Senatorii vor excluderea din învăţământ a profesorilor care îşi meditează elevii

• publicat la: 8 octombrie 2010
Senatorii vor excluderea din învăţământ a profesorilor care îşi meditează elevii

Unul din doi părinţi apelează la meditaţii pentru pregătirea copiilor, marea majoritate a acestora motivând pregătirea suplimentară contra cost prin faptul că profesorii nu-şi fac datoria în sălile de clasă

Profesorii care dau meditaţii elevilor cărora le predau la clasă ar trebui excluşi din învăţământ. Este părerea senatorilor din Comisia de Educaţie, care au votat, joi, un amendament la Legea Educaţiei, prin care li se interzice dascălilor să pregătească suplimentar şi contra cost şcolarii pe care îi instruiesc în unităţile de învăţământ. Prevederea legată de excluderea din sistem a profesorilor care îşi meditează propriii elevi a fost adoptată cu unanimitate, la propunerea senatorului PSD, Ecaterina Andronescu, şi va intra în vigoare dacă Legea Educaţiei va fi aprobată în forma discutată de Parlament.

Nu poţi interzice cu totul meditaţiile, pentru că încalci dreptul la muncă al profesorilor. Însă, se poate restrânge fenomenul prin faptul că îl împiedici pe profesor să dea meditaţii elevilor cărora le predă la clasă, caz în care suspiciunea creşte. Atunci când meditezi elevul de la clasa ta, riscul de a deveni subiectiv este mare. Chiar dacă elevul doreşte acest lucru, profesorul poate să îl mediteze, dar nu contra cost”, a explicat, pentru gândul, Ecaterina Andronescu.

Iniţiativa este primită cu reţinere de către reprezentanţii dascălilor, care spun că poate avea rezultate bune, dar poate ridica şi probleme. „Din punct de vedere moral, putem vorbi de un lucru corect. Legal, însă, interzici activitatea între două entităţi. Dacă un patron al unei firme de construcţii îşi cheamă unul dintre zidari, contra cost, pentru o lucrare la propria casă, îi poţi interzice acest lucru? Apoi, este foarte important contextul în care introduci asemenea interdicţie, având în vedere că prin aceeaşi lege reglementezi after-schoolul ca activitate prin care profesorii pregătesc după ore elevii. Oricum, eu nu ştiu să mai existe vreo ţară din Europa în care profesorii să nu aibă dreptul să dea meditaţii elevilor pe care îi au la clasă”, a precizat, pentru gândul, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop.

Matematica şi româna, cele mai solicitate „meditaţii”

Fenomenul meditaţiilor este unul de amploare în România. Unul din doi părinţi apelează la meditaţii pentru pregătirea copiilor, marea majoritate a acestora motivând pregătirea suplimentară contra cost prin faptul că profesorii nu-şi fac datoria în sălile de clasă. 43% dintre cei care îşi trimit copiii la meditaţii spun că o fac tocmai la solicitarea dascălilor, iar 52% sunt convinşi că prin instruirea particulară notele din carnet vor fi mai mari. Matematica şi limba română rămân cele mai solicitate materii în cazul meditaţiilor, fiind invocate de 88%, respectiv 60% dintre părinţii care cotizează direct la veniturile cadrelor didactice.

Gandul.ro

comentarii

de unforgiven la 31 octombrie 2010 - 18:27

Asa sa fie!???………..

Lasati un comentariu