Absolvent de facultate în România, smulge ceapă în Marea Britanie pe bani grei. Cum comentaţi?

• publicat la: 7 februarie 2011
Absolvent de facultate în România, smulge ceapă în Marea Britanie pe bani grei. Cum comentaţi?

Un caz social atipic sau un fenomen în masă care goleşte România constant şi nemilos de minţi luminate? E întrebarea care se află pe buzele tuturor românilor atunci când află că încă un băiat isteţ şi plin de carte alege să părăsească meleagurile natale, cu tot cu rândurile de cărţi asimilate de-a lungul anilor de pe băncile facultăţii, pentru un ban în plus în străinătate.

Este o discuţie socială care se tot poartă de câţiva ani încoace şi la care, uneori, chiar şi cei mai bine intenţionati oratori, nu prea găsesc răspunsuri satisfăcătoare. De ce ţara asta alungă oamenii? De ce românii cu carte, cu studii, şi care ar putea schimba acest sistem ruginit aleg să părăsească hotarele, mânaţi poate doar de mirajul banilor? Este discuţia care naşte întotdeauna controverse, dar niciodată răspunsuri concrete.

Este şi cazul unui tânăr student al Facultăţii de Management din Călăraşi. Alexandru Tudor, deşi a terminat o facultate de care ar fi trebuit să fie mândru, a descoperit că o slujbă în străinătate inferioară competenţelor lui, dar care să-i aducă echilibru financiar, e de dorit în schimbul lipsei de perspective din România.

O poveste dureroasă, aţi putea spune. Un caz care, în mod normal ar trebui să fie izolat. Din păcate, tot mai mulţi români, în special tineri absolvenţi de studii superioare, preferă să îşi găsească de muncă în străinătate, cu toate că opţiunile sunt departe de specializarea pe care au ales-o în timpul studiilor.

Asa cum arată Click.ro, tânărul din Călăraşi a ales să muncească în Marea Britanie, pentru că propria sa ţară nu i-a oferit prea multe oportunităţi de a câştiga un ban cinstit. Culege ceapa pe câmpurile britanice. Şi nu îi este ruşine de asta! Iar satisfacţia sa consta în remuneraţia de 500 de lire pe săptămână pe care îi primeşte pentru jobul pe care îl prestează. Făcând un calcul rapid, tânărul ajunge să câştige acolo aproape 2.500 de lei pe săptămână din culesul cepei, în timp ce în ţară, probabil că mai puţin de 1.500 de lei pe lună nu câştiga ca proaspăt absolvent de facultate.

„Ceapa era smulsă din pământ, apoi curăţată. Fiecare trebuia curăţată şi verificată să nu depăşească 170 de grame când era soare şi 200 de grame când ploua”, povesteşte studentul care câştiga pentru acest job aproape 10.000 de lei lunar, mult mai bine decât un medic în România.

Astfel de exemple sunt multe. Oare România nu mai are resurse pentru tinerii săi, sau pur şi simplu nu îşi dă interesul pentru a-i încuraja la început de drum? Ce aţi alege? Să munciţi în străinătate în agricultură pe bani mai mulţi, sau să vă construiţi o carieră aici, pe bani puţini?

Sursa  Click.ro

comentarii

de prostudio la 7 februarie 2011 - 12:27

Foarte multi tineri studenti sau absolventi de facultate aleg sa plece in alte tari pentru a castiga mai multi bani dar sunt si tineri care aleg sa ramana in Romania si care ajung sa castige mai mult decat cei care merg la adunat ceapa in alte tari.

de Costi la 7 februarie 2011 - 16:35

Asta E Romania, unde tiganii au facultati facute pe bani si conduc mertzane si bmw-uri. Iar bietu’ student care isi manca nervii si sanatatea, primeste inca un sut in fund de la STAT. Plecati afara, ca aici nu avem ce cauta 🙁

de igi11 la 7 februarie 2011 - 16:40

multi tineri care fac o facultate sau ar vrea sa faca o facultate nu mai continua sau nu incep cursurile deoarece in nu isi gasesc multi locuri de munca in domeniul in care au studiat…stiu cazuri cand multi termina facultate de drept,medicina,etc si stau cu diplomele acasa pt ca nu au loc de munca in domeniul respectiv si ajung sa lucreze ca paznic,femeie de servici,sau doar simpli muncitori cu un venit minim si sincer: in romania cu un salar minim nu prea poti traii… la noi in tara multe se bazeaza pe rudenie si pe pile si relatii… personal ar trebuii sa se intample si la noi ce se intampla si in Egipt sau cum era la noi in 1989…pana nu se va rezolva problema din temelie in romania nu va fi bine…de aceea multi oameni pleaca…

