Rămas bun academicianului Solomon Marcus

• publicat la: 17 martie 2016
Rămas bun academicianului Solomon Marcus

Matematicianul și membrul Academiei Române, Solomon Marcus, a murit joi dimineață, la vârsta de 91 de ani.
Solomon Marcus s-a născut la 1 martie 1925, la Bacău, şi a fost absolvent al Facultatăţii de Matematică din cadrul Universității București.

Matematician, membru titular al Academiei Române, Solomon Marcus a predat la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București, fiind doctor în matematică și doctor docent.

Solomon Marcus a publicat mai multe cărți și articole privind aplicarea matematicii în lingvistică, semiotică, filosofie sau istoria științei și a educației, având publicate peste 50 de volume în ţară şi fiind tradus în multe ţări ale lumii.

Solomon Marcus- o viaţă dedicată matematicii şi informaticii.

A fost un permanent animator în rândul studenţilor şi al specialiştilor, pentru promovarea şi răspândirea matematicii şi informaticii în cele mai diferite domenii: literatură, istorie, arheologie, economie, muzică, cinematografie etc. În discursul de recepţie de la Academia Română, susţinut Joi 27 martie 2008, intitulat „Singurătatea Matematicianului” Acad. Prof. Dr. Solomon Marcus îşi amintea  despre Grigore C. Moisil – întemeietorul informaticii româneşti,  „Pentru Moisil, Matematica a fost mai mult decât un domeniu de cercetare. A fost un mod de a vedea lumea, de a-şi trăi viaţa. Avea capacitatea de a injecta gândire matematică în orice fenomen pe care îl observa.”

„Este singurul matematician român cu numărul Erdös egal cu unu. Şi-a desfăşurat activitatea de cercetare în analiză matematică, topologie, informatică teoretică, lingvistică, poetică, semiotică, istoria şi filosofia ştiinţei şi aplicaţii ale matematicii în diferite ştiinţe ale naturii sau societăţii. Cartea sa Gramatici şi automate finite din 1964 este una dintre primele din lume în teoria limbajelor formale, baza teoretică în studiul limbajelor de programare.” spune acad. prof. dr. Marius Iosifescu în răspunsul la discursul de recepţie de la Academia Română.

Rămas bun domnule academician Solomon Marcus!

Lasati un comentariu