Integrarea rromilor careieni .” Împreună pentru comunitate”

• publicat la: 24 august 2010
Integrarea rromilor careieni .” Împreună pentru comunitate”

Vacanţa de vară a reuşit să aducă puţină bucurie şi in sufletele copiilor defavorizaţi din comunitatea rromă careieană.La centrul de zi Stella Maris  de pe strada Tireamului  se desfăşoară un program iniţiat de fundaţia Communio Satu Mare şi Asociaţia „Frăţia Romilor” din Carei cu finanţare din partea Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Perioada de activitate a proiectului este de 4 săptămâni, între 2.08-27.08 şi se numeşte Ge-Ro-Ma-Rro „Împreună pentru comunitate”.

La acest program participă 20 de copii proveniţi din familii dezavantajate sau cu o situaţie materială mai precară, în special din zona străzilor  Tiream, Odobescu, D.Marinescu.

„Prin programul care se desfăşoara în această perioadă, s-a dorit ca aceşti copii să se obişnuiască cu orarul activităţilor, cu personalul, să primească o educaţie corespunzătoare şi să socializeze între ei” a precizat Maria Hompoth, coordonatoarea proiectului din partea Asociaţiei „Frăţia Romilor” a cărei preşedintă este.

Profesori de specialitate alături de câţiva tineri studenţi foarte competenţi i-au învăţat pe copii în timpul proiectului să socializeze şi i-au antrenat în diferite activităţi sportive, cursuri de dans, desen şi ateliere meşteşugăreşti. La sfârşitul fiecărei zile, cu un  program care se desfăşura de dimineaţa până la orele 14, copiii primeau şi câte o masă.

Joi, 26 august se va incheia derularea proiectului printr-o festivitate de închidere  ce va cuprinde un minicampionat de fotbal, un program artistic, o expoziţie cu lucrările făcute de copii în aceasta perioada  şi  masa festivă.

Vicepreşedintele asociaţiei “ Frăţia Rromilor”, Geza Sebesteyn care este şi responsabilul cu problemele etniei rrome din  cadrul Primăriei Carei a menţionat, pentru www.buletindecarei.ro ,că  in această clădire nou construită vor beneficia de servicii educaţionale copii preşcolari rromi.Dotarea este deosebită , adecvată momentului actual.

„Comunitatea rromă va beneficia aici de posibilitatea menţinerii curăţeniei corporale prin  utilizarea duşurilor cu apă caldă şi a maşinilor de spălat haine.

Construcţia clădirii a inceput anul trecut in octombrie şi s-a terminat anul acesta in iulie.

Primăria Carei este cea  care a dat terenul şi  se va ocupa cu intreţinerea”.

Biserica  Romano Catolică Sfântul Spirit  s-a implicat in mod deosebit, potrivit spuselor interlocutorului nostru, apelând la sponsori de peste hotare( Germania,Israel)  , la Organizatia Cavalerii Lazarieni din Austria.

Săptămânal ,vor oficia slujbe religioase şi vor urmări evoluţia copiilor din cadrul centrului.

Andrada Vasile

comentarii

de Gabi D la 29 august 2010 - 18:44

Un articol interesant si ma bucur din suflet ca se mai gandeste cineva si la acesti copii!Succes si sa speram ca peste ani se vor culege si roadele acestei integrari la multi dintre ei!

Lasati un comentariu