Reabilitarea termică şi aspectul cromatic al blocurilor careiene

• publicat la: 14 decembrie 2010
Reabilitarea termică şi aspectul cromatic al blocurilor careiene

Conservarea energiei nu este un moft sau o simplă modă, ci o necesitate pe care o resimţim cu toţii. Reabilitarea din punct de vedere energetic a blocurilor de apartamente construite până in perioada 1992  este o soluţie viabilă pentru reducerea facturii de incălzire pe perioada iernii.

Dificultăţile in derularea progra­me­lor guvernamentale de reabilitare termică a blocurilor i-au impins pe proprietari să demareze pe cont propriu lu­crări de imbunătăţire a confortului termic al locuinţei.

Si cum omul gospodar işi face iarna car şi vara sanie, mulţi locatari ai apartamentelor blocurilor careiene au contactat  constructori independenţi sau firme specializate in realizarea izolaţiei termice a blocurilor lor încă din perioada călduroasă a anului.Oportunitatea unor câştiguri rapide a făcut ca pe piaţă să apară firme mai mult sau sau mai puţin specializate in aceste lucrări.

Să vedem , de fapt ,ce presupune o  reabilitare termică:

– izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului
-inlocuirea ferestrelor intregului bloc şi a uşilor exterioare existente, cu unele superioare calitativ
-termo-hidroizolarea acoperişurilor sau a terasei/termoizolarea planşeului de peste ultimul nivel, in cazul existenţei şarpantei

-izolarea termică a planşeului peste subsol, in cazul in care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter

-demontarea instalaţiilor şi echipamentelor aflate pe faţadele şi terasa blocului de locuinţe precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică

Metoda universal  adoptată de constructorii careieni a fost cea a izolaţiei exterioare cu polistiren, o metodă ieftină şi eficientă.In prima fază s-au efectuat lucrări de reparaţie a peretelui exterior, acolo unde a fost cazul ,apoi a urmat pregătirea  pentru placarea cu polistiren.Grosimea polistirenului ales variază între 5 si 11cm , alegerea lui fiind condiţionată şi de costuri.

Elanul proprietarilor de a-şi amenaja pe cont propriu apartamentele a venit şi in contextul in care statul a epuizat fondurile pentru susţinerea cu 80 % a costurilor de reabilitare. Programul prin care guvernul oferea 50 % din fonduri, consiliul local 30%, iar asociaţiile de proprietari 20 % ,a fost oprit, in principiu, din lipsa de bani. El a fost insă inlocuit cu un proiect nou, menit să starneasca in continuare interesul locatarilor pentru confort termic. Reabilitarea blocurilor s-ar  putea face şi pe credit dar statul va subvenţiona numai dobânzile aferente acestor imprumuturi.

Până aici toate bune şi frumoase, singurul aspect care a fost, se pare neglijat,l-a reprezentat alegerea  culorii finale   a  suprafeţei exterioare izolate.

Suntem in situaţia in care putem face  uşor o statistică a blocurilor sau apartamentelor izolate, pe baza paletei cromatice  aplicate  imobilelor.

Costurile reabilitării termice , prea ridicate pentru posibilităţile unora, au  dus la executări individuale de izolaţii şi astfel, putem uşor observa pe faţada blocurilor care dintre apartamente  sunt  sau nu izolate .

Există  câţiva proprietari care au dorit să iasă in evidenţă prin utilizarea unor nuanţe tari,  in totală distonanţă cu cele existente.

Am remarcat  situaţii in care pe aceeaşi scară de bloc, cei doi proprietari care au avut posibilitatea să izoleze exterior apartamentele au utilizat două culori diferite şi care nu se regăsesc in paleta de culori a blocurilor oraşului.

Pentru a executa lucrări de reabilitare termica, fiecare Asociaţie de locatari  sau independent are nevoie de Autorizaţie de construcţie , in care este specificată şi culoarea in care va fi vopsit imobilul. Primarul şi arhitectul şef semnează autorizaţia de construcţie  deci, implicit, işi dau girul pentru aceasta.

Majoritatea clădirilor din oraş, care s-au reabilitat în ultimii ani, au luat forma unor sorcove. În Carei , nu mai predomină „griul ceauşist”, acum, la modă sunt  galbenul, portocaliul sau roşul. Cu autorizaţie sau fără autorizaţie de la Primărie, careienii şi-au copertat locuinţele şi şi-au ales culorile cele mai variate , nu s-a mai ţinut cont de aceeaşi culoare sau o nuanţă derivată din cea sugerată de primărie.Fiecare şi-a dorit să fie cât mai colorat, astfel, s-a ajuns să avem câte o scară de bloc “pictată” în mai multe culori, total diferite.  Primăria nu a luat nicio măsură în această privinţă.

