Interviu cu dr.Raţ Elisabeta managerul Spitalului Municipal

• publicat la: 19 februarie 2011
Interviu cu dr.Raţ Elisabeta managerul Spitalului Municipal

După cum v-am informat în articolele precedente, începând cu 1 februarie 2011, noul  manager al  Spitalului Municipal Carei  este dr.Raţ Elisabeta .

Până la data respectivă, dr.Raţ Elisabeta a ocupat funcţia de inspector al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare unde a deţinut la un moment dat şi funcţia de director adjunct .

In cursul zilei de vineri, 18 februarie 2011, dr.Raţ Elisabeta a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări .

Reporter : Ne puteţi oferi câteva  informaţii privind intenţiile managerului Raţ Elisabeta pentru viitorul apropiat?

Rat Elisabeta: Deocamdată fac cunoştinţă cu spitalul, evaluăm serviciile medicale. Incercăm să găsim soluţii pentru reducerea cheltuielilor, încercăm să ne descurcăm cu un  buget diminuat.

De la începutul anului, instituţia funcţionează cu un buget provizoriu, în regim de supravieţuire. Pentru luna trecută, banii viraţi de Casa Judeţeană de Asigurări ne ajung doar pentru salarii deoarece în urma contractului cu aceasta ni se asigură doar 70% din necesar.

R: Dispuneţi de personalul necesar pentru desfăşurarea actului medical în bune condiţii?

R.E.:  Avem lipsă de personal, atât cadre medicale de specialitate cât şi asistente medicale; unele cadre medicale au ieşit la pensie iar altele sunt în concediu de maternitate. In limita posibilităţilor, vom încerca să facem angajări într-un cadru legal. De săptămâna viitoare  îşi va incepe activitatea la noi un medic psihiatru, dr Faluvegyi Istvan, care va face consultaţii şi în Policlinică.

Până în aprilie preconizăm să se deschidă secţiile de neurologie şi ortopedie aşa că  atunci vom primi mai mulţi bani.

R: Sunteţi mulţumită de dotarea actuală a Spitalului?

R.E.: Dotarea din spital este mulţumitoare faţă de alte spitale din ţară. Spitalul are avantajul că este nou, dispune de condiţii excelente, de aparatură cumpărată în ultimii ani.

La ora actuală dispunem de un număr de 230 de paturi din care doar 190 sunt  ocupate.

Saloanele sunt în general  cu 4 paturi, au o dotare adecvată şi mai dispunem şi de saloane VIP, cu două paturi.

Policlinica stă mai rău la capitolul aparatură. Aparatele de aici sunt mai vechi. O primă urgenţă ar fi achiziţionarea unui aparat Roentgen, cel existent fiind foarte vechi şi nu mai putem obţine pentru el autorizaţie de funcţionare decât până în 2012.

R: Care e cea mai mare problemă cu care se confruntă Spitalul la ora actuală?

R.E.:  Cea mai mare problemă cu care se confruntă spitalul din Carei sunt banii, nu sunt mulţi şi va trebui să ne descurcăm cu ce avem.

După cum bine se ştie, în lunile de iarnă sunt de obicei cheltuieli mai mari datorate consumului sporit de energie sau datorate unui număr mai mare de internări.

R : Cum vedeţi colaborarea cu Primăria în condiţiile în care spitalul a fost preluat de Consiliul Local?

R.E.: Deocamdată nu pot să îmi dau seama, am colaborat doar la bugetul de venituri şi cheltuieli pe primul trimestru. Am văzut că Primăria s-a implicat în amenajarea curţii spitalului, s-au făcut o serie de lucrări în cadrul sectiei de fizioterapie, sper să ne ajute şi pe viitor.
R : Ce relaţie aveţi cu sindicatul din cadrul  spitalului?

R.E.:  Am explicat membrilor sindicatului Sanitas ce posibilităţi actuale avem, le-am prezentat  bugetul şi cred că au înţeles care este situaţia actuală.

Datorită bugetului diminuat cu  30% primit de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în luna ianuarie salariile vor scădea cu 6%.  Sperăm ca în lunile următoare contractul cu Casa să aducă ceva mai mulţi bani mai ales că vom scăpa şi de cheltuielile suplimentare din lunile de iarnă. Incercăm să fim cât  mai transparenţi, să întreţinem un dialog cu personalul medical.

R:  Aveţi încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări un act adiţional de prelungire a contractului sau un contract nou?

R.E.:  Fac demersuri şi sper să închei un contract cu CJAS în urma căruia să avem asigurate fondurile pentru desfăşurarea în bune condiţii a actului medical. După cum am mai spus , până în prezent am primit un buget diminuat cu 30% faţă de anul trecut.

R: Ce doriţi să transmiteţi locuitorilor oraşului Carei?

R.E. Doresc să solicit locuitorilor din Carei să ne crediteze cu răbdare, vom încerca să oferim servicii şi condiţii măcar de nivelul Spitalului Judeţean. In urma vizitei ministrului Cseke ni s-au făcut o serie de promisiuni şi s-au făcut sugestii pentru încercarea exploatării spitalului la capacitate maximă.

