Buna-Vestire

• publicat la: 24 martie 2010
Buna-Vestire

Buna-Vestire este o sărbătoare creştină celebrată în data de 25 martie  a fiecărui an.

O sărbătoare a „Vestirii Naşterii Domnului” se ţinea în Răsărit încă din anul 550, la 25 martie. La Roma s-a introdus în sec. VII.

Data de 25 martie este la 9 luni înainte de Crăciun (sărbătoarea Naşterii Domnului) şi aminteşte de ziua în care Arhanghelul Gabriel  îi vesteşte Fecioarei Maria  că a fost aleasă să devină mama lui Iisus Cristos.

Buna-Vestire făcută Mariei inaugurează „plinirea timpului” (Gal 4, 4), adică împlinirea făgăduinţelor şi pregătirilor venirii lui Hristos. Maria este chemată să-l zămislească pe Fiul lui Dumnezeu. Încuviinţând, a devenit Născătoare de Dumnezeu.

Uimindu-se de cele petrecute cu Maria, Sfântul Augustin îşi imaginează că se adresează îngerului, întrebând: „Spune-mi, îngere, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?”. Îngerul îi arată că răspunsul este cuprins chiar în cuvintele salutului: „Bucură-te, cea plină de har!” (cf. Sermo 291, 6). Origen observă că niciodată un asemenea titlu nu a fost dat unei fiinţe omeneşti şi nu mai apare în niciun alt loc din Sfanta Scriptura (cf. In Lucam 6, 7).

Maria primeşte cu disponibilitate „valul de iubire” a lui Dumnezeu care se revarsă în ea. Şi prin aceasta este o ucenică desăvârşită a Fiului ei, care, în ascultare faţă de Tatăl, îşi împlineşte libertatea şi tocmai astfel îşi exercită libertatea, ascultând.

Tradiţii de Buna Vestire
Bunavestire (25 martie) avea in unele zone şi o altă semnificatie pe lângă cea religioasă. Acum cânta pentru prima dată cucul, vestitorul unor lucruri importante in viaţa omului. Când o persoană il auzea pentru prima oară cântând, trebuia să numere de câte ori cântă pentru a şti câţi ani mai are de trăit.
De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana ingerilor.

In Apus, sărbătoarea Bunei Vestiri este numită şi sărbătoarea Zămislirii Domnului. In calendarul nostru popular, Buna Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagovestenii sau Ziua Cucului.
Traditia mai spune că, in aceasta zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. In Bucovina nu se pun ouă la cloşca de Buna Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieşi pui cu două capete şi patru picioare.
In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul şi se stropeau cu ţuică. Tot acum, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până dupa miezul nopţii sau până in zori. Fiind dezlegare la peşte, se spune că acela care gustă peste de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele in apă. In popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăligă in apă, pentru că mor peştii. De asemenea, este ziua in care este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana ingerilor.

Lasati un comentariu