Forintul se prăbuşeşte odată cu pensiile private din Ungaria

• publicat la: 29 noiembrie 2010
Forintul se prăbuşeşte odată cu pensiile private din Ungaria

Piaţa financiară ungară a sancţionat dur anunţul guvernului de a suprima practic sistemul privat de pensii, pentru plata datoriilor statului. Pe acest fond, la care se adaugă şi criza financiară din Irlanda, moneda naţională a coborât sub pragul psihologic de 280 de forinti pentru un euro. „Finanţarea datoriei externe devine din ce în ce mai scumpă”, iar „tendinţa financiară negativă va continua”, apreciază Nora Kovacs, analistă la  bancaCIB, parte a grupului Intesa Sanpaolo.

Miercuri, guvernul le-a oferit cetăţenilor un ultimatum: mutaţi-vă pensiile private la stat până pe 31 ianuarie 2011 sau le pierdeţi pe cele din sistemul public, scrie Bloomberg. Anunţul a fost făcut miercuri de ministrul ungar de finanţe, Gyorgy Matolcsy. Anunţul a fost făcut după ce directorul FMI enumera Ungaria şi România printre ţările în care intrarea în incapacitate de plată este iminentă.

Legislaţia actuala prevede că 70% din pensia celor care au contribuit la un fond privat va fi plătită de stat, iar 30% de fondul respectiv. În acest context, ultimatumul lansat de guvern va ruina cele 18 fonduri private de pensii, fiind foarte probabil ca cetăţenii să aleagă pensiile de la stat. Este un mod foarte similar de acţiune cu naţionalizarea sistemului de pensii din Argentina, în 2008.

sursa www.cotidianul.ro

Lasati un comentariu