Demnitarul român care nu vorbește românește la manifestarea organizată de Primăria Carei

• publicat la: 11 octombrie 2019
Demnitarul român care nu vorbește românește la manifestarea organizată de Primăria Carei

Astăzi a avut loc la Castelul Karolyi un eveniment la care Primăria Carei a fost organizator alături de Asociația Kriza din Cluj Napoca și de  Institutul de etnografie al academiei maghiare din Budapesta. Contribuția directă de la bugetul local a fost de 5.520 lei, votată în Consiliul Local dar nemenționată în comunicările de pe paginile oficiale ale Primăriei Carei. Deși manifestarea a fost una organizată de Primăria Carei și sprijinită financiar de la bugetul local, nu s-a făcut cunoscut niciun program sau anunț despre eveniment.

Primarul Kovacs a fost și de această dată prezent în calitate de cetățean chiar dacă pe pagina Primăriei se face mențiune la calitatea sa de primar. Cei câțiva participanți au beneficiat de tot sprijinul Primăriei Carei chiar dacă din partea administrației locale nu a fost nimeni prezent alături de Eugen Kovacs.

Pentru prima parte a manifestării, cea de adresare a cuvintelor de salut, moderator a fost Szilagyi Levente din partea Institutului  de etnografie al academiei maghiare din Budapesta. Acesta a asigurat și traducerea pentru alocuțiunea directorului Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta.

Cuvântul de deschidere a aparținut lui Eugen Kovacs care nu a catadicsit nici măcar un salut să îl rostească în limba română! Primarul ,,nu provocați maghiarii,, a lovit din nou în respect și buna înțelegere la Carei.  Nici un sunet, nicio șoaptă în limba română deși este demnitar al statului român și este plătit în consecință.

Felicitări se cuvin președintelui  Asociației Etnografice Kriza Janos, dr. Jakab Albert Zsolt, care s-a adresat și în limba română celor prezenți. Un gest de respect la adresa careienilor, un gest care îl caracterizează ca om.

Ca organizator, Primăria Carei nu a asigurat servicii de traducere  din limba maghiară în limba română la manifestarea care a avut loc la Castelul din Carei.

Tema manifestării de la Carei a fost ,,Ruralitate și strategii economice în Transilvania,,.

O prelegere atractivă a fost susținută de către prof.univ. dr. Gagyi Jozsef de la Facultatea de Ștințe tehnice și umaniste Sapietia din Tg.Mureș despre Mecanizare și variabilele strategiilor  economice. Păcat că nu a fost accesibilă decât vorbitorilor de limbă maghiară.

Tot în prima parte a manifestării au susținut referate și  directorul Institutului Etnografic Maghiar din Budapesta, dr. Balogh Balazs și dr.Fulemile Agnes de la același institut.

Programul distribuit participanților a fost exclusiv în limba maghiară.

 

 

 

comentarii

de Pui la 11 octombrie 2019 - 21:43

Iară o face de oaie primarul.Pe ușa de la intrare a sălii unde a avut simpozionul trebuia pus o tabla pe care sa scrie ,”ACCESUL ROMANÎLOR INTERZIS”.Acesta este tupeul.In Transilvania nu e permis să se vorbească decît în ungurește ca acum 100 de ani.Iata dragi romani ce v-ar aștepta daca după 100 de ani ungurii ne considera o rasa inferioara a cărei limba nu trebuie luata în considerare.Apoi mirare „nu știu de ce nu ne iubesc românii astea retrograzi.

de Buletin de Carei la 11 octombrie 2019 - 22:05

A nu se confunda un personaj provocator și necivilizat cu etnia din care face parte.

de Gheorghe la 12 octombrie 2019 - 19:30

Va trebuie un Dan Tanasa si o canistra de benzina.
Dan Tanasa pentru procesele cu „autoritatile”, canistra pentru a turna benzina la radacinile arbustilor care camufleaza monumentul ostasilor romani de la Carei. Se vor usca si „autoritatile” si arbustii.

Lasati un comentariu