Cutremurul japonez aruncă în aer preţul electrocasnicelor

• publicat la: 17 martie 2011
Cutremurul japonez aruncă în aer preţul electrocasnicelor

Preţul electrocasnicelor a explodat după ce principalele fabrici furnizoare de semiconductori din Japonia au anunţat închiderea mai multor unităţi de producţie. Analiştii internaţionali previzionează că acest efect nu va fi unul de scurtă durată.

Japonia are un rol esenţial în lanţul mondial de furnizori de componente electronice, fiind sursa a 40% din cipurile NAND şi a 15% în cazul cipurilor DRAM, a arătat Howard Wheeldon, analist la compania BGC Partners din Londra. Preţul cipurilor de memorie DRAM DDR3, de un gigabit, considerate de referinţă, a crescut cu 7%, la 1,11 dolari, cel mai mare avans după 27 ianuarie. Toshiba Corporation, producător japonez de aparate electrice şi al doilea mare fabricant de cipuri NAND, a oprit activitatea fabricilor şi birourilor din regiunile afectate de pauzele furnizării de electricitate. Apple, producătorul iPod şi iPhone, este printre companiile care folosesc cipurile de memorie flash ale Toshiba.

Românii, încă feriţi de creşterea preţului

Potrivit unor surse din piaţa românească, încă nu există semnale care să indice o creştere a preţurilor determinată de cutremurul nipon. Şi asta pentru că în momentul de faţă există încă stocuri suficiente de electrocasnice. Cu toate acestea, aceleaşi surse afirmă că nu este exclusă posibilitatea ca dezastrul din Japonia să fie folosit la nivel speculativ şi să apară o mărire de preţ artificială, mai ales în rândul micilor comercianţi. Un lucru este sigur pentru toată lumea. Toate produsele care vor intra în România, după ce actualele stocuri se vor fi epuizat, vor suporta şi creşterea de preţ.

sursa national.ro

comentarii

de daciafan la 18 martie 2011 - 08:54

„…dezastrul din Japonia …folosit la nivel speculativ … o mărire de preţ artificială”
asta este de fapt realitatea

Lasati un comentariu