Centrul Cultural Carei organizează turneul naţional pentru Academia ATHANOR din Germania

• publicat la: 23 februarie 2010
Centrul Cultural Carei organizează turneul naţional pentru Academia ATHANOR din Germania

Academia Athanor din Germania, înfiinţată şi condusă de David Esrig, regizorul care a lăsat o urmă adâncă în istoria teatrului românesc, va efectua un turneu în România cu spectacolul „Tatăl meu obosit” de Gellu Naum.

Turneul va cuprinde oraşele Craiova, Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Timişoara, fiind organizat, în luna mai, de Centrul Cultural al municipiului Carei. Regia spectacolului aparţine lui David Esrig, care a tot venit în România, susţinând ateliere cu tineri actori. În afară de reprezentaţiile teatrale, vor avea loc conferinţe despre teatrul modern şi teatrul suprarealist, pe care cunoscutul regizor şi pedagog le va prezenta în faţa publicului.
Cu prilejul acestui turneu, va fi lansat şi un volum cu textul poemului „Tatăl meu obosit”, dar şi cu fotografii de arhivă cu Gellu Naum şi David Esrig. Centrul Cultural Carei intenţionează realizarea unui film documentar despre acest turneu al Academiei Athanor, cu spectacolul regizat de Esrig pe textul lui Gellu Naum!

Cine este David Esrig?
David Esrig este o personalitate marcantă a teatrului şi a pedogogiei teatrale europene.
David Esrig a absolvit Institutul de Teatru şi Film Bucureşti (1958), iar până în 1973, anul stabilirii în Germania, a pus în scenă numeroase piese, printre care „Vicleniile lui Scapin”, de Molière (1957, Piatra-Neamţ), „Troilus şi Cressida”, de Shakespeare (1965, Teatrul de Comedie) sau „Nepotul lui Rameau”, de Denis Diderot (1968, Teatrul Bulandra).
După 1973, a profesat ca regizor la Bremen, Munchen, Berna, Essen, în paralel cu o importantă activitate academică şi editorială.
Printre distincţiile care i s-au acordat de-a lungul carierei se numără Premiul Senatului Uniter pentru întreaga activitate artistică (2003) şi Ordinul naţional pentru contribuţia adusă promovării democraţiei şi culturii româneşti în lume (2004). Din 2005 e doctor honoris causa al Universităţii naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti.
David Esrig a pus, în 1993, bazele Academiei de Teatru şi Film Athanor, o şcoală particulară, care a devenit, în 1999, Academia Athanor – instituţie de învăţământ artistic superior finanţată de stat. Regizorul a apreciat că aceasta este cea mai mare, ca întindere, din Germania.
Academia a fost ridicată pe o suprafaţă de 3.500 de metri pătraţi, în clădirea istorică, din secolul al XIV-lea, a unui fost grânar.

„Academia Athanor, pe care am înfiinţat-o, e poate cea mai importantă şcoală de teatru din Germania. Acolo sunt nişte condiţii de lucru excelente şi pot chema mulţi profesori dintre cei mai mari care să-i şcolească pe actori.” David Esrig

Lasati un comentariu