Am luat legătura cu ing.Sebastian Egli, Sef Birou Urbanism din  cadrul Primăriei Carei  , pentru a ne oferi câteva amănunte legate de paleta cromatică utilizată la finalul reabilitării  termice.

“ Pentru izolarea termică a construcţiilor  ce depăşesc trei nivele este nevoie de o autorizaţie eliberată de către Primărie. Nu toţi care solicită autorizaţii intrunesc condiţiile  cerute. Aceştia din urmă incep lucrările de izolaţie termică pe cont propriu,ilegal putem spune, şi adoptă  culoarea preferată care nu intotdeauna corespunde cu cea sugerată  de noi.Dacă   reuşim să observăm in timp util  lucrările de izolare termică, mai ales la blocurile amplasate pe arterele principale , putem să intervenim şi să determinăm locatarii să accepte o culoare adecvată.Aşa s-a intâmplat şi la blocul amplasat pe bdul 25 Octombrie, cel de lângă policlinică, unde , după intervenţia noastră , s-a menţinut culoarea iniţială.”

D-na Maria Spivac B-dul 25 Oct  ne spune că  ”sunt  mândră de cum arată blocul in care stau, este in intregime izolat şi revopsit la faţadă(crem cu roşcat) , locuiesc  in acest bloc  de la inceput.Acum este aceeaşi culoare ca atunci când s-a dat in folosinţă, diferă doar bordura.care atunci era gri iar acum are culoarea  balcoanelor. În această perioadă, centrala termică porneşte o dată la trei ore.Am  făcut lucrarea cu firma M F si am plătit 2600 ron/apartament”.

“Se poate recurge la  amendarea  constructorilor care nu respectă proiectul tehnic sau condiţiile din autorizaţia eliberată dar de multe ori suntem depăşiţi de situaţie.Nu intotdeauna aceste lucrări se fac pe cale legală, de multe ori nici nu se solicită autorizaţie, se fac după bunul plac al fiecăruia. Ni s-a promis sprijin de la Poliţia Comunitară pentru a putea stăpâni acest fenomen care a luat amploare.Intervenim, doar unde observăm.

Biroul de urbanism  se ocupă de acordarea autorizaţiilor de construcţie dar nu le poate acorda decât celor care le solicită. Sunt persoane care fac totul pe cont propriu fără să ţină seama de legile in vigoare “  mai adaugă Egli Sebastian.

Sunt cazuri în care cetăţenii nici nu ştiu că e necesar să soliciţi o autorizaţie pentru lucrările de reabilitare termică a blocurilor.

Dorina M are un  apartament cu 4 camere pentru care a plătit 3000 ron pentru izolare. “S-a folosit polistiren expandat de 5 ,am făcut lucrarea cu particulari.Sunt foarte mulţumită ,deoarece  arată bine ,este mai cald şi centrala porneşte mai rar.De culoare nu ne-a intrebat  nimeni. Ne-am  luat după un vecin care a izolat primul şi am  dat aceeaşi culoare ca şi el. “ afirmă unul din proprietarii blocurilor proaspăt izolate.

Familia Elisabetei K. deţine două apartamente , unul in MVII şi altul lângă policlinică.” In MV II am izolat cu  firma lui Sz.  ,au folosit polistiren expandat de 5,suntem  foarte mulţumiţi de executia lucrării, au respectat culoarea veche a blocului .Am remarcat că centrala nu porneşte decât foarte  rar . Nu am cerut  autorizaţie”.

Dacă  lucrurile s-ar face metodic şi serios, reabilitarea termică a blocurilor ar trebui să constituie  o  ocazie de a  ameliora nu doar performanţele fizice, ci şi aspectul. clădirilor. O comparaţie cu modul cum decurge aceeasi operaţiune in Germania este  relevantă. Nu toate „blocurile comuniste” sunt identice; dacă in anii ‘70- multe din locuinţele colective din oraş  erau comparabile (ca suprafete, materiale, finisaje şi imagine arhitecturală) cu echivalentele lor din vestul Europei, pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul perioadei comuniste, calitatea lor scade in mod dramatic.

Se inchid  balcoane cu suprafete in sticlă,  termopane,  lemn, tabla  sau zidărie ,se conservă şi improvizaţiile anterioare – amplificând imaginea de haos vizual – şi, in final, se aplică „accente” cromatice stridente .

