Lucrări generale in grădină, in noiembrie

• publicat la: 6 noiembrie 2012
Lucrări generale in grădină, in noiembrie

In luna noiembrie iti poti rezerva câteva ore din timpul tău liber pentru a face ultimele lucrări in grădina , inainte de a intra in luna sărbătorilor de iarnă.

Până la primul inghet, mai ai incă timp să cureti grădina, să culegi si să depozitezi legumele si fructele si chiar să plantezi flori si legume pentru anul viitor.
In prima perioadă din noiembrie poti curăţa in continuare frunzele din grădină si poti realiza compostul. Acoperă-l pentru a-l proteja de ploi, altfel nutrientii din el vor fi nutralizati de apa ploilor.

Inlătură resturile si frunzele bolnave si infestate. Curăţă patul de petale al trandafirilor. Inlătură fructele uscate din pomii fructiferi si pe cele scuturate. Fructele si frunzele plantelor fructifere sunt atractive pentru insecte si dăunători. Curăţarea grădinii elimina aceste riscuri si faciliteaza dezvoltarea sanatoasa a plantelor in primavara.

Noiembrie reprezintă o perioada bună pentru a curăţa, ascuti sau da cu ulei instrumentele de gradină. Le vei avea curate si functionale in primavara, pentru primele lucrari. Depoziteaza-le inauntru, niciodata in aer liber deoarece frigul iernii le va distruge.

Tot la sfârsit de toamnă se pot planta plante perene si legume pentru sezonul rece. Se pot insamanta seminte de flori salbatice , se planteaza usturoi, trandafiri, frezii, crini, anemone , amaryllis , cale etc.

In zilele in care nu plouă incă abundent, se pot uda arborii si arbustii, până inainte de inghet. Arborii tineri pot fi infasurati cu un ambalaj din sarma in jurul trunchiului pentru ca acesta sa nu fie ros de catre soareci. Inspecteaza copacii pentru ca acestia sa nu fie atacati de viermi si alti daunatori. Elimina-i de acum, pentru a evita dezvoltarea si raspandirea acestora primavara viitoare.

Atunci când culegi si depozitezi legumele si fructele din gradina, trebuie sa fii atent la modul in care le depozitezi. Nu pastra niciodata merele si perele alaturi de legume deoarece etilena din fructe afecteaza legumele care se vor strica si vor dezvolta mirosuri.

Dupa ce pamantul a inghetat, se face mulcirea pentru plantele fructifere mici precum capsunul. Pentru mulcirea capsunului se pot folosi paie, talas, deseuri lemnoase sau folie de plastic.

Planteaza florile preferate in ghivece. Violetele africane pot fi puse in ghivece mici. Aceste ghivece pot avea o treime din diametrul plantei. Aseaza-le la o fereastra care da spre sud, pentru a le asigura necesarul de lumina pe timpul iernii. Tine cyclamele in ghivece, intr-un loc racoros, la lumina si uda-le la baza, nu in partea superioara. Astfel, vei evita ca frunzele sa ingalbeneasca.

Protejeaza ghivecele care nu rezista la frig cu ajutorul unor folii de plastic cu bule de aer. Infasoara-le bine, pentru ca acestea sa nu se fisureze din cauza temperaturilor scazute. Arunca ghivecele si recipientele deteriorate, pentru a proteja plantele.

sursa gradinaacasa.ro

Lasati un comentariu