Sfinţirea Centrului Klaus Winter

• publicat la: 16 octombrie 2010
Sfinţirea Centrului  Klaus Winter

Vineri dimineaţa , de la orele 11,00  a avut loc sfinţirea Centrului de Integrare a rromilor,  Klaus Winter.

La realizarea Centrului au colaborat  Asociaţia  Medicilor Stomatologi din Germania,  Ordinul Cavalerilor Sfântul Lazarus din Ierusalim,  Episcopia Romano Catolică din Satu Mare şi  Primăria  Municipiului Carei dar contribuţia cea mai importantă a avut-o Klaus Winter, membru al  cavalerior lazarieni, care a sponsorizat   construcţia edificiului.

Ordinul lazaritean este în întreaga lume un ordin ecumenic, în care membrii catolici, ortodocşi şi evanghelici au drepturi egale. Condiţia pentru a fi membru este: a fi creştin practicant în propria Biserică. Viaţa intelectuală şi spirituală în comunitate este principiul dominant. Acesteia i se adaugă iubirea faţă de aproapele.

Evenimentul a reunit reprezentanţi ai instituţiilor careiene , ai Consiliului Local şi ai Primăriei, precum şi ai Episcopiei romano-catolice de Satu-Mare  impreună cu organizaţiile partenere.

Complexul a fost infiinţat cu scopul de a ajuta copiii şi familiile cu probleme sociale de origine rromă , asistând in primă fază un număr de 20 de preşcolari şi 25 de elevi de gimnaziu.
Părintele Otto Borota, parohul bisericii Sfântul Spirit din Carei, preot acreditat cu pastoraţia romilor din cadrul Diecezei Romano Catolice de Satu Mare a fost cel care a deschis festivităţile.Au rostit scurte alocuţiuni dr. Ron Hendricks, coordonatorul Ordinului Cavalerilor  Sfântul Lazăr, dr.Klaus Winter, Maria Hompoth-coordonatoarea centrului, Geza Sebestyen, expertul pentru rromi din cadrul Primăriei Carei şi primarul municipiului, Eugen Kovacs.

PSSa Eugen Schonberger, Episcopul romano catolic de Satu Mare a ţinut să spună câteva cuvinte înainte de sfinţirea instituţiei ,oferind Centrul in grija Preafericitei Fecioare Maria, Stella Maris.Rugăciunile din cadrul slujbei de sfinţire au fost spuse in limbile maghiară, română şi germană.

Deşi vremea a fost rece, micuţii locatari ai centrului au incălzit inimile celor prezenţi cu un program artistic indelung pregătit cu pedagogii şi instructorii lor.    În loc de porumbei, organizatorii au lansat în aer zeci de baloane multicolore, spre dezamăgirea copiilor care se şi vedeau cu ele in mână.

De remarcat  terenul de fotbal  precum şi locurile de joacă frumos amenajate. Interiorul clădirii este amenajat la cele mai înalte standarde  astfel încât cei ce vor beneficia de aceste condiţii vor trebui să depună eforturi susţinute în asimilarea tuturor cunoştinţelor  oferite de instructori pentru  a demonstra  binefăcătorilor că investiţia nu a fost in van.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu