la împlinirea vârstei de 70 de ani. Celălalt s-a petrecut sâmbătă,14 octombrie 2017, la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu sub egida Despărţământului ASTRA  Carei.

Ceea ce a făcut ca acest eveniment să fie unic şi copleşitor a fost însufleţirea participanţilor, patriotismul sincer şi curat, comuniunea sufletească ce ne-a unit în dragostea pe care -în mod evident- cu toţii i-o păstrăm marelui nostru poet.

Tot ce s-a spus, s-a cântat şi s-a făcut la acest eveniment demonstrează forţa şi energia pe care ne-o insuflă moştenirea culturala pe care o păstrăm cu atâta ardoare.

De la mic la mare, atât vorbitorii care au ţinut discursuri scurte, înflăcărate şi primite cu aplauze furtunoase de un public entuziast, recitatorii care ne făceau să lăcrimăm de emoţie cât şi interpreţii cântecelor mult îndrăgite de români au fost copleşiţi de sentimente vibrante de admiraţie şi bucurie exprimate prin ovaţii care au ţinut minute în şir în picioare pe toţi participanţii.

Mulţumesc din suflet doamnei preşedinte Daniela Ciută pentru efortul organizatoric absolut remarcabil şi apreciez că succesul a fost pe măsura eforturilor.

Foarte impresionantă si extrem de onorantă a fost participarea unor personalităţi importante ale elitei intelectuale a României. In egală măsură ne onorează şi prezenţa unor înalte feţe bisericeşti precum şi mesajele primite de la domnul preşedinte al Academiei Romane precum şi de la Mitropolitul Andrei. Un moment inedit şi primit cu o explozie de aplauze prelungite şi ovaţii a fost intervenţia domnului Alexandru Pugna, ministru secretar de stat la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Ceea ce m-a făcut să exclam că „…pot să mor de-acum” a fost faptul că la sărbătoarea noastră au participat în număr mare copii şi tineri, minunaţi ca nişte flori în costumele lor naţionale şi familii tinere care îşi duceau copilaşii în braţe stârnind zâmbete de încântare printre cei din jurul lor.

Nu în ultimul rând trebuie să elogiez contribuţia extraordinară a Roxanei Mihaly, a elevului Darius Duţescu  care a interpretat ca un actor şi despre  care sunt sigură că vom mai auzi.

La fel de emoţionant a fost să constat că TOATA LUMEA din jurul meu recita versurile lui Eminescu (copii şi bătrâni, femei şi bărbaţi deopotrivă şi sper ca românii să le recite şi peste secole.

Intr-un remarcabil tur de forţă actoricească, domnul Gheorghe Filip ne-a  uluit cu o cascadă de versuri care se constituiau într-o superbă definiţie a poetului nepereche, spuse cu un talent dincolo şi mai presus de orice actorie.

MULTUMESC  DANIELA CIUTĂ  PENTRU ACEST DAR PE CARE L-AI OFERIT LUMII ŞI ŢĂRII CU ATÂTA GENEROZITATE!

Sunt mândră că fac parte din această  asociaţiune culturală care este ASTRA şi care se dovedeşte a fi un for capabil să ridice nivelul spiritual al românilor.

Prof.Viorica Boldor

comentarii

de Farcau Mariana la 19 octombrie 2017 - 07:10

Cuvinte frumoase,venite din suflet!Va doresc ca multi ani sa faceti parte din asociatiunea culturala ASTRA.Am trait zile de neuitat!Multumesc pentru impresii.Felicitari organizatorilor!

Lasati un comentariu