PS: asta ii o parere personala,nimic mai mult

de ioana la 8 februarie 2011 - 19:08

Buna , din pacate asa este la noi terminam scolii , facultati si ajungem sa castigam minimul pe economie si tiganii stau o zii in fata primariei si iau tot atat ca cei cu o facultate , suntem multi care nu avem pile si relatii sus puse nu avem locurile de munca la birouri salariile mici si trebuie sa muncim pentru ca tiganii sa poata trai si sa faca copii ca doar noi nu mai facem numai cate un copil .De multe ori nu se poate trece prin fata primariei de iei si continua primarul sa le dea banii , oare de ce ? ai este frica de ei ? nu ai este asi bate joc de oamenii care traiesc pe minimul pe economie , rusine domnule primar si cei de pe langa scaunul tau , dati mai departe banii ajutatiii !!!

de cititor la 9 februarie 2011 - 05:31

ioana,tu cred ca nu stii legile din tara.este obligat sa le dea de catre stat si de catre UNIUNEA EUROPEANA.dar,tu probabil esti prea preocupata de persoana primarului si confunzi guvernul cu institutia primarului.asta e.

de cititorul la 9 februarie 2011 - 08:00

acum vom incepe sa-i atribuim primarului hotarari ce depasesc sfera lui de putere de decizie.hai sa fim seriosi,acum daca nu vor exista bani de pensii,probabil tot el va fi responsabil,daca ploua la fel.

de valer la 9 februarie 2011 - 09:35

deci nu primarul aproba ajutoarele pentru tigani? nu el pune semnatura pe dosarele de solicitare de ajutor social?el de fapt cu ce se ocupa?

de cititorul la 9 februarie 2011 - 12:14

el pune semnatura pentru ca este obligat prin lege,nu te preface ca nu intelegi.esti chiar absurd.sau??acum inteleg,asta e scopul si menirea ta.nu vrei sa vezi realitatea si sa o recunosti.

de valer la 9 februarie 2011 - 14:41

adica pune semnatura pe orice dosar se depune la primarie?asa m-am gandit si eu dar am vrut sa vad daca recunosti ca este asa.

de alt cititor la 10 februarie 2011 - 05:44

valer,cred ca nu vezi padurea de copaci,s-au m-am exprimat prea plastic pentru tine?in traducere libera-vorbesti aiurea si neargurmentat.

de ioana la 10 februarie 2011 - 19:33

domnule cititor , primesti si tu cumva ceva ajutor si ai ti partea primarului ,hai sa ne trezim la adevar , explicane mai bine daca tu cunosti legiile din aceasta tara , dar sa cam saturat lumea si de tiganii , datorita lor avem atat de bun primar care pentru noi ce a facut si uitate la tiganii ce le da noua nimic si la tigani un salar in fiecare luna ajutor de la stat ca doar ststul are nevoie de tot mai multi tiganii sau de noi ?, nu am nici o treaba cu domnul primar pentru mine este un om ca si oricare altul doar e si el om sau este altceva ? Bine spune domnul valer nu pe la domnul primar trec dosarele aprobate ? Domnule cititor care cunosti legile ” mai bine sa fiu om prost pentru cinci minute decat prost o viata” daca asa ma iei

de @cititor pupator iubitor inghititor la 10 februarie 2011 - 22:03

multi cititori il periaza-n D.O.S. pe primar zilele astea. te pomenesti ca acesta a infiintat in vremuri de criza o noua meserie pupin…ist cu acte-n regula. Foarte bine, numai la vechime sa aveti grija sa va luati banii de pierdere a simtului gustului si a bunului simt ca limba lunga … saracia romanului.
Hai pa si la mai mare. Astept replici „unsuroase” ca altfel va taie primaru din cota.

de angajari galati la 11 aprilie 2011 - 13:01

multi studenti practica astfel de joburi. Cel putin e bine ca le pratica in strainatate unde dunt si platiti binisor pentru asta. Pacat ca sunt nevoiti tot mai multi sa plece pentru ca nu isi gasesc un job in Romanica.

Lasati un comentariu