Se va sfinţi Centrul de Integrare Klaus Winter din Carei

• publicat la: 9 octombrie 2010
Se va sfinţi Centrul de Integrare Klaus Winter din Carei

Vineri, 15 Octombrie va fi sfinţit centrul de integrare Klaus Winter din Carei, în cadrul unei ceremonii, cu incepere de la orele 11,00.

Ca în oraşele din regiune, şi în Carei este în scădere numărul locuitorilor, iar oamenii cu probleme sociale şi în sărăcie alcătuiesc un strat din ce în ce mai semnificativ. Episcopia Romano Catolică din Satu Mare a luat la cunştiinţă de  aceste probleme şi de mulţi ani încearcă să ajute  persoane şi familii, prin programe caritative şi sociale. În privinţa oraşului Carei ,Pr. Borota Ottó, parohul bisericii Sfântul Duh se ocupă şi cu pastorarea comunităţii rrome, conducând un grup de voluntari a reuşit un progres important în această privinţă.

Construieşte o comunitate, în care persoanele cu probleme sociale-financiare, rromi, români, şi maghiari participă împreună la slujbe bisericeşti, şi iau parte la diferite evenimente culturale, pedagogice, destinate lor. Odată cu dezvoltarea acestei comunităţi a devenit importantă construirea unui centru pentru  activităţi.

Cu ajutorul ordinului de cavaleri „Sfântul Lazăr” din Ierusalim şi al Asociaţiei  Medicilor Stomatologi din Germania, Episcopia Romano Catolică a putut acoperi cheltuieliele de investiţii, şi în luna mai a anului 2009 au depus piatra de fundaţie. De atunci s-a construit clădirea, Episcopia a echipat-o, iar Primăria Municipiului Carei asigură funcţionarea centrului, activităţile putând lua  start.

Centrul de integrare are in plan, atragerea a trei grupuri de persoane cu situaţie socială grea, având vârste diferite. În primul rând se ocupă de copii mici, de vârsta grădiniţei. În prezent 20 de copii frecventează complexul, dar sunt activităţi şi pentru copii mai mari, 25 de elevi participând aici la cursuri după şcoală, în fiecare zi. Aceşti copii au nevoie de ajutor, de explicarea materiei şcolare, altfel nu pot să ţină ritmul din clasă şi se pierd în informaţii. În afară de cursuri şi jocuri de dezvoltare, copii primesc zilnic şi o masă caldă.

Tot ca o sarcină importantă apare şi organizarea activităţilor de recreare dar cu valoare pedagogică. Sportul şi distracţia nu pot lipsi, dar o misiune este şi îngrijirea culturii minorităţilor, cu activităţi în care se vor implica copii şi tinerii, împreună cu părinţii lor. Se încearcă încadrarea culturii minoritare în cea majoritară, respectând diferenţele, dar arătând punctele comune. Se aşteaptă, ca astfel şi integrarea minorităţii respective în societate să fie uşurată.

Fără participarea părinţilor la aceste evenimente, cursuri şi activităţi, realizarea unei schimbări, a unor progrese ar fi foarte grea, de aceea se încearcă armonizarea educaţiei din centru cu cea de acasă. Părinţii sunt aşteptaţi şi ei la cursuri de pregătire, de educare, de igienă generală, şi de întreţinerea casei.

Centrul de integrare doreşte a fi casa tuturor acestor evenimente, ajutând acest grup în dezvoltare spirituală, punând accentul pe valori şi nu pe diferenţe.

Inaugurarea şi sfinţirea centrului va avea loc în data de 15 octombrie de la orele 11,oo, eveniment la care sunt aşteptaţi toţi cei care şi-ar dori să se bucure împreună cu comunitatea centrului.

Jozsa Janos/Episcopia Romano-catolica

Lasati un comentariu