Ultimele cumpărături înainte de Crăciun

• publicat la: 23 decembrie 2010
Ultimele cumpărături înainte de Crăciun

Mai aveţi o zi la dispoziţie ca să faceţi mici cumpărături de Crăciun de la comercianţii din centrul oraşului. Cei mai mulţi dintre noi  se gândesc de două ori înainte să cumpere cadouri de Sărbători, iar unii chiar renunţă la idee. Darurile nu trebuie neapărat să fie scumpe, atât timp cât sunt oferite din inimă. Moş Crăciun nu mai are tolba plină.

La mica piaţă amenajată in spatele florarilor , se vând tot felul de suveniruri ,  oale de ceramica ,papuci din  lână şi din blană ,căciuli de lână  sau blană , şorţuri de bucătărie  frumos brodate .Nu lipseşte nici binecunoscutul “kurtos “ , cu diverse arome.

Stând de vorbă cu comercianţii -producători, veniţi  tocmai din Corund jud Harghita, am aflat că faţă de anul trecut  vânzările au scăzut la jumătate, oamenii cumpără câte o pereche de papuci , un şort , eventual  o oală pentru fiert  sarmale , in general lucruri utile in gospodărie .

Perioada grea prin care trecem  işi spune cuvântul şi ce priveşte cumpărăturile pentru cadouri de Sărbători.

D-na Adriana este  bugetar, soţul ei lucrează la patron : “moşul nu ne aduce mare lucru anul acesta ,pentru cei mari maxim o floare iar pentru cei mici mai facem cheltuieli dar cumpărăm numai lucruri  de care avem nevoie , le cumpărăm şi jucării, dar nu aşa cum ne-am dori.’

D-na Delia ne spune că “in alţi ani simţeam că vine Crăciunul altfel ,eram voioşi ,nerăbdători,acum e trist, banii sunt puţini, problemele multe şi  nu le mai putem face faţă, nu mai sunt bani pentru cadouri , distracţii.Mi-e  drag să-i văd pe tineri că se distrează,măcar ei nu au incă atâtea griji şi au incredere că poate , poate va fi  şi mai bine.

Viorel si Ramona muncesc in Belgia şi au venit acasă de sărbători, au adus cadouri la toată familia , in valoare de 3ooEuro .”Suntem  bucuroşi să fim alături de familie şi facem  ultimele cumpărături pentru  masa de Crăciun,care va avea un meniu tradiţional,deoarece părinţii au tăiat porc”.Având in vedere că au deja carnea şi preparatele din porc ei au mai cheltuit pentru  masa de Crăciun aproximativ 150 ron.

D-nul Iosif se ocupă , de Crăciun, doar de băuturi :răcoritoare ,vin , o băutură mai fină pentru  femei , un cogneac.

“Iau  floare pentru  soţie  şi una pentru  fiică ,deoarece  sunt foarte frumoase ,le- am mai cumpărat şi câte un set de cosmetice.Am cumpărat o jumătate  porc la carcasă şi am făcut de toate.E costisitor dar o dată e Crăciunul, nu e ca in anii trecuţi, nu e vorba numai de bani, care  sunt mai puţini ,preţurile la facturi mai mari dar e bai cu nesiguranţa zilei de mâine ,dacă  nu te dă Boc afară , atunci dă faliment patronul,nu mai eşti sigur pe nimic.”

Mihaela V va petrece sărbătorile cu familia,” masa de Crăciun va avea tot ce trebuie, ca de obicei;  pentru  6 persoane am  cheltuit  cam 300 lei, cumpărăturile pentru  cadouri le-am făcut din timp ,la  fetiţă am cumpărat o pereche de cizme din dantelă de pe  internet iar pentru soţ am cumpărat un pantalon, la părinţi articole cosmetice  şi nu am tăiat porc in acest an.

Oferirea de cadouri cu ocazia Crăciunului este un obicei pentru 90,5 la sută dintre români, iar 98,7 la sută fac daruri membrilor familiilor lor, 75 la sută rudelor, 56,2 la sută prietenilor, 35,6 la sută vecinilor şi 25,1 la sută colegilor de birou conform unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Sondajul mai relevă că 50,5 la sută dintre români împodobesc în acest an un brad natural, în timp 41,4 la sută dintre repondenţi au spus că bradul de Crăciun pe care îl vor împodobi va fi artificial, iar 3,5 la sută au afirmat că îşi vor împodobi bradul din curte. 2,3 la sută optează pentru un brad natural, în ghiveci.

De asemenea, din cercetare reiese că 80,6 la sută dintre români vor prepara în acest an un meniu special pentru Crăciun, iar 65 la sută dintre aceştia spun că meniul va cuprinde preparare tradiţionale.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu