De ce se grăbeşte Guvernul cu Legea Educaţiei?

• publicat la: 14 octombrie 2010
De ce se grăbeşte Guvernul cu Legea Educaţiei?

Guvernul îşi asumă răspunderea pe cea mai proastă variantă a legii Educatiei, cea adoptată la 19 mai de Camera Deputaţilor, susţin specialiştii.

Părinţii şi sindicatele din învăţământ susţin că propunerea Guvernului nu este oportună şi multe dintre modificările aduse de Senat sunt mai bune decât cele de la Camera Deputaţilor. „Dacă ne uităm la cele două variante, vedem că la Camera Deputaţilor mai sunt scăpări”, a spus Liviu Pop Marian, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Părinţii susţin că Guvernul se grăbeşte cu Legea pentru că nu vrea să ţină cont de părerile celor care au adus amendamente la document. „La Camera Deputaţilor a fost doar un joc politic şi nu s-a ţinut cont de niciun amendament venit din partea noastră. Noi voiam ca ponderea examenelor şi a notelor de la gimnaziu la admitere să fie de 50%-50%. Părinţii sunt îndepărtaţi din consiliile de administraţie, în condiţiile în care noi finanţăm şcoala”, a spus Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţilor de Părinţi.

„PDL-ul joacă tot”
Chiar ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, spunea după adoptarea legii de către deputaţi că speră ca unele articole vor fi îmbunătăţite de către Senat.
„Părerea mea este că legea este acum aşa cum a vrut UDMR-ul. Senatorii aduseseră şi ei nişte schimbări pentru articolul cu adminsitraţia şcolilor, dar şi pentru universităţi. Dar PDL-ul joacă de acum încolo pe miza totul sau nimic”, consideră Ştefan Vlaston, preşedintele Edu-cer. El a mai spus că varianta legii de la Senat este mai bună decât cea de la Cameră.

La rândul lor, toate federaţiile sindicale din învăţământul universitar susţin public că Legea Educaţiei nu trebuie asumată. „Întrucât, anul şcolar este în desfăşurare, nu înţelegem graba deosebită pentru adoptarea acestei legi organice care are o importanţă mare pentru viitorul educaţiei româneşti”, susţin sindicaliştii de la „Alma Mater”. Ei mai spun că, în varianta legii propusă de Guvern spre asumare, învăţământul universitar de stat şi a celui particular sunt tratate neunitar, iar rolul partenerilor de dialog social este minimizat atât în luarea deciziilor din universităţi şi din întregul sistem educaţional. Sindicaliştii mai sunt nemulţumiţi şi de pensionarea forţată a personalului didactic cu rezultate ştiinţifice deosebite, la 65 de ani.

Schimbări aduse legii

Deputaţii au adus mai multe schimbări proiectului de lege a educaţiei, propus de Ministerul Educaţiei. Astfel, elevii vor fi observatori în consiliile de administraţie ale şcolilor în care învaţă, iar în această calitate, ei vor putea să contrasemneze procesele verbale ale şedinţelor. În lege, au fost introduse şi cupoanele pentru creşă, care vor avea un cost standard şi pe care le vor primi părinţii pentru preşcolari.

O altă modificare adusă legii a venit la propunerea deputatului Adriana Săftoiu şi priveşte orele de sport care vor fi cuprinse în programa şcolară obligatorie.

Deputaţii au modificat şi cuantumul amenzilor primite de părinţii care nu iau măsuri pentru şcolarizarea copiilor lor. Dacă în legea propusă de Ministerul Educaţiei, amenzile pentru părinţi erau cuprinse între 100 şi 1.000 de lei, în urma modificărilor aduse de membrii comisiei de învăţământ acestea vor fi cuprinse între unul şi cinci salarii medii nete pe economie, ceea ce înseamnă că părinţii vor plări sume cuprinse între 1. 400 şi 7.000 de lei.

În cazul în care părinţii nu vor putea să achite amenzile, aceştia vor face muncă în folosul comunităţi. Ambele pedepse vor fi aplicate de de autoritatea administraţiei publice locale sau judeţene, după caz, la sesizarea consiliului de administraţie al şcolii.

Adevarul.ro

Lasati un comentariu