Vlădescu: Impozitul minim va fi eliminat de la 1 octombrie şi înlocuit în 2011 cu impozitul forfetar. PLUS impozitele pe terenurile agricole cresc de anul viitor

• publicat la: 20 august 2010
Vlădescu: Impozitul minim va fi eliminat de la 1 octombrie şi înlocuit în 2011 cu impozitul forfetar. PLUS impozitele pe terenurile agricole cresc de anul viitor

Guvernul va elimina impozitul minim începând de la 1 octombrie, care de la începutul anului viitor va fi înlocuit cu impozitul forfetar, a declarat pentru ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, citat de Mediafax.

„Impozitul minim dispare de la 1 octombrie. Este o dată certă. Până la finel anului nu-l înlocuim cu nimic, dar pentru 2011 lucrăm la impozitul forfetar, care ar trebui să fie introdus în ianuarie”, a spus Vlădescu.

Eliminarea impozitului minim în această toamnă a fost anunţată încă din luna iulie de premierul Emil Boc, care nu a oferit însă o dată exactă.

Obligaţiile firmelor reprezentând impozitul minim totalizează pentru primul semestru 997,2 milioane lei, din care s-au încasat 649,6 milioane lei.

Impozitele pe terenurile agricole ar trebui să crească de la începutul anului viitor

Creşterea impozitelor pe terenurile agricole va trebui decisă înainte de construcţia bugetului pentru anul viitor şi aplicată chiar de la începutul lui 2011, a mai declarat Vlădescu.

„Terenurile agricole sunt impozitate. Există un impozit dar vreau să-l facem consistent. Decizia de majorare trebuie adoptată în perioada următoare, adică înainte de construcţia bugetului pentru anul viitor”, a explicat Vlădescu.

Şeful Finanţelor nu a vorbit însă despre suprataxarea terenurilor agricole nelucrate.

La finele săptămânii trecute, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat agenţiei MEDIAFAX că susţine impozitarea suplimentară a terenurilor agricole nelucrate, dar că această măsură este una cu implicaţii policitice, iar o decizie va fi luată doar în coaliţie.

„Impozitarea suplimentară a terenurilor agricole nelucrate este la stadiul de discuţii. Am discutat-o informal atât la noi în minister, cât şi cu Ministerul Finanţelor. Fiind o măsură de impozitare, nu poate fi propusă de noi ca proiect de act normativ, ci de către Ministerul Finanţelor”, a spus Dumitru.

Proprietarii de terenuri arabile situate în extravilan plătesc un impozit anual cuprins între 36 de lei şi 43 lei pe hectar, banii ajungând la bugetele locale.

gandul.ro

Lasati un comentariu