Un matematician a calculat cum mergea Iisus pe apă

• publicat la: 29 aprilie 2011
Un matematician a calculat cum mergea Iisus pe apă

Matematicianul rus Grigori Perelman, care a rezolvat o celebră problemă de matematică cunoscută sub denumirea Conjectura lui Poincaré, a povestit într-un interviu că a reuşit să rezolve această problemă pe când încerca să înţeleagă cum a reuşit Iisus să meargă pe apă.

„Nu există probleme pe care nu le putem rezolva, există doar probleme dificil de rezolvat”, a declarat Perelman într-un rar interviu acordat unei companii cinematografice, din care cotidianul Komsomolskaïa Pravda a publicat o serie de fragmente, potrivit Mediafax.

Vorbind despre amintiri din timpul şcolii, solitarul savant, care a refuzat până de curând să comunice cu presa, a spus că dorea să explice legenda lui Iisus care mergea pe apă. „Trebuia să calculez viteza cu care mergea pentru a nu cădea în apă”, a explicat acesta.

„Un copil învaţă lucruri încă de la naştere. Dacă braţele şi picioarele pot fi antrenate, de ce nu am putea antrena şi creierul”, a întrebat acesta.

Matematicianul a fost desemnat în luna martie a anului trecut laureatul unui premiu decernat de Clay Mathematics Institute (CMI) din SUA, după ce a publicat pe internet soluţia problemei de topologie formulate în 1904 de matematicianul francez Henri Poincaré, însă a refuzat premiul de 1 milion de dolari.

Conjectura lui Poincaré sau „ipoteza lui Poincaré”, prima dată enunţată de matematicianul francez Henri Poincaré în 1904, afirmă că dacă într-un spaţiu închis şi nemărginit tridimensional, cufundat într-un spaţiu 4-dimensional, toate „cercurile” bidimensionale pot fi micşorate topografic până ce devin un punct, atunci acest spaţiu tridimensional este echivalent din punct de vedere topologic cu o „sferă” 3-dimensională.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de ,, la 2 august 2011 - 19:45

,,

de ,ghuiu la 2 august 2011 - 19:46

calculul s-a dovedit gresit caci lipsea locul geiometric cu parametru

Lasati un comentariu