Sunt blocuri care au ales o culoare plăcută, agreată de  Biroul de urbanism dar, în imediata lor apropiere întâlnim blocuri cu o cromatică total diferită  şi acest fapt creează  un disconfort vizual.Poate in viitor se va putea reglementa şi aspectul cromatic al oraşului nu de alta  dar încep să apară şi la casele de locuit probleme legate de culoarea utilizată şi care nu se adaptează  zonei din care fac parte.

Daniela Ciută

comentarii

de ovidiu la 15 decembrie 2010 - 13:44

blocul de pe 25 octombrie se vede chiar si in poza,daca nu in realitate mergeti sa vedeti…….NU ESTE IN TOTALITATE
domnul EGLI NU are specializarea necesara,NU este seful biroului de urbanism,si nicinu are scoala necesara pentru a ocupa acest post…
cate amenzi a dat biroul de urbanism??????????

de cetateanu la 16 decembrie 2010 - 13:30

In afara ca tot cereti AUTORIZATII si taxe ce mai stii sa FACETI pentru cetaceni care nu au bani sa le faca..????????????????????????

de dorin la 16 decembrie 2010 - 13:32

sant unele culor ca la TIGANI acum poate ai obligati VOI marii destepti sa schimbe culoarea dupa ce au investi atatia bani….sat sigur ca va veni UN DESTEPT din PRIMARIE cu ideea asta…

de tibi la 16 decembrie 2010 - 13:38

parca era vorba ca si primaria sau statu da o suma de bani ??? ati uitat asa repede asta de ce nu scrieti. ??dn, CIUTA

de Jancsi la 16 decembrie 2010 - 14:58

apoi tibi bacsi, nu sti citeste ? scrie acolo, nai la inceput despre ce bani da statu si primaria.Numai comentezi da nu citesti tot. aici comentezi da la primarie nu zici nimic, acolo ai ciocu mic.

de daciafan la 16 decembrie 2010 - 20:11

la blocul reabilitat situat pe blv 25 oct, mesterii au reusit performanta sa ingroape in stratul izolator un sfert dintr-o antena de satelit apartinand unuia dintre locatari
izolarea blocurilor este facuta de catre amatori , fara respectarea normelor tehnice, cat despre estetica ce sa mai vorbim

de ovidiu la 17 decembrie 2010 - 15:17

si cine vrei sa verifice?
domnul care e sef la urbanism a terminat constructii hidrotehnice
nu a fost in viata lui pe un santier
habar nu are de unde se incepe asa ceva….
si si scoala pe care a facut o a cam aprofundat o,asta e drept…….nu a facut chiar timpul care a tinut scoala…a mai ramas la niste aprofundari

de radu la 20 decembrie 2010 - 18:26

„domnul” Egli a terminat irigatii agricole, dar oricum se pricepe la „TOATE” nu numai la arhitectura. E sef si la agricol…., la mediu… si bineinteles arhitectul sef al orasului :)))… Il stiu din liceu, e semi-analfabet, mi-a eliberat „UN autorizatie pentru garaj”. dar daca kovacs zice ca e „cel mai COMPETENT….”, e jale!!! :(((

de adi la 20 decembrie 2010 - 22:25

pentru radu

si ce daca e semianalfabet,la cat se construieste in acest oras,si la ce
investitii se fac nu prea are ce gresi
uita te si in poza cum sta cat e plin de sine
dar ai fost vreodata la primarie sa l vezi?????
zici ca e Dumnezeu pe pamant
eu am terminat arhitectura,am si un ammarat de masterat,tot in arhitectura
dar cand s au facut angajari,au angajat o persoana ce a terminat facultatea la Carei
A tunci am aflat ca orasul Carei este un oras UniversitAR

de ovidiu la 21 decembrie 2010 - 14:16

sau uite o treaba
avand in vedere ca acest domn ocupa o functie platita din banii nostrii,
sa isi ataseze diploma sa vedem ce studii are,nu?
sa vedem ce competente au acesti oameni care ne hotarasc soarta,nu?
ce zici domnu Egli ai curaj?

de GABI la 21 decembrie 2010 - 15:49

pentru adi

se fac investitii!, asa se lauda cel putin unul rencz zsolti, el zice ca e proiectant…, dar vinde izmene si chiloti de dama in piata. El cu domnul egli, si nevasta lui egli fac proiecte europene!!! Iete ma cine face proiecte si isi umple buzunarele cu bani europeni!!!

Lasati un comentariu