Buletin de Carei

comentarii

de aa la 19 februarie 2011 - 19:52

ati observat, nu?? in tara asta, dupa ce esti facut praf in ziar, apare si un interviu cu tine.
ati observat, nu?? in tara asta cand nu exista buget, se apeleaza mereu la ‘reducerea cheltuielilor’ si nu la ceva constructiv. reducem salarii!!!! ca si nenea boc!! bravo, erzsi neni! az a fo hogy dol a louve a te zsebedbe, mit szamit a tobbi? alu es pigus a gecziracz-nak is meg a gecsiujsagnak is.

de de bb pentru aa la 19 februarie 2011 - 20:11

Mai szabad szaju para malaiatza in gura lui natafleatza,da directoarea da salar analfabetule,tu nu stii nici scrie da nici citi,nu intelelegi ca aceea CASA DE ASIGURARI da banii /in Spital sunt disponibile 230 de locuri si sunt ocupate doar 190,pana acum sau trimis bolnavii la Spitalele din Satu Mare ca aici nu au stiut ce sa faca cu ei din lipsa de specialisti,asistente,medicamente etc,de aceea nu sunt bani,de aceea sa diminuat bugetul.Banii ai da CASA DE ASIGURARI mu „ERZI”cum zici tu, se dau in functie de nr.paturilor ocupate de pacienti in spital si nu dupa ochii frumosi ai cuiva desteptule.Habar nu ai pe ce lume traiesti si la fel ca si tine mai sunt si altii.Nici eu nu ma pricep dar stiu sa citesc si sa inteleg un articol.Numai contre stiti sa bagati.

de cc la 19 februarie 2011 - 21:05

in ce ziar ai observat cum esti facut praf?

de dd la 19 februarie 2011 - 23:25

bei mortule care te semnezi bb si cc, deci dupa parerea ta, daca nu sunt paturi ocupate, nu mai da bani casa de asigurare, deci nu mai sunt bani de salarii? dute si tragete pe sfoara si iao si pe mamaia ta ca amandoi putiti de atata carte sa mor io. cum poti sa fii atat de imbecil sa scrii asa ceva? vasazica daca din cele 230 de paturi nu se ocupa nici unul, casa de asigurari nu da bani? pe langa faptul ca esti prost ca noaptea, mai esti si mandru de asta. racz da banii, ca ea merge si zice ca nu vor mai fi salarii. casa de asigurari da bani, pe care apoi marii manageri ii folosesc cum vor subnutritule si nevolnicule. voinicule, termina scoala primara si apoi comenteaza articole, tu stie scrie? nu se vede.

de pentru dd la 20 februarie 2011 - 08:44

…dei deseptule in managementul Spitaluilui,da de ce nu te duci tu sa conduci acest spital?vezi ca ai posibilitatea sa te inscrii la concurs,dute si demonstreaza ca tu esti in stare sa obtii bani de la CASA de Asig.Ca tu vei aduce bani cacalau sa fie si de salarii si de intretinerea spitalului si de medicamente si de aparatura.Daca nu te inscrii la concurs inseamna ca tot ce scrii tu in comentariul tau are un motiv personal.Ar fi pacat sa nu le dai lectii celor din noua conducere sau Primarului pe care ai acuzi si tu si altii.Lasa oamenii sa-si faca teaba.

de de la asistent la 20 februarie 2011 - 21:32

hai sa nu mai vorbim de transparenta lui erzsi neni ca se cunoaste modul in care trateaza angajatii cu dispretul si asa crezuta de ea intelighentie
vorbeste de creditare si de rabdare-cand salariile sunt si asa foarte mici,avem de tinut copii in scoala si ea vrea sa avem rabdare.sa va fie rusine!!!!!!!!!!!
alte sputale nu taie salariile oamenilor csioc erzsi neni ca asa vrea sa ne arate ca ea poate orisice ca e primaru cu ea
primaru a taiat salariu la mosia lui?

de ptr.asistenta la 21 februarie 2011 - 10:25

dute in fossssssssssss,fati treaba mai intai apoi plangete…………………

de remarca la 21 februarie 2011 - 12:42

plin de folclor careiean pe-aici;acesta sa fie nivelul?vreun argument ceva mai solid aveti?

de de la asistent la 23 februarie 2011 - 21:55

dute tu in FOSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS,ca noi neam facut treaba o luna intreaga ca apoi sa ne spui tu ca ne tai salariile ori poate ii trebuie lui ferike bani mai multi pentru detergent scump ca e murdarie si trebuie facut curatenie

de anonim la 25 februarie 2011 - 15:03

situatia din spitalul este jalnic. Nimeni nu are pretentia la meniu de restaurant dar este absurd ca pacentii sa nu fie schimbati de scutec in cazul in care nu sunt vizitati de apartinatori. Din pacate nici la omenie nu se mai poate apela fara o spaga consistenta.

Lasati un comentariu